ArsurăArsurile sunt una dintre cele mai frecvente cauze de accidente provocate de un agent fizic sau chimic. Anual în SUA sunt înregistrate 2 milioane de cazuri de arsuri de diferite intensităţi, dintre aceştia peste 10 mii mor din pricina complicaţiilor care apar.

 

 

 

 

Arsurile. Tipuri de arsuri

Cum acordăm primul ajutor în arsuri?

Arsurile grave le putem trata doar grăbind sosirea bolnavului la un spital de arşi. Pentru arsurile mai puţin severe se pot aplica câteva măsuri de prim-ajutor. Aceste măsuri trebuie să ţină cont şi de salvator pentru a nu deveni o victimă.

 

 



Gazul şi curentul electric se opresc imediat, iar victima este scoasă de sub acţiunea sursei de căldură. Dacă este cuprinsă de flăcări (victima) se va acoperi cu o pătură sau haină groasă. De obicei, din cauza panicii, victima are tendinţa să fugă sau să se rostogolească. În acest caz trebuie imobilizată.

Dacă situația permite, zonele arse vor fi răcite sub jet de apă. Este recomandată dezbrăcarea victimei, mai puţin de hainele aderente la piele în zonele arse. Se pot aplica pansamente sterile. Toate acestea se fac în timp ce echipajele de intervenţie sosesc pentru a scurta durata de instituire a unui ajutor specializat.

Este contraindicată aplicarea pe arsuri a leacurilor „băbeşti” – ulei, smântână, miere de albine. Acestea vor forma un paradis pentru dezvoltarea bacteriilor.


Complicaţii ale arsurilor

O arsură produsă prin lichid fierbinte, nu mai mare de o palmă, poate fi fatală în anumite condiţii. Suprafaţa corpului a fost împărţită în regiuni care au echivalentul unui procent din întreaga suprafaţă – „regula lui 9” a lui Wallace. Capul reprezintă 9%, fiecare membru superior câte 9%, fiecare membru inferior câte 18%, faţa anterioară şi posterioară a trunchiului câte 18%, iar perineul 1%.

O altă regulă este calcularea suprafeţei arse folosind palma bolnavului care este echivalentul a 1% din suprafaţa corpului.
În funcţie de suprafaţa arsă şi de gradul arsurilor se calculează un Indice  de prognostic. IP arată şansele de supraviețuire ale bolnavului.

Cum se calculează IP? P = suprafaţa X gradul arsurii.

Valoarea maximă a IP este de 400 (suprafaţă arsă 100% de grad 4). În funcţie de valoarea IP se poate clasifica evoluţia arsurilor – un IP sub 40 nu prezintă risc vital (arsurile solare pe întreaga suprafaţă a corpului), IP între 60 şi 100 evoluează cu şanse de supraviețuire (sau deces) de 50%. La un IP mai mare de 180 vindecările sunt excepţionale.

Indicele de prognostic suferă modificări în funcţie de existenţa unor situaţii fiziologice speciale, ca graviditatea ori bătrâneţea. Acesta se dublează la fiecare 5 ani după 65 de ani, iar de la 75 de ani se dublează în fiecare an. Acum să revenim la exemplul de arsură prin lichid fierbinte. Suprafaţa arsă este de 1%, gradul arsurii presupunem că este 3, iar vârsta victimei este de 90 de ani. IP va fi de aproape 400.000 – depăşeşte cu mult intervalul la care vindecările sunt excepţionale. Dar este doar un exemplu.


Boala arşilor

Reacţia generală a organismului la agresiunea termică locală este denumită „boala arşilor”. 50% dintre persoanele care suferă arsuri grave mor în primele 5 zile din cauza complicaţiilor care apar. Arsura determină pierderea integrităţii pielii şi a vaselor capilare, astfel corpul pierde foarte repede lichide. Organismul încearcă să compenseze aceste pierderi şi în acelaşi timp încearcă să refacă ţesuturile arse. Când mecanismele de compensare sunt depăşite, organele încep să cedeze.

Boala arşilor apare la pacienţii cu o suprafaţă arsă mai mare de 30% şi cu un profunzime medie. Aceasta nu este o limită strânsă, complicaţii apar şi în situaţii speciale – vârstă sau sarcină.





Bibliografie
www.medicinenet.com/burns/article.htm
www.netdoctor.co.uk/diseases/facts/burns.htm
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/734611
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11447625


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.