ComputerÎn principiu, nu recomandăm achiziţionarea unui PC folosit, dar dacă nu există alte soluţii trebuie să avem în vedere următoarele: la ce va fi folosit sistemul, ce trebuie cumpărat pentru a-l îmbunătăţi, ce componente compatibile cu el există pe piaţă, cât timp va fi utilizat.

 

 

 

Pentru ce avem nevoie de computer?

Înainte de a cumpăra orice fel de computer – nou sau vechi – trebuie să ne punem întrebarea "la ce îl vom folosi?". De vreme ce majoritatea computerelor folosite sunt cu o generaţie sau două în urma modelelor curente, va trebui să ne asigurăm că nu vom avea nevoie de un sistem pentru activităţi ce necesită o tehnologie de ultimă generaţie. Vă vom oferi câteva criterii:

  • PORTABILITATE: Dacă ne place să lucrăm cu computerul în timp ce călătorim sau dacă avem nevoie de datele din el la serviciu sau oriunde altundeva mergem, mărimea şi greutatea trebuie să fie luate în calcul. Trebuie să ne asigurăm că sistemul pe care urmează să-l achiziţionăm este suficient de confortabil şi durabil pentru o activitate mobilă. De reţinut că, în anumite cazuri, dimensiunea unui laptop şi greutatea mică a sa nu sunt însoţite de performanţe deosebite. Pentru a le avea pe toate trebuie să ne gândim la un laptop nou.
  • CARACTERISTICI: În funcţie de aplicaţiile şi jocurile pe care vrem să le folosim, avem nevoie de anumite caracteristici fizice de sistem ce ţin de viteză de calcul şi spaţiu de stocare. Dacă vrem să folosim computerul la editare foto sau video complexă sau să jucăm ultimele jocuri lansate pe piaţă, vom avea nevoie de un sistem cu PROCESOR şi MEMORIE pe măsura pretenţiilor noastre.
  • ENERGIE: Generaţia de astăzi de computere are un raport performanţă/consum de energie mult mai mare decât generaţiile precedente. Dacă vrem un laptop va trebui să acordăm atenţie deoarece, după o perioadă de uz intens, este posibil ca acumulatorul să nu mai ofere aceeaşi durată de menţinere a sarcinii ca înainte de uzură. Trebuie să ne interesăm, înainte să facem achiziţia, dacă ne permitem şi dacă ne este convenabil să investim într-un acumulator nou sau chiar şi un adaptor AC (încărcător).

 

În concluzie, dacă avem nevoie de un sistem pentru aplicaţii simple, pentru folosirea internetului sau vizionarea unor filme de calitate normală, putem achiziţiona un laptop uşor transportabil. Însă asigurarea performanţelor unui joc pretenţios şi designul de calitate nu sunt punctele forte ale unui sistem cumpărat la mâna a doua.


Să ne asigurăm că nu ne permitem un sistem nou (sau resigilat)

Strategiile fiecărui negociator ce caută să-şi vândă marfa ne crea impresia că am făcut o afacere bună. Ca să nu fim traşi pe sfoară trebuie să ne facem temele. Acestea fiind spuse, înainte de achiziţionare, vom lua în calcul următoarele:

  • Garanţie, sistem de operare şi periferice: De obicei, un produs complet original, va oferi un sistem de operare şi o garanţie de măcar 1 an. Dacă achiziţionăm produse resigilate de la o firmă autorizată în acest scop, este posibil să ofere o licenţă pentru sistemul de operare şi propriile condiţii de service (aşa cum face, de exemplu, eMAG - n.tr.). În cazul PC-urilor, asiguraţi-vă că vi se vor oferi perifericele necesare (mouse, tastatură, monitor, sistem de sunet sau altele). Acordaţi mare atenţie la aceste condiţii.
  • Recalcularea preţului: Interesaţi-vă că varianta nouă a produsului dorit are un preţ inaccesibil pentru bugetul dumneavoastră. În cazul produselor resigilate, în funcţie de tipul şi nivelul uzurii, se va reduce un procent din preţul original; mare atenţie şi la acest aspect. Dacă un produs a fost folosit nu înseamnă că are un preţ mult mai mic. Comparaţi preţurile şi trageţi concluziile.
  • Preţul îmbunătăţirilor: Sunt nenumărate cazuri când, la achiziţionarea unui sistem la mâna a doua drept primul calculator al familiei, s-a ignorat în totalitate accesibilitatea la îmbunătăţiri. De exemplu, dacă achiziţionăm un computer cu memorie RAM de 2 GB deja instalată şi noi avem nevoie de încă 1 GB, trebuie să ne asigurăm dacă placa de bază suportă această creştere a memoriei înainte de  a cumpăra întreg sistemul. Dacă mai cumpărăm şi alte periferice, plus ceva spaţiu de stocare, când vom trage linie s-ar putea să ajungem prea târziu la concluzia că nu s-a meritat investiţia.


Încearcă marfa înainte de cumpărare

În cazul achiziţionării, de la un prieten sau o persoană, a unui sistem folosit ce nu oferă niciun fel de act sau garanţie, vom încerca să negociem un test al mărfii înainte de achiziţionare. Astfel ne putem da seama mult mai bine de calitatea sistemului pe care urmează să-l cumpără. Două, trei ore de utilizare sunt necesare pentru:

  • asigurarea alimentării corecte a sistemului şi durata menţinerii sarcinii necesare de către acumulatorul unui laptop
  • verificarea carcasei pentru identificarea unor posibile zgârieturi sau crăpături
  • verificarea ecranului şi funcţionării normale a acestuia (luminozitate, culoare, pixeli intacţi)
  • confirmarea caracteristicilor ca viteza procesorului, dimensiunea spaţiului de stocare şi a memoriei RAM, modelul plăcii de bază, plăcii video ş.a.m.d.;
  • verificarea mufelor şi porturilor de tip USB, Ethernet, MIDI (audio, VGA, S-Video etc.), PS/2 (mouse şi tastatură), COM etc.
  • asigurarea funcţionalităţii mediilor optice de citire şi scriere (CD/DVD ROM+Writer)
  • verificarea temperaturilor procesorului central, cel al plăcii video şi al plăcii de bază
  • funcţionarea corectă a plăcilor video, de sunet, de bază în timpul utilizării sistemului de operare

 

Dacă toate acestea vor fi luate în vedere în cazul achiziţionării unu sistem folosit, ar trebui să nu întâmpinaţi neplăceri majore pe parcursul utilizării. Dacă  doriţi să cumpăraţi un computer folosit de pe site-urile online de ocazii, aveţi mare grijă ce fel de transport asigură site-ul sau vânzătorul la livrare, condiţiile de plată (înainte, avans, ramburs etc.), condiţiile returnării produselor în cazul eventualelor neplăceri şi seriozitatea vânzătorului în funcţie de feedback-ul oferit pe site de către alţi clienţi. Înainte de toate, asiguraţi-vă dacă nu cumva cumpărarea unui produs nou sau chiar resigilat este o afacere mai bună.

Traducere de Bogdan Mihalcea după What Should I Watch Out for When Buying A Used (or Old) Computer?

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.