Imaginea ALMA captând discul de hidrogen ce înconjoară gaura neagră din centrul Căii Lactee. Culorile reprezintă mişcarea gazului în raport cu Pământul, porţiunea roşie indicând depărtarea, iar albastrul apropierea de Terra.
 Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), E.M. Murchikova; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello

O echipă de cercetători condusă de astrofizicianul Elena M. Murchikova a anunțat observarea discului de acreție din jurul găurii negre din centrul galaxiei Calea Lactee, utilizând telescopul ALMA (Atacama Large Millimeter Array (ALMA) din Chile. Centrul galactic este la 26 de mii de ani-lumină de Terra, iar Sagittarius A*, gaura neagră din centrul galaxiei, are o masă de 4 milioane mai mare decât cea a Soarelui.


Discul de acreție din jurul găurii negre este compus în cea mai mare parte din hidrogen gazos încălzit la temperaturi de circa 18 mii de grade Fahrenheit (aproximativ 10 mii grade Celsius); temperaturile sunt chiar mai ridicate în apropierea găurii negre.

Diametrul discului de acreție este de circa 1.000 de ori mai mare decât distanța Pământ-Soare, adică de circa 25 de ori mai mare decât sistemul nostru solar.

 


ALMA, Chile



Cercetătorii au folosit semnalele radio slabe recepționate trăgând concluzia că discul de acreție se rotește (într-o parte a discului lungimea de undă este mai lungă decât lungimea de undă din partea opusă).



Articolul privind descoperirea a fost publicat în revista Nature:  Elena M. Murchikova, E. Sterl Phinney, Anna Pancoast & Roger D. Blandford. "A cool accretion disk around the Galactic Centre black hole." Nature 570, 83–86 (2019)
Credit imagine ALMA: Futurism.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.