Agenţia Spaţială Europeană (ESA) are două mari proiecte în pregătire: LISA (Laser Interferometer Space Antenna) şi Athena (Advanced Telescope for High-ENergy Astrophysics). LISA va fi primul detector spaţial de unde gravitaționale, iar Athena va fi cel mai mare observator de raze X, care va avea capacitatea, odată devenit funcţional, să investigheze fenomene spaţiale caracterizate de energii foarte mari, cu o acurateţe fără precedent.



Cele două instrumente vor fi folosite pentru a identifica şi documenta coliziunea dintre două găuri negre supermasive (eveniment însoţit de fuziunea a două galaxii), eveniment cosmic niciodată observat. De asemenea, cercetătorii speră ca cele două detectoare să rezolve misterul formării jeturilor de materie din jurul găurilor negre (ce anume iniţiază aceste jeturi?).

LISA va avea capacitatea de a detecta undele gravitaţionale ale două găuri negre care se rotesc una în jurul alteia cu circa o lună înainte de coliziune. Câteva zile înainte de faza finală a coliziunii, undele gravitaționale detectate de LISA vor orienta mai bine cercetătorii cu privire la zona din cosmos unde are loc fuziunea (deşi locaţia este încă vagă). Aici intră în scenă Athena, care va scana cerul pentru a identifica razele X emise ca urmare a coliziunii gigantice dintre găurile negre, stabilind cu precizie poziţia evenimentului în univers.

Ambele misiuni, LISA şi Athena, sunt în prezent în faza de pregătire, iar lansarea este planificată după anul 2030.

În videoclipul de mai jos, doi cercetători de la ESA explică modul în care cele două instrumente vor lucra împreună pentru a studia evenimente cosmice. Videoclipul are subtitrare în limba engleză.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.