Ceas mecanicProbabil că mulţi consideră că un ceas mecanic este superior celui mai nou apărut în lumea ceasurilor, ceasul cu quartz. Dar este ceasul mecanic superior celui cu quartz din punct de vedere al preciziei? Care sunt erorile acceptabile ale ceasurilor mecanice? Există standarde de acurateţe? Citiţi detalii în acest articol...

 

Pentru a nu crea confuzii, menţionăm de la început că în acest articol vorbim despre ceasurile mecanice (fie că sunt cu armare manuală ori automată) şi nu despre cele cu quartz ori controlate prin satelit.

Dezamăgitor - poate - pentru unii posesori de ceasuri scumpe, un ceas cu quartz ieftin (50 ori 60 RON) este mai precis decât un ceas mecanic, complicat şi scump (mii ori zeci de mii de euro), cum ar fi Rolex, Omega, Maurice Lacroix etc.


Ceasul Blacpain 1735

Ceasul Blancpain 1735, cu preţul de 1 milion de dolari
Credit imagine:
blancpain.com

Ceasurile mecanice au plaje de erori admise de producători. Există o categorie de ceasuri de precizie superioară care sunt certificate de către un institut elveţian care se numeşte Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres, COSC. Acest institut eliberează certificatul "Official swiss Chronometer" în urma efectuării unui set de şapte teste. Niciun un producător de ceasuri nu are dreptul de a pune sigla "Chronometer" atâta vreme cât nu deţine aceste certificat eliberat de institutul menţionat pentru produsele sale.

Standardul de precizie pentru ceasurile certificate COSC garantează erori în plaja -4 / +6 secunde / 24 ore. Celelalte ceasuri, necertificate "Chronometer", au erori între -15 şi +20 secunde / 24 ore.

 

::: Semnificaţia marcajelor de pe ceasuri referitoare la rezistenţa la apă:
- fără marcaj - udaţi ceasul pe riscul propriu;
- water resistant (fără altă indicaţie în metri) - nu este recomandat a fi udat;
- water resistant 30m - ceasul rezistă la stropiri întâmplatoare, ploaie, spălat pe mâini;
- water resistant 50m - ceasul rezistă la baie, duş, înot de suprafaţă;
- water resistant 100m - ceasul rezistă la sărituri în apă şi sporturi acvatice;
- water resistant 200m - ceasul rezistă la scufundări.

Limitele rezonabile la care vă puteţi aştepta de la ceasurile de calitate, în urma unei reparaţii, sunt următoarele (datele sunt cu titlu informativ):

Rata eroare/tip ceas Acceptabil Bun Foarte bun
Ceasuri vechi -/+60 sec/24h -/+ 20 sec/24h -/+5 sec/24
Ceasuri moderne necertificate -15/+20 sec/24h -/+ 10 sec/24h -/+3 sec/24h
Ceasuri moderne certificate -4/+6 sec/24h -/+3 sec/24h -/+ 1 sec/24h

 

De la aceste limite fac excepţie ceasurile ruseşti, pentru care producătorul dă erori de -45/+120 secunde/24h. După reparaţia unui ceas este bine de solicitat ceasornicarului un document cu rata de eroare a ceasului, în cel puţin două poziţii, cu cadranul în sus, respectiv cu coroana în jos; majoritatea aparatelor de reglaj oferind această posibilitate.

 

 

Articolul de mai sus este preluat (cu mici adaptări), cu acordul autorului,  de pe site-ul Ceasornicar.ro.
Pe acest site puteţi găsi şi alte articole despre ceasuri.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.