Ghid achizitie laptopDe ce atâţia consumatori cumpără un netbook, când de fapt nu au nevoie de portabilitate? E destul de simplu să interpretezi asta spunând „oamenii sunt stupizi”, dar ar fi incorect din partea ta. Problema constă în faptul că actul cumpărării este deseori unul emoţional.

 

 

 

Ghid achiziţie laptop: introducere (1)

 

Descoperă de ce ai nevoie

Laptopurile nu sunt ieftine şi reprezintă o parte importantă din vieţile multor oameni. Netbookurile au fost vândute unor persoane care nu aveau nevoie de ele pentru că acestea au intrat în magazine fascinate de ideea unor laptop-uri noi, portabile şi sexy.

E bine să fii entuziasmat atunci când cumperi, dar este, de asemenea, important să nu faci acest lucru doar de dragul de a cumpăra ceva. A reflecta o clipă pentru a înţelege de ce ai nevoie cu adevărat te va ajuta să previi o greşeală scumpă.



Alegerea laptopului de care ai nevoie

Performante laptop



În anii 1990, când creşteam eu şi mă informam despre calculatoare, performanţa era totul. Un calculator rapid nu era necesar doar pentru rularea jocurilor – cumpărarea unui calculator rapid avea ca rezultat o îmbunătăţire vizibilă a performanţei atunci când se rula MS Word sau se naviga online.

Astăzi, performanţa s-a schimbat. Deşi diferenţa dintre un single-core Atom şi un quad-Core i7 este perceptibilă chiar atunci când navighezi pe net, această deosebire este tolerabilă pentru unii cumpărători. Aşa că este uşor să te convingi că e în regulă dacă cumperi un laptop ieftin cu un procesor de mică putere la un preţ accesibil. Dar înainte de a face asta, ia în considerare următoarele lucruri:

 

Pentru ce voi folosi laptop-ul

 

 

  • Creezi vreodată videoclipuri pe YouTube, copiezi DVD-uri sau schimbi formatul unor clipuri video într-unul potrivit pentru a fi citit de smartphone-ul tău ? Aceste sarcini au nevoie de procesoare rapide, aşa că poţi economisi mult timp dacă îţi iei un sistem mai rapid şi mai scump.
  • Te joci jocuri video? Acestea ţin foarte mult cont de performanţele CPU şi GPU. Multe laptop-uri ieftine nu pot reda jocurile moderne 3D foarte bine.
  • Editezi fişiere mari, cum ar fi videoclipuri HD sau fişiere audio neprelucrate? Cumpărarea unui laptop cu memorie RAM extra va avea un mare impact asupra performanţei.
  • Trebuie să muţi frecvent fişiere în drive sau între drive-uri? Dacă da, vei vrea să cauţi un laptop cu o unitate mecanică rapidă sau o unitate hard durabilă.

Acestea nu sunt singurele exemple pentru care ar trebui să cumperi un laptop scump şi nu un model pentru buget, dar sunt cele mai comune. Ţine minte – cumpărarea unui laptop rapid poate fi costisitoare, dar banii cheltuiţi vor merita pentru a evita frustrările ulterioare.



Portabilitatea şi autonomia bateriei laptopului: exagerări şi inutilităţi

La sfârşitul anilor ‘90 calculatoarele erau deseori evaluate după viteza de tact a  procesorului. Consumatorii vroiau întotdeauna calculatorul cu cea mai mare viteză. 800 MHz e mai mare decât 700 MHz, aşa că e o variantă mai bună, nu? Ceea ce au trecut cu vederea consumatorii a fost faptul că procesoarele nu au întotdeauna aceeaşi performanţă, calculatorul nu se limitează la procesor.





Baterie laptop



Astăzi, autonomia bateriei laptop-ului cauzează o problemă asemănătoare. Multe companii fac reclamă la laptop-uri cu o durată a bateriei de 6, 8, chiar şi 10 ore. Dar uite care e problema: nu există niciun standard industrial care să măsoare efectiv autonomia unei baterii. Aceste supoziţii sunt testate local de fiecare companie şi nu constituie subiectul unei verificări independente. Regula mea: presupune că durata reală este cam 75% din numărul pretins.

Campania publicitară din spatele autonomiei unei baterii pare, de asemenea, a influenţa decizia cumpărătorului. 8 ore de funcţionare sună grozav – dar ai într-adevăr nevoie de ele? Răspunsul e probabil un „nu” răsunător. Dacă nu ţi-ai scos până acum laptopul din casă, e probabil din cauza faptului că nu ai nevoie să faci acest lucru, nu pentru că nu ai laptopul potrivit.



Ochii decid: rezoluţia şi mărimea ecranului laptopului

 

Ecran laptop



Mărimea ecranului este un subiect controversat printre cunoscători. Dacă întrebi o mulţime de utilizatori experimentaţi ai PC-urilor ce mărime preferă, cei mai mulţi îţi vor răspunde undeva între 11 şi 13 inci. Dar omul obişnuit continuă să cumpere laptop-uri cu ecranul de 15.6”.

Specialiştii vor sublinia faptul că rezoluţia este ceea ce determină spaţiul utilizabil pe un ecran laptop. Dacă ai un display 1366 x 768 pixeli, nu contează dacă mărimea fizică a acelui display are 2 inci sau 2 picioare. Va afişa aceeaşi cantitate de informaţie, deoarece grafica PC se redă în concordanţă cu mărimea ei în pixeli, nu în inci. Acest lucru înseamnă că multe laptopuri cu ecranul de 15.6” nu au mai mult ecran utilizabil decât laptopurile cu ecranul de 11.6”.

Omul obişnuit are totuşi un punct de vedere. Redarea unui anumit număr de pixeli într-un ecran mai întins face ca totul să arate mai mare. Acest lucru poate reduce precizia imaginii, dar face totodată totul mai uşor de citit. Desigur, unii maniaci ai calculatoarelor, printre care şi eu, nu sunt deranjaţi de înghesuirea mai multor informaţii pe un ecran mic – dar nu toată lumea se arată la fel de entuziasmată de acest lucru.

Aceasta este o decizie pe care fiecare trebuie să o ia; personal, recomand să mergi pe varianta celei mai mari rezoluţii posibile pe orice display, chiar dacă acest lucru presupune să plăteşti 100 de dolari în plus pentru un panou mai bun. Windows 7 are multe opţiuni care compensează pentru o rezoluţie înaltă a ecranului. Întreaga interfaţă poate fi redimensionată, iar setările ClearType pot fi ajustate pentru a asigura că textul arată desluşit. Reţine: ecranul este o caracteristică aproape imposibil de schimbat sau de îmbunătăţit, aşa că asigură-te că vei cumpăra un laptop cu un ecran de care să fii mulţumit.

Laptop



Ghid laptop: Hardware-ul pentru toţi (3)





Articolul reprezintă traducerea ghidului The Laptop Buying Guide 2011, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Livia Ştefan

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.