Stele verziNu doar personajele din desene animate văd stele verzi atunci când sunt lovite în cap. Acest lucru se întâmplă și în viața reală şi este un fenomen destul de ciudat, pe care vom încerca să îl explicăm pe înţelesul tuturor în cadrul articolului de faţă...

 

 

În secunda unu ai în faţa ochilor o cană cu Manny Pacquiao; în următoarea secundă, faţa onorabilului membru al Camerei Reprezentaţilor a statului Filipine, alesul locuitorilor provinciei Sarangani, este acoperită de ceea ce pare a fi Calea Lactee. Dar care e motivul pentru care loviturile la cap ne provoacă niște reacții atât de ciudate?

Evident, este vorba de creier.

O mică pregătire: acea parte a creierului ce se ocupă de ceea ce vezi se numește lobul occipital; se află în partea din spate a creierului. Rolul său este de a prelua informațiile ce vin de la retină și de a le transforma în ceva ce poți înțelege. Deci, înainte de a ști că în fața ta se găseşte pisica și că aceasta ronțăie, draga de ea, un cablu electric, retina trebuie să absoarbă lumina, să o transforme într-un semnal chimic, apoi într-un impuls electric, toate astea înainte de a o trimite spre creier pentru interpretare. Lobul occipital va spune atunci, da, pe baza acestei informații, aceea este pisica ta care încearcă să se sinucidă. Ați prins ideea: ochii și creierul funcționează împreuna pentru ca tu să înțelegi ce se întâmplă în fața ochilor tăi.

Creierul tău percepe și alți stimuli. Robert Wade Crow, un profesor asistent de la clinica de neurooftalmologie din UC Irvine explică: „Dacă acţionaţi într-un fel sau altul asupra creierului, acesta ar putea răspunde într-un mod în care este obișnuit să o facă, în acest caz generând o reprezentare vizuală.” "Înghiontirea" lobului occipital poate să îl facă pe acesta să producă imagini vizuale. Dar răspunsul nu este ancorat în nimic, așadar, în loc să vedeți pisici sinucigașe zburătoare sau mingi de baseball când vă este lovit lobul occipital, vedeți doar lumină.


 


Acest lucru, într-adevăr, nu se întâmplă foarte des. Dacă vă loviți cu capul de mobilă atunci când vă aplecați să vă legați șireturile, spre exemplu, capul dumneavoastră se oprește brusc, dar creierul continuă să se miște. Dar datorită faptului că creierul este înconjurat de lichidul cefalorahidian, este protejat şi nu se va lovi de craniu. Acest fluid este cel care face posibile situaţiile în care vă loviți la cap, dar și jocul de fotbal, toate astea fără a vă vătăma creierul. Dar când dumneavoastră orice obiectul de care vă loviţi se mișcă cu viteză mare, e altă poveste.

Este necesară o lovitură destul de serioasă pentru ca lichidul cefalorahidian să nu reușească să protejeze creierului. Acea minge de baseball ce a trecut printre mâinile dumneavoastră și v-a lovit fruntea vă forțează craniul să se miște înapoi, ceea ce-l poate face să se lovească de partea din față ca creierului. Atunci, când cădeți pe și vă loviți cu partea din spate a capului pe sol, lobul occipital continuă să se miște în jos graţie inerţiei și poate să lovească craniul. Voilà: stele verzi.

Dar nu vă îngrijorați, căci există moduri mai puțini dramatice de a suferi acest efect. Puteți vedea stele verzi și când vă frecați ochii dimineața. „Este posibil să activați retina în același mod ca atunci când percepe lumină,” explică Crow. Acest lucru se datorează faptului că retina știe de fapt un singur lucru; sau percepe lumină, sau nu. Așa că atunci când aplicați presiune asupra sa, puteți să o faceți să creadă că a fost comutat întrerupătorul. Retina, înșelată, trimite creierului un email cu subiectul „lumină!”, dar fără conținut. Așa că asta vedeți: lumină, pe fundalul pe care îl poate înțelege creierul dumneavoastră.

În orice caz, data viitoare când veţi vedea stele, să sperăm că nu vor fi verzi, ci doar cele de pe cerul nopţii.


 

Articolul reprezintă traducerea articolului Why Do You See Stars When You Get Hit in the Face?, publicat de Gizmodo.com.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.