Port USBOdată cu apariţia portului USB şi a dispozitivelor de stocare conectate la acesta, transferul de fişiere între computere independente s-a îmbunătăţit simţitor. Dar portul USB prezintă serioase probleme de securitate. Vreţi să ştiţi cum să verificaţi cum a fost folosit portul USB al calculatorului dumneavoastră?

 

Informaţiile de mai jos, acolo unde nu este precizat altfel, sunt valabile pentru sistemul de operare Windows Vista.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND CONECTĂM UN ECHIPAMENT LA PORTUL USB?

Când un dispozitiv (stick de memorie, cameră foto/video, hard-disc etc.) este conectat la unul dintre porturile USB ale calculatorului, managerul Plug and Play al sistemului de operare observă apariţia noului echipament, cere informaţii de identificare de la acesta pentru a putea crea un identificator de clasă (device class identifier) şi localizează driverul potrivit în baza de date a sistemului de operare.

Atât căutarea, cât şi instalarea driverului se menţionează în fişierul setupapi.log. În fapt, Windows Vista are două fişiere de log, setupapi.dev.log (principalul fişier de log) şi setupapi.app.log. În cazul sistemului de operare Window XP există doar setupapi.log.

În Windows Vista veţi găsi fişierele de log urmând calea  C:\WINDOWS\inf. În aceste fişiere se pot vedea dispozitivele, aplicaţiile şi driverele instalate, modificările importante de sistem etc.

Informaţii privind dispozitivele conectate la portul USB sunt înscrise şi în Registry; mai precis, în Windows Vista, veţi găsi o listă a echipamentelor conectate la

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USBSTOR\.

Nu ştiţi să accesaţi editorul Registry?
- daţi clic pe START, apoi RUN;
- scrieţi în caseta apărută regedit;
- prin dublu-clic, accesaţi calea HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USBSTOR\.

Folosindu-se numărul de serie al dispozitivului conectat (iar dacă nu există un asemenea număr, va fi creat unul de sistem), sistemul de operare va crea o cheie unică de identificare pentru fiecare dispozitiv.

USB DEVIEW, CALEA UŞOARĂ PENTRU A VEDEA ISTORIA FOLOSIRII PORTULUI USB

Pentru un nespecialist, este dificil de lucrat cu fişierele de log şi periculos de făcut modificări în Registry.
USB Deview este un software gratuit care permite vizualizarea unor informaţii detaliate privind echipamentele conectate în prezent ori care au fost conectate, de la instalarea sistemului de operare, la portul USB al calculatorului.

USB Deview poate fi descărcat de AICI. Programul nu trebuie instalat, putând fi folosit pe orice computer de pe un stick de memorie.

 

USB Deview

 

 

 

USB Deview oferă, printre altele, următoarele tipuri de informaţii: numele echipamentului, tipul echipamentului, numărul de serie, data şi ora la care a fost conectat la calculator, ID-ul producătorului etc.

Dacă sunteţi interesaţi nu doar de depistarea modului în care a fost folosit  portul USB al calculatorului dumneavoastră, ci şi de ştergerea unor anumite înregistrări, trebuie să acţionaţi cu grijă în locurile arătate de înregistrare a datelor, în special în Registry.

CUM CONTROLĂM ACCESUL LA PORTURILE USB ALE PC-ULUI NOSTRU?

Cea mai sigură modalitate de a nu permite accesul la porturile USB ale calculatorului d-voastră este blocarea acestor porturi la nivelul BIOS-ului. Majoritatea calculatoarelor moderne permit dezactivarea porturilor USB din BIOS. Dacă cumva folosiţi mouse, tastatură ori alte dispozitive conectate pe unele dintre porturile USB, va trebui să fiţi atenţi să nu dezactivaţi chiar acele porturi, pentru a putea permite sistemului de operare iniţializarea acestor echipamente periferice.

Dacă doriţi să autorizaţi numai anumite dispozitive pentru funcţionare pe calculatorul propriu (de pildă propriul stick de memorie), va trebui să apelaţi la soluţii comerciale. De pildă, Secure It Easy, un software la care am ajuns întâmplător navigând pe Internet şi care este creat de o firmă din România, oferă administratorului computerului posibilitatea de a autoriza folosirea unor anume dispozitive.

 

Secure it easy

 

 

Ulterior procedurii de autorizare, acestea devin Dispozitive Autorizate (Trusted Devices). Ca rezultat, proprietarul dispozitivului are acces la dispozitiv şi îl poate folosi. Orice alt echipament ce nu a fost autorizat de către administrator nu va funcţiona.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!


Contact
| T&C | © 2022 Scientia.ro