CreierConform specialiştilor de la UC San Diego, zonele din creier responsabile cu vederea reacţionează mai bine în cazul obiectelor de valoare. Studiul a fost condus de John Serences, prof. asistent şi şef al Lab. de Percepție şi Cunoaștere al UCSD.

 

 

 

Recompensele din trecut influenţează atât oamenii, cât şi unele animale în luarea deciziilor pe viitor. ”Ştim asta de ceva timp”, afirmă Serences. Deşi tot mai multe cercetări se focalizează asupra acestui fapt, ştim foarte puţin despre felul în care creierul procesează informaţiile primite în urma recompenselor. S-ar putea oare să vedem lucrurile diferit dacă suntem plătiţi înainte?

Serences cercetează modul cum valorile afectează vizual procesele cu ajutorul informaţiilor obţinute prin intermediul rezonanţei magnetice funcţionale (fMRI), o tehnică de scanare a creierului care măsoară indirect activitatea neuronală. Subiecţii au fost monitorizaţi în timpul experimentului, în timp ce aveau de ales între obiecte roşii sau verzi cu valori diferite. Selectarea unei ţinte putea aduce 10 cenţi sau nimic, iar potenţialele caştiguri duceau la răspunsuri corecte. Scanările fMRI au fost efectuate la UC Irvine.

 

Creier. Reactie la obiecte de valoare

Zonele responsabile de activitatea vizuală în creier reacționează mai bine la obiectele de valoare.
Credit imagine: John Serences, UC San Diego

 

Analizele au arătat că recompensele au modificat activitatea neuronală în multe zone ale sistemului vizual, inclusiv în acele zone responsabile pentru primele reacţii vizuale, cum ar fi zona cunoscută drept ”V1”, ce este asociată cu orientarea, delimitările sau culorile.

”Când o ţintă a fost valoroasă în trecut, dacă selectarea ei a avut ca rezultat recompensarea cu bani, sistemul vizual este reprezentat mai intens”, afirmă Serences.

Studiul a descoperit activitate şi în regiunea frontală si parietală a creierului, implicate în anticiparea recompenselor. Aceste zone au fost foarte active atunci când o decizie a fost mai valoroasă decât alta, sugerând, după spusele lui Serences, că aceste regiuni ar putea oferi semnale care indică "judecăţi" vizuale deformate, astfel că ar putea avea un impact mai mare asupra luării deciziilor şi asupra comportamentului.

Aceste cercetări despre cum creierul reprezintă diverse valori ale diferitelor obiecte ne-ar putea ajuta cândva să înțelegem cum dependenţa influenţează informaţiile procesate de creier. Drogurile sau diverse alimente au un impact mai mare asupra psihicului la anumiţi oameni, iar ochii lor văd un alt tip de ”premiu”.

 

 

Sursa: ScienceDaily.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.