HackeriDespre hackeri probabil că a auzit toată lumea. Ei sunt deseori asociaţi cu infracţiunile online, fiind consideraţi un fel de „piraţi” ai Internetului. Jargonul tehnic al ultimilor ani a rafinat înţelesul termenului, introducând anumite nuanţe. Pe scenă au apărut şi crackerii.



 

1.    Hackerii au apărut la sfârşitul anilor `50, când membrii unui grup de la MIT, au încercat să preia controlul unui super-calculator de la aceea vreme, „IBM 704 mainframe”, folosit în aplicaţii şi cercetări ştiinţifice. Au şi reuşit!

2.    La începutul anilor `70, hackerul „Captain Crunch”, pe numele său adevărat John Draper, s-a folosit de cunoştinţele sale pentru a scoate la iveală o serie de vulnerabilităţi ale reţelei telefonice a AT&T. John Draper, ale cărui activităţi sunt descrise de termenul "phreaking" (un soi de precursor al hacking-ului, corespunzător telefoniei), a descoperit împreună cu un prieten că fluierele făcute cadou în cutiile de cereale Cap'n Crunch emiteau aceeaşi frecvenţă, 2600 Hz, folosită pe liniile telefonice AT&T pentru a marca disponibilitatea pentru rutarea unui nou apel. Acest lucru putea deconecta eficient un capat al liniei, permiţând părţii rămase conectate accesul la modul operator.

 

 



3.    La Hollywood a fost pus în scenă pentru prima dată un rol de hacker abia în 1983. Personajul era un copil dotat, ce îşi petrecea timpul liber intrând ilegal în computerul şcolii pentru a-şi mări notele. În cele din urmă, intră chiar în calculatorul Departamentului American al Apărării. Pentru „consumatorii” de filme, pelicula se numea „WarGames”.

4.    Dacă o entitate se autoreproduce, atunci e vie? Dacă răspunsul este da, atunci viruşii de calculator, capabili să se autoreplice, infectând tot sistemul, sunt vii? Iată o întrebare la care să meditaţi. Primul astfel de program creat a apărut în 1988, invenţia aparţinându-i lui Rober T. Morris. Era un program de tipul „vierme”, destinat să verifice securitatea Internetului.

5.    Hackerul britanic Gary McKinnon a pătruns între anii 2001-2002 în mai multe computere ce aparţineau armatei şi marinei americane. Nici NASA nu a scăpat de atacurile lui. El a declarat că nu a vrut decât să găsească un document prin care să dovedească existenţa extratereştrilor. Nu „a vânat” secrete militare. Gary McKinnon era frizer de meserie, până când s-a lăsat convins de câţiva prieteni şi a făcut cursuri despre calculatoare. Dacă rămânea la meseria sa de frizer, ar fi scutit NASA de câteva bătăi de cap.

6.    Securitatea reţelelor de la centralele nucleare nu este prea ridicată. În cadrul unui test, cercetătorilor de la IBM le-a luat doar o zi pentru a pătrunde în reţea. Ceea ce ar putea fi o problemă destul de gravă.

7.    În SUA, Tadayoshi Kohno, profesor de la Universitatea din Washington, a reuşit să se conecteze la un defibrilator care folosea o tehnologie wireless. După conectare, profesorul putea aplica şocuri electrice după bunul plac. Unele fatale. Din fericire, a fost doar un test pentru a verifica siguranţa sistemelor medicale fără fir.

8.    Unul dintre cei mai celebri hackeri este Kevin Mitnick, actualmente consultant pe probleme de securitate informatică şi autor în acelaşi domeniu. A excelat în ingineria socială (manipularea diferitelor persoane în vederea divulgării de informaţii confidenţiale, uneori vitale pentru obţinerea accesului la anumite sisteme informatice) încă de la vârsta de 12 ani. Pelicula Takedown, apărută în anul 2000, prezintă povestea capturării sale de către FBI, după un scenariu pe baza cărţii omonime a lui John Markoff şi Tsutomu Shimomura.

9.    Trebuie făcută o diferenţă între termenii „hacker” şi „cracker”. Crackerul este cel care se ocupă cu infiltrarea ilegală în calculatoarele altuia. Hackerul este o persoană care este foarte pricepută în domeniul calculatoarelor. Se poate spune despre crackeri că sunt hackeri, fiind vorba de experţi în calculatoare. Însă nu toţi hackerii sunt şi crackeri.

10. Şi România poate! Cazul hackerului Vlăduz a fost intens mediatizat. Vlăduz, pe numele său adevărat Vlad Duiculescu, a reuşit să treacă de sistemele de securitate ale companiei eBay. Tânărul a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

 




Bibliografie:
http://discovermagazine.com/2009/nov/20-things-you-didn.t-know-about-computer-hacking
http://www.realitatea.net/hackerul-vladuz-ramane-cu-trei-ani-de-inchisoare-cu-suspendare_883515.html
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Draper

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.