Pixel mort ecran LCDProbabil că aţi fost în situaţia să observaţi la un monitor LCD sau chiar LED unul sau mai multe puncte mici care generau mereu aceeaşi culoare, indiferent de imagine. Vom face cunoştinţă cu termenii "pixel blocat" şi "pixel mort".

 

 

 

Pixelii de acest fel reprezintă o problemă hardware (fizică) a monitorului ce poate apărea în timpul folosirii sau poate fi o greşeală de fabricaţie.


Pixel blocat, pixel mort şi pixel fierbinte

Pixelul blocat nu este atât de grav precum un pixel mort. Faţă de fratele lui mai capricios, pixelul blocat poate fi reactivat. Cum identificăm un pixel blocat? De obicei este acel pixel care generează continuu, în orice situaţie, una din cele 3 culori (roşu, verde, albastru). Pixelul mort, în schimb, va fi întotdeauna negru; poate însemna că nu primeşte energie şi sunt mici şanse de reactivare. În cazul în care pixelul este mereu alb, acela este un pixel fierbinte.


Cum localizăm un pixel blocat?


Atât pixelul mort, cât şi cel blocat pot fi uşor sau greu de detectat. În general, cu cât rezoluţia fizică este mai mare pe o suprafaţă mică, adică cu cât numărul de pixeli de pe linii şi coloane (orizontal x vertical) sunt mai mici şi numeroşi, s-ar putea ca pixelii defecţi să nu fie uşor de detectat.

Oricum, pentru detectarea acelor pixeli există câteva metode şi aplicaţii care nu garantează 100% remedierea, dar merită încercate.

Una din aceste unelte este site-ul care oferă un tester de pixeli morţi. Din tabelul de la "Dead LCD screen pixels", selectaţi pe rând fiecare combinaţie cu generatoare de culori. Pentru o detectare clară, evitaţi culorile pe 16 biţi şi frecvenţele mici ale imaginii generate pe monitor şi folosiţi opţiunea browserului de fullscreen.

Atenţie! Nu confundaţi pixelii morţi cu o eventuală obstrucţie a zonei identificate ca fiind defectă. Asiguraţi-vă că ecranul este curat.



Cum reparăm un pixel blocat?

Am identificat pixelul cu probleme. Ce e de făcut? Deşi nu există metode concrete, sunt câteva metode ce merită încercate.

•    Apasă pe pixel: O idee de a debloca un pixel constă în aplicarea uşoară de presiune în zona acelui pixel. Însă această metodă este periculoasă dacă se aplică fără grijă. În principiu, contează foarte mult factorul ce a dus la defecţiunea acelui pixel. Nu aplicaţi presiune prea mare şi nu folosiţi obiecte ascuţite!
•    Răbdare: Pixelii blocaţi la monitoarele noi pot fi reactivaţi în timp fără să recurgeţi la vreo metodă. Asta înseamnă ore, zile, săptămâni, luni sau chiar ani.
•    Folosiţi aplicaţii: Da, există cazuri când metode software pot micşora gradul de defecţiune hardware. Sunt aplicaţii ce schimbă rapid culorile pe ecran printr-un ciclu presetat. Dacă ciclul de schimbare al culorilor este repetat în zona defectă, este posibil ca problema să fie remediată. Unii au raportat că această metodă le-a mers.

O aplicaţie de acest fel este UndeadPixel. Conţine un identificator de pixeli blocaţi ce schimbă culorile pe ecranul dumneavoastră. Aplicaţia va genera un ciclu de schimb al culorilor pe o porţiune mică ce poate fi mutată cu mouse-ul (drag-and-drop) în dreptul pixelului defect. Trebuie lăsată să ruleze câteva ore.


Consideraţii despre garanţie

Din păcate, unul sau doi pixeli morţi nu sunt motive suficiente pentru remedierea problemei de către firma de unde aţi cumpărat monitorul sau produsul cu ecran LCD/LED. În funcţie de politica fiecărui producător, condiţiile de garanţie diferă. De obicei este nevoie de minim 5 pixeli defecţi sau mai mulţi pentru ca firma să vă înlocuiască produsul. Astea fiind spuse, este bine ca înainte de a achiziţiona astfel de produse să solicitaţi un test de funcţionare sau să returnaţi produsul defect imediat ce aţi observat o problemă.





Traducere de Bogdan Mihalcea după How to Fix a Stuck Pixel on an LCD Monitor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.