Stima de sineProbabil că aţi auzit de cercetările care arată cum oamenii vin acasă stresaţi de la serviciu, stricând şi dispoziţia partenerului. Ei bine, vestea bună e că există şi un echivalent pozitiv. Un studiu efectuat pe 102 cupluri din Germania ne arată acest lucru.

 

 

 

Angela Neff şi colegii ei au monitorizat stima de sine a 102 cupluri care lucrează (în mare parte cetăţeni germani din mediul academic) timp de cinci zile, rugându-i să răspundă la întrebări privind stima lor de sine legată de muncă atunci când ajungeau acasă şi, din nou, atunci când mergeau la culcare (e.g. ei îşi exprimau acordul prin intermediul afirmaţiilor de genul ”Mă simt la fel de deştept ca ceilalţi”). Cercetătorii au măsurat şi nivelurile stimei de sine generale şi ale empatiei.

Descoperirea cheie a fost aceea că stima de sine a unei persoane după ce aceasta se întorcea de la slujbă corespundea cu cea a partenerului la ora de culcare, în aceeaşi zi. Cu alte cuvinte, când una dintre persoane venea acasă bine dispusă, încrezătoare în abilităţile ei legate de muncă, acest lucru părea să ”molipsească” şi partenerul, astfel că la ora de culcare şi acesta se simţea mai încrezător cu privire la abilităţile lui legate de muncă. Transferul de stimă de sine era şi mai pronunţat atunci când partenerul ”primitor” avea o stimă de sine mai scăzută în general şi era mai empatic.


”Această descoperire sprijină ideea că slujba şi familia nu trebuie neapărat să fie domenii antagonice, ci se pot îmbogăţi reciproc”, spun cercetătorii. Acestea fiind spuse, trebuie să precizăm că există şi o interpretare negativă a acestor rezultate. Dacă o persoană ajunge să depindă de pozitivitatea de după muncă a partenerului, acest lucru se poate întoarce împotriva ei în momentele în care partenerul are o zi proastă.

Neff şi colegii ei afirmă că descoperirea lor a fost una importantă, pentru că cercetările arată că o stimă de sine crescută legată de muncă tinde să meargă mână în mână cu performanţa şi satisfacţia de la locul de muncă. Astfel, efectul psihologic al succesului de la muncă al unei persoane se poate ”strecura” până la partener, îmbunătăţind performanţele de a doua zi ale lui/ei. Din punct de vedere practic, acest lucru le arată managerilor cât de importante şi vaste pot fi efectele oferirii unui feedback pozitiv (care creşte stima de sine) angajaţilor.

Pe de altă parte, studiul are mai multe limitări, aşa cum îşi dau seama şi autorii. Acestea includ faptul că cercetătorii nu cunosc mecanismul prin care stima de sine se transmite de la o persoană la alta. Eşantionul a fost şi el restrâns, format din oameni cu o educaţie superioară, care aparţineau aproape exclusiv aceluiaşi domeniu profesional. Rămâne de văzut dacă se va obţine acelaşi rezultat şi în cazul unor participanţi mai diferiţi.


Traducere de Ana Dumitrache după self-esteem-is-catching, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.