Virusuri

În  cartea sa „Ghidul microbilor”, dr. Bonnie Henry  face un top al celor mai populare mituri despre microbi. În articolul de faţă vă prezentăm 10 mituri despre microbi, dar şi, în contrapondere, adevărul despre subiectul respectivului mit.

ZECE MITURI ŞI ADEVĂRURI DESPRE MICROBI

1. MIT: Sistemul meu imunitar este sănătos, aşa că nu am nevoie de vaccinări. În plus, vaccinurile sunt periculoase.

ADEVĂR: Vaccinurile colaborează cu sistemul tău imunitar pentru a combate infecţia. Un raport privind o potenţială legătură între trivaccinul ROR şi autism a fost invalidat prin dovezi ştiinţifice. Vaccinurile sunt sigure şi eficiente şi constituie singura noastră formă de protecţie împotriva multor infecţii.

2. MIT: Pot să renunţ la antibiotice când încep să mă simt mai bine.

ADEVĂR: Durează ceva vreme până când antibioticele îşi fac complet efectul împotriva infecţiilor bacteriene. Trebuie să respectaţi perioada de tratament prescrisă pentru a vă asigura că infecţia este vindecată, chiar dacă începeţi să vă simţiţi mai bine.

3. MIT: Antibioticele mă vor vindeca dacă sufăr de răceală sau gripă.

ADEVĂR: Antibioticele funcţionează numai împotriva bacteriilor. Majoritatea cazurilor de tuse, dureri de urechi şi gât şi toate răcelile şi gripele sunt provocate de virusuri. Antibioticele nu au efect asupra virusurilor şi nu vă vor ajuta să vă vindecaţi.

4. MIT: Medicamentele pentru tuse şi răceală disponibile în farmacii vindecă infecţiile.

ADEVĂR: Medicamentele pentru febră - luate separat sau în combinaţie cu decongestionantele, antihistaminicele şi expectorantele - nu vindecă bolile. Doar ameliorează simptomele până când sistemul imunitar al corpului este capabil să combată virusul. Se prea poate să vă ajute să vă simţiţi mai bine, dar încă puteţi transmite boala. Medicamentele pentru tuse şi răceală nu au efect la copiii mici şi pot fi periculoase, aşa că ar trebui evitate.

5. MIT: Supermicrobii sunt rezistenţi la spălatul pe mâini.

ADEVĂR: Dacă vă spălaţi pe mâini sau folosiţi un dezinfectant pe bază de alcool, veţi fi protejat împotriva supermicrobilor la fel de bine ca împotriva altor bacterii şi virusuri. Supermicrobii pot fi rezistenţi la unele antibiotice, îngreunând astfel tratarea infecţiilor, însă sunt neajutoraţi în faţa unor bune practici de igienă.

6. MIT: Nu trebuie să mă îngrijorez dacă am febră mică.

ADEVĂR: Chiar şi febra mică este adesea un semn că organismul combate o infecţie. Dacă febra este însoţită de tuse sau vărsături, diaree şi erupţii cutanate, infecţia ar putea fi contagioasă. Ar trebui să staţi acasă, să vă izolaţi şi să cereţi sfatul medicului dumneavoastră dacă simptomele devin îngrijorătoare.

7. MIT: Trebuie să folosesc detergent de vase cu agent antibacterian pentru a mă asigura că vasele sunt bine curăţate şi gata de folosire.

ADEVĂR: Săpunurile şi detergenţii simplii sunt foarte eficienţi pentru curăţarea vaselor şi a hainelor, curăţarea casei sau spălatul pe mâini. Agenţii antibacterieni din săpunuri şi detergenţi pot determina apariţia unor microbi imuni la antibiotice în mediul ambiant, care pot duce mai apoi la izbucnirea unor infecţii greu de tratat.

8. MIT: Alimentele organice sunt mai sigure pentru mine și familia mea.

ADEVĂR: "Organic" nu înseamnă fără microbi şi, de fapt, fructele şi legumele organice pot provoca mult mai uşor infecţii dacă nu sunt bine curăţate sau gătite înainte de a fi consumate.

9. MIT: Laptele nepasteurizat este mai sănătos.

ADEVĂR: Laptele nepasteurizat nu prezintă nici un avantaj faţă de cel pasteurizat şi vă poate pune atât pe dumneavoastră, cât şi pe toţi membrii familiei dumneavoastră într-o situaţie de mare risc în faţa infecţiilor.

10. MIT: Animalele de casă, precum pisicile şi câinii, sunt imune la bolile infecţioase.

ADEVĂR: Animalele de casă sunt purtătoare de microbi şi se pot contamina cu bacterii, virusuri şi paraziţi. Petru a vă proteja familia şi a nu contracta vreo boală de la animăluţul dumneavoastră, spălaţi-vă întotdeauna pe mâini după ce vă jucaţi cu el sau după ce atingeţi jucăriile sau locurile în care vă jucaţi cu el sau după ce atingeţi jucăriile sau lucrurile în care doarme şi după ce îi preparaţi hrana.



Bibliografie:
Ghidul Microbilor – dr. Bonnie Henry

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.