Dronele s-au tot perfecționat în ultimii ani, devenind mașini zburătoare de înaltă clasă.

De ce sunt dronele proiectate în modul în care le vedeți? Cum se pot deplasa așa rapid? Care sunt cele mai importante aspecte ale designului? Ce senzori, elemente de control și algoritmi folosesc?


Cel mai simplu design

Cel mai simplu design pentru o dronă presupune folosirea unei singure elice. Acest tip de dronă permite doar ridicarea și aterizarea, dar nu poate fi manevrată.

 




Drone cu 2 elice

Avantajul acestui tip de dronă este că are nevoie de mai puțină energie, deci va sta mai mult în aer. Dezavantajul este că manevrabilitatea este redusă, în special la viteze mari. La fel și stabilitatea.

Drone cu 3 elice

Acest tip de dronă este foarte rar.


Drone cu 4 elice

Dronele cu 4 elice sunt foarte folosite. Acest tip de design permite o manevrabilitate excelentă. Are o stabilitate foarte bună și poate lua curbe rapid, sub unghiuri mici.

 




Controlerul de zbor și senzorii

Controlerul (circuit electric dedicat) este foarte important în comanda și controlul dronei. Pe dronă sunt instalați mai mulți senzori de mărimea unei furnici, ca: accelerometrul, senzorul giroscopic și magnetometrul, care măsoară accelerația și rotația și sunt plasați împreună în IMU (Inertial measurement unit). 

O dronă poate avea, de asemenea, un receptor GPS, care captează date de poziție și înălțime de la sateliții GPS.

Tehnologia radar (emiterea de unde electromagnetice pentru determinarea obstacolelor), integrată, permite un grad ridicat de independență dronei, fără a se lovi de obiecte.

 

Filtrul Kalman

Filtrul Kalman este, în fapt, un algoritm ce permite folosirea datelor de poziție ale dronei pentru, de exemplu, revenirea la bază sau stabilizarea în zonele cu vânt.

Alimentarea și comanda

Alimentarea se face, desigur, prin baterii. Comanda dronei se face printr-o telecomandă specială. Această telecomandă permite controlul dronei până la o anumită distanță, 1-2 km.

 



Ce se întâmplă dacă drona iese, accidental, din zona de contact cu telecomanda? Telecomanda poate comunica cu drona prin intermediul stațiilor de emisie-recepție GPS din zonă, dacă există, reluând astfel controlul dronei. Ori drona, când pierde semnalul cu telecomanda, se întoarce la bază, în locul din care a plecat, pe baza datelor de poziție stocate.

 

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.