Excludere socialaExcluderea socială ca o strategie de pedepsire ajută la explicarea evoluţiei abilităţilor de colaborare, conform unui studiu publicat în Proceedings of  Royal Society B. şi realizat de către Tatsuya Sasaki, care desfăşoară studii de cercetare post-doctorat la Viena.

 

 

 

Studiul realizat de Sasaki în cadrul  IIASA Evolution and Ecology Program pune la dispoziţie un nou model simplu care face legătura dintre pedepsirea prin excludere socială şi beneficiile pe care le are persoana care pedepseşte. Acest studiu ar putea explica modul în care excluderea socială a apărut în cadrul proceselor evolutive, cât şi modul în care aceasta promovează cooperarea între grupuri.

"Pedeapsa este un instrument obişnuit cu ajutorul căruia este încurajată colaborarea în lumea reală", afirmă Sasaki. "Şi excluderea socială este un mod obişnuit de a face acest lucru." Începând cu peştii de recif şi până la cimpanzei, există multe exemple de animale care încurajează colaborarea prin excluderea celor care se bucură de beneficiu obţinut în urma unui efort colectiv, fără să fi adus o contribuţie substanţială la obţinerea acestui beneficiu. Oamenii, de asemenea, utilizează excluderea socială ca o modalitate de a forţa indivizii să continue să urmeze normele unei societăţi. De exemplu, cei care nu respectă regulile de circulaţie în trafic sau cei care conduc în stare de ebrietate pot fi pedepsiţi prin ridicarea permiselor de conducere, practic excluzându-i din comunitatea celor care conduc, afirmă Sasaki.



Dar cum au evoluat astfel de pedepse? Noile studii care aduc în discuţie teoria evoluţionistă arată că excluderea oamenilor dintr-un grup prevede în mod indirect o recompensă pentru persoana care pedepseşte, încurajându-i astfel să-i excludă pe cei pe care au motive să-i pedepsească.

"Imaginaţi-vă o plăcintă", ne îndeamnă Sasaki. Cu cât mai puţine persoane împart acea plăcintă, cu atât mai multă plăcintă mănâncă toată lumea. Dar nu poţi să interzici oamenilor să mănânce plăcintă fără nici un motiv. Trebuie să avem o justificare, cum ar fi spre exemplu faptul că acel cineva nu a contribuit la coacerea plăcintei, în jargonul teoriei jocurilor un free rider (un profitor, în absenţa unui termen echivalent - n.tr.). Sasaki afirmă: "Dacă pedepsim aceşti profitori prin a-i exclude din punct de vedere social, acest lucru va duce la creşterea răsplăţii pentru cei care acordă pedeapsa."

Excluderea socială încurajează, de asemenea, colaborarea, arată studiul. În cazul în care i se refuză profitorului o bucată de plăcintă, este mult mai probabil ca acea persoană să dorească să colaboreze şi să se asigure că îşi va primi partea din recompensă.

Studiile efectuate anterior care au avut ca temă evoluţia şi teoria jocurilor s-au axat în cea mai mare parte pe alte pedepse care sunt mai costisitoare pentru cel care acordă pedeapsa. În timp ce câteva studii au luat în considerare  excluderea socială ca o posibilă pedeapsă, lucrarea realizată de Sasaki este prima care face legătura dintre excludere şi beneficii pentru cei care aplică pedepse.

Studiul a comparat, de asemenea, excluderea socială şi pedeapsa costisitoare, care arată că excluderea socială ar putea emerge mai uşor într-un sistem model şi că acesta este menţinut mult mai uşor decât pedeapsa costisitoare.

Studiul ar putea fi aplicat dincolo de biologie, de exemplu în înţelegerea cooperării internaţionale. "Este important să înţelegem cum am reuşit să obţinem un anumit grad de cooperare între toate tipurile de întreprinderi colective care sunt importante pentru grupurile locale sau pentru omenire în general", afirmă Sasaki, "În toate aceste cazuri, observaţiile noastre ar putea ajuta la proiectarea unor strategii de intervenție care să permită îmbunătăţirea colaborării pe viitor. "

Tatsuya Sasaki tocmai a acceptat o prelungire a studiilor post-doctorale în cadrul proiectului la Universitatea din Viena.

Mai multe detalii: Sasaki, T. and S. Uchida. 2012. The evolution of cooperation by social exclusion. Proceedings of the Royal Society B. 5 December, 2012. doi:10.1098/rspb.2012.2498



Traducere realizată de Ecaterina Pavel după Evolution: Social exclusion leads to cooperation, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.