PsihopatNu există nicio altă tulburare neurologică la fel de infamă ca psihopatia şi totuşi a înţelege exact ce se petrece în creierul unui psihopat este extraordinar de dificil. Acum avem un răspuns. A fost nevoie de scanarea creierelor a patruzeci de deţinuţi.

 





Mai precis, noile descoperiri se datorează RMN-urilor efectuate asupra a patruzeci de deţinuţi dintr-o închisoare de securitate medie din Wisconsin. Douăzeci dintre ei fuseseră diagnosticaţi drept psihopaţi, în timp ce restul – care comiseseră delicte asemănătoare – nu primiseră acest diagnostic.

Testele au dezvăluit nişte diferenţe majore între cele două grupe, în jurul cortexului prefrontal ventromedial, o parte a creierului responsabilă pentru sentimente cum ar fi empatia sau vinovăţia, cât şi în amigdală, care este asociată cu frica şi anxietatea. Creierele psihopaţilor prezentau un număr considerabil redus de conexiuni între cele două arii. Testele au arătat că fibrele substanţei albe care conectează aceste două arii erau de o integritate semnificativ redusă la creierele psihopaţilor şi că exista o coordonare general diminuată între activităţile acestor două zone cerebrale.

Cercetătorul Michael Koenigs de la Universitatea din Wisconsin explică:
”Acesta este primul studiu care dezvăluie atât diferenţele structurale, cât şi pe cele funcţionale de la nivelul creierelor oamenilor diagnosticaţi cu psihopatie. Aceste două structuri cerebrale, despre care se crede că sunt responsabile pentru reglarea emoţiilor şi a comportamentului social, par să nu comunice aşa cum ar trebui s-o facă.”

Aceste diferenţe semnalează existenţa clară a unor structuri indicatoare ale psihopatiei, deşi este probabil ca, totuşi, cauzele exacte ale bolii să fie prea complexe pentru a putea fi identificate în decursul unei singure scanări a creierului. Totuşi, cercetătorul Joseph Newman spune că speră ca astfel de studii să ajute la găsirea unor tratamente pentru cei care se confruntă cu boala. Cercetarea este în acord şi cu munca anterioară a lui Koenigs şi Newman, care a dezvăluit tipare comportamentale similare la psihopaţii diagnosticaţi şi la oamenii care prezentau leziuni la nivelul cortexului prefrontal ventromedial.

Newman adaugă:
„Combinaţia de anormalităţi structurale şi funcţionale oferă dovezi convingătoare că disfuncţia observată la nivelul acestui circuit socio-emoţional esenţial este o particularitate constantă a delincvenţilor psihopaţi. Sunt încrezător că munca noastră de colaborare, care se află desfăşurare, va ajuta la descoperirea sursei acestei disfuncţii şi va oferi strategii pentru tratarea problemei.”



Articolul reprezintă traducerea articolului What makes a psychopath’s brain different?, publicat de io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.