HepatităHepatitele virale sunt boli ale ficatului provocate de virusuri. Acestea afectează funcţia ficatului, care îşi va mări volumul (se va inflama). Ficatul este o glandă anexă a tubului digestiv, cu numeroase roluri. Detalii despre hepatită în cele ce urmează.

 

 

 

 

Ficatul intervine în imunitate (prin sinteza unor proteine), în metabolismul lipidelor, produce bila (funcţia excretorie) sau descompune hemoglobina.

Cu toţii am auzit de diferitele tipuri de hepatite cauzate de virusuri – hepatita de tip A, de tip B sau de tip C. Astăzi se cunosc deja şi alte tipuri virale care produc hepatitele. Trebuie reţinut că hepatita are şi alte cauze pe lângă cele virale, de obicei toxice, determinate de consumul de medicamente, unele chimicale folosite în industrii sau alcoolul. Hepatitele virale sunt contagioase, se pot transmite de la o persoană la alta, dar celelalte hepatite nu sunt transmisibile.

 

 




Hepatita virală de tip A

Hepatita virală de tip A este cauzată de un virus (virusul hepatic A) şi se mai numeşte hepatită epidemică, deoarece apare în zone cu standarde scăzute de igienă, îmbolnăvind un număr mare de persoane.


Cum se transmite hepatita de tip A?


Hepatita de tip A se poate transmite direct, de la o persoană infectată la una sănătoasă sau indirect utilizând o cale de transmitere – apă, alimente, obiecte contaminate. Cele mai expuse persoane sunt cele care lucrează în spitale, mai ales în centrele de boli infecţioase, turiştii aflaţi în zone unde condiţiile de igienă sunt precare şi apar frecvent focare de hepatită de tip A.


Simptomele hepatitei de tip A

Uneori boala evoluează asimptomatic, bolnavul nici nu îşi dă seama că a făcut hepatită de tip A. După o perioadă de incubaţie de 15 – 30 de zile pot apărea simptomele. Acestea pot mima o gripă. Apare senzaţia de oboseală, cu stare generală alterată şi febră. Mai pot apărea tulburări digestive ca diaree, greţuri sau lipsa poftei de mâncare. În unele cazuri apare icterul (coloraţie în galben a pielii) însoţit de prurit (mâncărimi).


Cum se tratează hepatita de tip A?


Tratament specific nu există, iar majoritatea oamenilor care fac hepatită A se vindecă singuri, în câteva săptămâni, fără să îşi fi dat seama de prezenţa bolii. Vindecarea este spontană, acest tip de hepatită este autolimitant şi nu se cronicizează niciodată. Se recomandă repaus la pat, evitarea totală a alcoolului şi un regim de protejare a ficatului – o alimentaţie care să nu solicite prea mult ficatul, fără grăsimi sau prăjeli. Medicamentele care se iau în hepatită A sunt pentru tratarea simptomelor, nu a bolii.


Cum prevenim hepatita de tip A?


Măsurile de profilaxie sunt simple. Trebuie urmată o igienă riguroasă, după folosirea toaletelor sau înainte de masă este obligatoriu spălatul pe mâini. Dacă vă aflaţi într-o călătorie, beţi doar apă îmbuteliată sau dintr-o sursă sigură. Contactul cu persoanele bolnave de hepatită A trebuie evitat, mai ales în prima parte de evoluţie a bolii. Se consideră că apariţia icterului coincide cu scăderea contagiozităţii bolii.

Pentru hepatita A există un vaccin. Acesta trebuie administrat la cerere, deoarece nu face parte din schema de vaccinări, înainte de a face boala. Trecerea prin boală imunizează organismul împotriva unor reinfectări cu virus hepatic A.



Hepatita virală de tip B


Bibliografie
hepatitis.emedtv.com/hepatitis-a/hepatitis-a.html
hepatitis.emedtv.com/hepatitis-a/hepatitis-a-transmission.html

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.