VinAproximativ un sfert din populaţia lumii are "super-limbi". Aceşti oameni simt gustul mult mai intens decât restul. Află dacă eşti unul dintre ei citind acest articol. Unii oameni au gusturi specifice la alimente. Ei sunt consideraţi prea pretenţioşi şi prea sensibili.

 

 

 

 

Se pare că, de fapt, ei gustă lucrurile la un nivel total diferit de al nostru. Un sfert din populaţie este compusă din superdegustători. Aceşti oameni au mai multe papile gustative pe limba lor decât restul populaţiei. Ei sunt hipersensibili la anumite gusturi.

Bineînţeles, fiecare Superman trebuie să aibă propriul său Lex Luthor. Un alt sfert din populaţie este format din non-degustători. Ei au mai puţine papile gustative decât are în medie o persoană şi nu gustă lucruri pe care majoritatea oamenilor le simt.

 

 



Principalul semn al unui superdegustător este antipatia faţă de anumite alimente. Coriandrul le provoacă repulsie superdegustătorilor. Aceştia simt gustul amar din coriandru, pe care alţii nu îl simt. Superdegustătorii simt aversiune faţă de orice fel de gust amar. De obicei nu le place sucul de grapefruit, cafeaua neagră, alcoolul şi spanacul. Modalitatea de a-i ajuta? Aruncă puţină sare în aceste alimente. Sarea diminuează gustul amar, iar superdegustătorilor le place gustul de sare mai mult decât le place celorlalţi.

Până acum, mulţi oameni par să se încadreze în tiparul superdegustătorilor. Nu sunt puţini oameni cărora le place sarea, însă nu le plac legumele amare. Totuşi, următorul test îi elimină pe mulţi oameni. Superdegustătorii, în general, sunt mai slabi decât celelalte persoane. Nu numai că nu le place amărăciunea, însă nu agreează nici lucrurile prea dulci sau prea grase.

Cum poţi să îi deosebeşti? Uită-te la numere. Oamenii din Asia sunt mai susceptibili la a fi superdegustători. Femeile sunt mai susceptibile la a fi superdegustători. Bărbaţii caucazieni au cel mai mic procent de superdegustători din toată populaţia.

Testele - bucăţi de hârtie îmbibate în substanţe chimice pe care degustătorii le găsesc amare - sunt disponibile online, dar ele mai degrabă selecţionează non-degustătorii. În general, nici degustătorilor, nici superdegustătorilor nu le place amărăciunea, aşa că ei cel mai probabil vor fi nevoiţi să decidă dacă displac intens acel gust (şi sunt superdegustători) sau dacă pur şi simplu nu le place, făcându-i degustători.

O analiză cantitativă este probabil cea mai bună cale de a afla ce eşti. Vei avea nevoie de unele rechizite de birou, o lupă, produse alimentare de culoare albastră şi un prieten dispus să se holbeze la limba ta, deci sper că ai prieteni. Ia un card sau două bucăţi de hârtie şi foloseşte un perforator standard de hârtie pentru a face o gaură în ele. Frecaţi de limbă, cu un şerveţel, nişte mâncare de culoare albastră. Limba ta va fi albastră ca a lui Braveheart, dar papilele gustative ar trebui să fie mai roz.

Pune cardul pe limbă, astfel încât zona albastră să se vadă prin gaură, scoate lupa şi adu-ţi prietenul aproape. El va număra papilele gustative vizibile prin gaură. Între 15 şi 35 de papile gustative e numărul standard. Dacă ai peste 35 de papile gustative, ai un motiv în plus să te plângi la petreceri. Dacă ai sub 15 papile gustative, probabil nu vei şti, din moment ce ţi-ai îndepărtat toţi prietenii după ce le-ai servit carne în sos de ciocolată amară. Mult noroc.




Textul este traducerea articolului: 25-of-the-population-are-supertasters-++-are-you-one-of-them.
Traducere: Irina Duceac

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.