Omul socialUn nou studiu publicat pe 2 februarie 2012 în revista Proceedings of the Royal Society B indică faptul că regiunea creierului denumită cortex prefrontal este mai mare la persoanele ce au un număr mai mare de prieteni. Detalii, în continuare.

 

 

 

 

Popularitatea unei persoane este legată de capacitatea de a "citi minţile". Cercetătorii sugerează că există o legătură între numărul de prieteni pe care îi ai şi mărimea regiunii creierului ce se găseşte deasupra ochilor – cunoscută drept cortexul prefrontal.

Un nou studiu publicat pe 2 februarie 2012 în revista Proceedings of the Royal Society B indică faptul că această regiune a creierului este mai mare la persoanele ce au un număr mai mare de prieteni. Studiu a fost efectuat în cadrul proiectului dedicat care marchează centenarul Academiei Britanice numit ‘Lucy to Language’, coordonat de către Profesorul Robin Dunbar de la Oxford în colaborare cu Dr. Penny Lewis de la Universitatea Manchester, Dr. Joanne Powell şi Dr. Marta Garcia-Finana de la Universitatea Liverpool, precum şi cu Profesorul Neil Roberts de la Universitatea Edinburgh.

Studiul sugerează că trebuie să ne folosim de un set de abilităţi cognitive pentru a ne păstra un număr de prieteni (şi cuvântul cheie este ‘prieteni’, nefiind vorba de numărul total de oameni pe care îi cunoaştem). Aceste abilităţi sunt descrise de către oamenii de ştiinţă prin sintagma 'citirea minţii’ – capacitatea de a înţelege ce gândeşte altă persoană, care este crucială în manifestarea abilităţii de a ne descurca în lumea noastră atât de complexă din punct de vedere social, inclusiv abilitatea de a purta conversaţii unul cu celălalt. Studiul sugerează în premieră faptul că mărimea unor regiuni cheie din creierul nostru (în special, lobul frontal) este cea care determină cât de dezvoltate sunt aceste abilităţi. Profesorul Dunbar de la Institutul de Antropologie Cognitivă şi Evolutivă a explicat: “’Cititul minţii’ presupune capacitatea unei persoane de a urmări o ierarhie naturală a stărilor mentale ale celorlalţi indivizi. Spre exemplu, în piesa ‘Othello’, Shakespeare reuşeşte să ţină evidenţa a cinci stări mentale distincte: a intenţionat ca publicul să creadă că Iago doreşte ca Othello să presupună că Desdemona îl iubeşte pe Cassio. Majoritatea adulţilor pot în mod natural să ţină evidenţa stărilor mentale a maxim cinci persoane.”

Cercetătorii au făcut poze anatomice prin rezonanţă magnetică nucleară ale creierelor a 40 de voluntari la Centrul de Cercetare pentru Analiza Imaginilor obţinute pin Rezonanţă Magnetică de la Universitatea Liverpool pentru a măsura mărimea cortexului prefrontal, partea creierului implicată în gândirea la nivel înalt. Participanţii au fost rugaţi să facă o listă a tuturor persoanelor cu care avuseseră contacte sociale, nu profesionale, în ultimele şapte zile. Au făcut, de asemenea, un test pentru a determina competenţa lor în cititul minţii.


 


Profesorul Dunbar a spus: “Am descoperit că persoanele cu mai mulţi prieteni s-au descurcat mai bine la sarcinile de citit mintea şi au un volum mai mare de neuroni în cortexul frontal, partea creierului de deasupra ochilor. Înţelegerea acestei legături dintre mărimea creierului unei persoane şi numărul de prieteni pe care îl are respectivul ne ajută să înţelegem mecanismele care au făcut ca oamenii să dezvolte creiere mai mari decât alte specii de primate. Lobii frontali ai creierului, în special, s-au mărim dramatic la oameni de-a lungul ultimilor 500.000 de ani.”

Dr Penny Lewis, de la Şcoala de Ştiinţe Psihologice de la Universitatea Manchester, a declarat: “Atât numărul de prieteni pe care îi aveau oamenii, cât şi abilitatea lor de a se gândi la sentimentele celorlalţi au prezis mărimea aceleiaşi mici zone din creier. Acest lucru nu sugerează doar că am găsit o zonă care este crucială pentru activităţile sociale, dar am arătat şi că legătura dintre anatomia creierului şi succesul social este mult mai strânsă decât se credea înainte.

Dr. Joanne Powell, de la Departamentul de Psihologie al Universităţii Liverpool, a spus: “Poate că cea mai importantă descoperire a studiului nostru este că relaţia dintre mărimea creierului şi abilităţile noastre sociale este mediată de abilitatea de a citi mintea. Ce ne arată acest lucru este că mărimea creierului determină abilităţile sociale, iar acestea sunt cele care îţi permit să ai mulţi prieteni.

Dr Lewis a adăugat: “Acest studiu este extrem de important deoarece susţine cel mai bine dintre studiile efectuate până acum ipoteza creierului social – adică ideea că encefalul oamenilor a evoluat pentru a îndeplini nevoile sociale ce apar când trăieşti într-un grup mare. Comparaţiile încrucişate între specii în ceea ce priveşte creierul diverselor specii de maimuţă au susţinut deja acest lucru, dar munca noastră este una dintre primele care indică faptul că persoanele cu grupuri sociale mai mari au mai multă materie cenuşie în acea parte a cortexului. Se pare că mărimea nu contează totuşi când vine vorba de succesul social”.





Articolul reprezintă traducerea articolului Could brain size determine whether you are good at maintaining friendships?, publicat pe site-ul medicalxpress.com.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.