AutomedicatieMedicamentele sunt substanţe active care, prin interacţiunea specifică cu molecule ţintă, determină diferite efecte biologice. Sunt utilizate atât pentru ameliorarea stării de sănătate sau vindecarea unei boli, cât şi pentru combaterea sau diagnosticul acestora.

 

 

În general, imaginea pe care o avem în minte atunci când vine vorba de automedicaţie este cea a unei persoane care ia medicamente din proprie iniţiativă. În aceeaşi măsură însă putem vorbi de automedicaţie şi în cazul pacientului care interpretează după bunul lui plac ori în limitele cunoştinţelor sale tratamentul indicat, alegând să-l întrerupă atunci când consideră de cuviinţă, să modifice dozele ori să schimbe medicamentul prescris.


Acest fenomen a devenit o adevărată problemă, atât pentru medici, cât şi pentru farmacişti. De obicei, la primul semn de boală, pacientul îşi administrează singur medicamente şi abia după agravarea stării de sănătate, acesta apelează la medic. În acel moment, boala este mai dificil de tratat decât dacă se intervenea în prima fază cu un medicament adecvat.


În România, un studiu efectuat de fundaţia OZONE, în 2006, arată faptul că:
•    73% din populaţia ţării îşi administrează medicamente fără a cere în prealabil un consult de specialitate.
•    22% dintre aceştia "apelează" la automedicaţie cel puţin o dată pe lună.
•    86% sunt femei şi 63% bărbaţi.
•    aprox. 50% consideră că sunt suficient de pregătiţi pentru a-şi administra singuri medicamente atunci când suferă de afecţiuni minore.
•    1 din 2 români (50%) declară că oferă sfaturi rudelor şi apropiaţilor cu privire la tratarea unor probleme de sănătate.
•    1 din 7 părinţi (14%) îşi tratează copii, fără a apela la consult de specialitate.


 


Care sunt cele mai frecvente medicamente utilizate de populaţie?

Unul dintre cele mai utilizate clase de medicamente sunt antibioticele. Sunt folosite pe scară largă, atât pentru medicină umană, cât şi pentru agricultură sau medicină veterinară. Eficienţa unui antibiotic depinde şi de microbul vizat, de doză sau durata administrării.

Analgezicele sunt substanţe capabile să diminueze sau să suprime durerea. Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite medicamente, fiind analgezic, antipiretic (scade febra) şi antiinflamator. Un alt analgezic folosit intens este algocalminul.

Antiacide. Sunt un tip de medicamente care au ca rol neutralizarea acizilor gastrici secretaţi de către stomac. Sunt folosite în gastrite sau ulcere.

În general, cele mai utilizate medicamente sunt pentru răceală şi gripă (pentru diminuarea simptomelor în special).

Pe piaţa de la noi există multe produse de acest gen (coldrex, fervex, parasinus). Deşi denumirile variază, toate conţin paracetamol în diferite cantităţi, şi alte ingrediente (vitamina C).


Cauzele automedicaţiei

Principalele cauze ale automedicaţiei sunt bolile sezoniere, durerea, dependenţa, ruşinea, sfatul rudelor sau prietenilor, slaba informare, internetul şi publicitatea agresivă. Mai mult decât oricând oamenii consumă medicamente într-o cantitate din ce în ce mai mare. Cei mai mulţi dintre ei nu își dau seama că „doctoriile”, fie ele prescrise de către medic sau disponibile fără reţetă, nu oferă nimic fără a lua ceva în schimb.

 

Riscul automedicaţiei

Durerile de cap, de gât, insomniile sau tulburări digestive au devenit atât de comune, încât bolnavul îşi administrează singur medicamentul, în unele cazuri argumentul fiind că „au auzit” că sunt foarte bune.

Riscul automedicaţiei în tratamentul cu antibiotice este apariţia de microbi rezistenţi şi afectarea propriei flore, având ca efect înlocuirea ei cu una patogenă (disbioză).

Un alt risc îl reprezintă adaptarea organismului. Dacă la început un singur comprimat era necesar pentru o insomnie, se ajunge la mai multe, deoarece corpul se adaptează şi îşi sporeşte mecanismele de a metaboliza substanţa activă.

Automedicaţia „după ureche” sau mai recent de pe internet poate duce la afecţiuni mai grave. De exemplu, paracetamolul reprezintă o cauză frecventă de intoxicaţie a ficatului. Există pericolul ca un simptom banal (tusea) să fie primul semn al unei afecţiuni mai grave (cancer pulmonar).

Multe persoane apelează la antibiotice în cazul răcelilor, deşi 70% dintre acestea sunt de origine virală sau îşi administrează „preventiv” antibiotice.  Acest fenomen a condus la sporirea rezistenţei bacteriilor şi la costuri mai mari pentru tratament.

Automedicaţia reprezintă un adevărat pericol, mai ales într-o eră tehnologizată, unde găsești tot felul de „doctori” ce dau sfaturi pe internet. Este important să se păstreze o legătură „caldă” cu medicul pentru  a evita afecţiuni mai grave şi mai costisitoare.



Bibliografie
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22078122
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20946686
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20615180
www.vitamine-naturale.com/stiri/automedicatia-si-pericolele-ei/
http://www.guardian.co.uk/science/2011/apr/07/antibiotic-resistance-bacteria
http://www.sfaturimedicale.ro/trei-sferturi-dintre-romani-apeleaza-la-automedicatie.html


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.