Deşi un procedeu aparent complex pentru neiniţiaţi, DVD Ripping-ul a ajuns o operaţiune la îndemâna oricui datorită numeroaselor softuri disponibile gratis cu ajutorul cărora această procedură poate fi efectuată în câţiva paşi.
CE ESTE DVD RIPPING-UL?
DVD Ripping-ul este procedeul prin care un film în format DVD-Video este decodificat şi apoi comprimat într-unul din formatele video pe care playerele disponibile pentru PC-uri le pot interpreta în combinaţie cu diverse pachete de codecuri (coder-decoder) video.
Un codec video este un software care permite comprimarea şi decomprimarea informaţiei video digitale. De cele mai multe ori acest lucru presupune implementarea unei scheme de comprimare cu pierderi (lossy compression), o metodă prin care imaginea comprimată este diferită de cea originală, dar suficient de asemănătoare acesteia pentru a putea fi utilă.
FORMATUL DVD-VIDEO
Un DVD care conţine informaţie video digitală foloseşte un standard de stocare a informaţiei numit DVD-Video, la fel cum CD-urile cu muzică disponibile în comerţ folosesc formatul CD-Audio (există desigur şi formatul DVD-Audio). Aceste formate sunt citite de către aparatele de tip DVD-Player sau CD-Player disponibile pentru uz casnic, dar sunt accesibile şi de pe calculatoarele personale cu ajutorul unor programe software specializate.
Filmele codificate DVD-Video sunt stocate pe acest suport magnetic folosind o combinaţie între codificarea MPEG-2 pentru informaţia video şi diverse codificări pentru informaţia audio, informaţii cărora li se adaugă uneori detaliile referitoare la meniurile de navigare în interiorul discului şi subtitrările disponibile, dacă este cazul.
CE CONŢINE UN ASEMENEA DVD?
Specificaţiile tehnice care descriu formatele DVD-Video şi DVD-Audio explică modul în care informaţiile audio şi video sunt stocate pe suportul magnetic, prin fişiere cu diferite terminaţii. Fişierele cu terminaţia IFO (şi cele de back-up - .BUP) conţin meniurile de navigare. Fişierele .VOB (pentru DVD-Video), respectiv .AOB (în cazul DVD-Audio) conţin informaţia video, respectiv audio, propriu-zisă, codificată în formatul MPEG-2 şi uneori date adiţionale despre navigare şi căutare în interiorul discului.
RESTRICŢII DE VIZIONARE ŞI COPIERE
Formatul DVD-Video foloseşte patru sisteme complementare, parte a specificaţiilor tehnice, destinate restricţionării accesului la discuri în scopul copierii acestora sau rulării lor în alte zone geografice decât cele unde au fost produse şi folosind alte playere decât cele dedicate. Acestea se numesc Macrovision, Content Scramble System (CSS), region codes şi disabled user operations (UOPs).
Modalităţile de realizare propriu-zisă a DVD Ripping-ului sunt multiple, la fel ca şi produsele software disponibile în acest scop. Noi vom prezenta în continuare doar una dintre variantele posibile, care a fost testată cu succes.
Ca prim pas, asiguraţi-vă că deţineţi drepturile legale corespunzătoare pentru a copia DVD-ul respectiv în vederea uzului personal !
Utilitarele folosite
Vom folosi două utilitare gratuite: DVD Decrypter şi Auto Gordian Knot (autogk). DVD Decrypter îndepărtează eventualele mecanisme de protecţie de tip CSS, Macrovision sau region codes şi permite copierea pe HDD-ul computerului a fişierelor video sau audio din componenţa discului (fişierele VOB, AOB, IFO etc.) AutoGK este în fapt un pachet de codecuri şi o interfaţă vizuală care preia fişierele brute scrise pe discul hard al PC-ului de software-ul DVD Decrypter şi le trece printr-o procedură de compresie audio-video pentru a da naştere unui fişier de tip avi.
Scrierea fişierelor .VOB pe HDD
După descărcarea şi instalarea celor două programe se introduce discul video în DVD-player-ul computerului (sau se încarcă o imagine de tip ISO, dacă este disponibilă, într-un software de tipul Daemon Tools) şi se deschide aplicaţia DVD Decrypter.
Din meniul Mode se poate alege modul IFO, cel implicit fiind File. Un DVD-Video va conţine de obicei mai multe fişiere de tip Video object (.VOB). Din ambele meniuri amintite anterior se pot selecta doar cele dorite, existând şi posibilitatea (în modul File) de a le selecta pe toate, urmând ca la pasul următor toate fişierele .VOB copiate pe HDD să fie alipite în ordinea corespunzătoare pentru a da naştere filmului complet.


Poate fi selectat şi directorul de stocare a fişierelor .VOB:

Se apasă butonul Decrypt şi se aşteaptă finalizarea operaţiei.
Generarea obiectului video complet
Pasul următor de parcurs este unirea fişierelor .VOB într-unul singur. Se foloseşte comanda copy din Command prompt (Butonul Start->Run->Cmd în sistemul de operare Windows). Sintaxa este de tipul "copy -b fis1.VOB+fis2.VOB fis_MARE.VOB", cu fis1, fis2, etc. fiind fişierele .VOB individuale rezultate în urma paşilor anteriori, iar fis_MARE.VOB fişierul nou care va conţine toată informaţia video. La finalul operaţiei de copiere, fişierele individuale pot fi şterse. Este importantă, desigur, pentru sintaxa comenzii copy, respectarea ordinii în care sunt dispuse fişierele .VOB pe discul video original, în vederea continuităţii temporale a scenelor video din fişierul rezultat.

Codificarea şi compresia
Urmează compresia cu ajutorul utilitarului Auto Gordian Knot. Este o operaţie de durată, putând ajunge şi până la 2 ore pentru un DVD-Video care conţine 90 de minute de film.
Lansaţi AutoGK şi selectaţi fişierul .VOB rezultat în urma operaţiei anterioare.


Apăsaţi "Add Job" şi apoi "Start". Aşteptaţi finalizarea operaţiei.
Mult succes! Scientia vă recomandă folosirea acestui tutorial pentru uzul personal şi fără a aduce prejudicii vreunui producător de materiale video sau audio.