Credit imagine: ESA (Agenţia Spaţială Europeană)

Telescopul spațial Hubble a surprins o imagine a cărei formă sugerează un 'fluture' cosmic, secvență foarte atractivă din punct de vedere vizual datorită multitudinii de culori în care telescopul poate reda imaginile surprinse, informează gazettetribune.com.



Potrivit Agenției Spațiale Europene, telescopul Hubble a identificat o stea mai mare care se apropie de sfârșitul existenței sale și a început deja să-și elimine straturile exterioare de gaz în spațiul cosmic cu o viteza de 620.000 de mile pe oră. Pe de altă parte, o stea mai mică, parteneră, a evoluat și s-a transformat într-o mică stea pitică albă.

Orbita stelei muribunde, împreună cu cea a piticei albe, preiau gazul pe care cele două stele îl ejectează într-o ambianță agresivă, pe măsură ce au început să elibereze două jeturi în formă de spirală, ca o aripă de fluture.





Imaginea obţinută de telescopul spațial Hubble este în măsură să demonstreze complexitatea nebuloasei Twin Jet datorită multitudinii cromatice a telescopului. Nebuloasa Twin Jet strălucește datorită faptului că steaua mai mare, care este pe moarte, a început deja să elibereze straturile sale exterioare și, cu ajutorul stelei mici, își dezvăluie miezul.

Potrivit NASA, forma de fluture este dată de mișcarea dintre steaua mai mare și cea mai mică, care se deplasează în jurul centrului lor de masă, comun.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că nebuloasa s-a format în urmă cu 1200 de ani și a fost observată pentru prima dată în anul 1947 când i s-a pus numele 'PN M2-9'. Acum, când nebuloasa este deja pe moarte, telescopul spațial Hubble a reușit că captureze o importantă imagine a acesteia, mai scrie gazettetribune.com.



Articol preluat de pe AGERPRES (autor: Constanța Niță, editor: Pepa Sița)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.