În fiecare vară din ultimii 25 de ani, ecologistul John Harte şi-a petrecut dimineţile pe pajiştile de pe coastele vestice ale Munţilor Stâncoşi. În acest timp, acesta a luat mostre de sol din diverse terenuri încălzite special pentru experimente, în cadrul Laboratorului Biologic din Munţii Stâncoşi. Scopul său a fost acela de a se folosi de datele obţinute pentru a prezice dacă reacţiile ecosistemelor la schimbările climatice vor genera viitoare creşteri de temperatură ale climatului.

 

 

John Harte este un fost fizician teoretician care studiază teoria ecologică şi relaţiile dintre climat şi ecosistem. De asemenea, el deţine titlul de profesor la Universitatea Berkeley, în cadrul Grupului de Resurse Energetice şi Grupului de Ştiinţe ale Ecosistemelor şi declară că este motivat de dorinţa sa de a ajuta planeta şi de a rezolva probleme ecologice complexe.

,,John este un naturalist talentat şi un bun specialist în păsări. S-a specializat în fizică pentru a îmbina pasiunea sa pentru natură cu talentul său pentru analiză matematică", spune Robert Socolow, colegul lui John; la rândul său, fost fizician preocupat de domeniul ecologic.

Harte a fost pasionat încă din copilărie atât de natură şi de privitul păsărilor, cât şi de de fizică şi matematică. Profesorii din timpul şcolii l-au îndemnat să se specializeze în fizică; astfel, a obţinut o diplomă în fizică în 1961 la Universitatea Harvard, continuând doctoratul în fizică teoretică la Universitatea din Wisconsin în anul 1965. A făcut parte din echipa de la Cern între anii 1965-1966 şi din echipa Laboratorului Lawrence Berkeley din 1966 până în 1968.

În 1969, în timp ce preda fizica la Universitatea Yale, Harte a decis să se întoarcă la studiul naturii. El şi colegul său Socolow au condus în acea vară un studiu de hidrologie în zona oraşului Everglades din Florida. Studiul lor a demonstrat că încercarea unora de a construi un aeroport ar pune în pericol rezervele de apă pentru sute de mii de oameni. De asemenea, acelaşi studiu, detaliat într-unul din capitolele cărţii ,,Pământul răbdător", a dus la crearea unei zone imense de conservare a apei în sud-vestul Floridei.

,,Prin câteva calcule simple am reuşit să oprim crearea acelui aeroport. Mi s-a părut un lucru grozav şi am vrut să fac asta în continuare", declara John Harte. John Harte era deja îngrijorat în privinţa încălzirii globale şi a decis să studieze ştiinţa interdisciplinară a mediului înconjurător, bazându-se și pe înţelepciunea unor ecologi cunoscuţi, precum G. Evelyn Hutchinson.

,,Norocul meu a constat în faptul că am trecut de la fizică la ecologie la sfârşitul anilor '60. Ecologia reprezenta un subiect de studiu complet nou şi foarte puţini oameni făceau ceea ce doream eu să fac", spune Harte. ,,Uniformizarea este un scop foarte important în fizică. Mi-am dorit foarte mult să găsesc o uniformizare şi în ecologie. Am avut şi avantajul şi de a fi capabil să înţeleg formulele matematice".

Faptul că a putut observa diverse fenomene din aceeaşi perspectivă a fost foarte important pentru munca sa. Deşi punctul său de vedere nu este acceptat la scară largă de către ceilalţi ecologi, l-a ajutat să înţeleagă mediul înconjurător, sfârşind prin a-i aduce acestuia o contribuţie importantă.

În timpul carierei sale, Harte a făcut parte din şase comitete ştiinţifice naţionale, a publicat sute de articole şi este autorul a opt cărţi pe diverse subiecte, precum biodiversitatea, schimbările de climă şi resursele de apă. A primit numeroase premii, cel mai important fiind premiul George Polk pentru contribuţia sa adusă unui grup de studenţi la jurnalism care au adunat informaţii cu privire la schimbările de climă. John îşi împarte timpul între munca de teren şi teorie, deoarece ţine cursuri de biologie teoretică şi posibilităţi de a rezolva problemele de mediu. A fost profesorul îndrumător a aproximativ 35 de studenţi, 10 dintre ei fiind studenţi la fizică.

,,Unii dintre ei au aflat de tranziţia mea şi au crezut că voi fi un îndrumător bun. În general, studenţii care au dorit să facă şi ei această tranziţie au venit să lucreze cu mine deoarece înţeleg limbajul fizicii", conclude Harte.

Traducere de Marian Curuescu dupa a-whole-earth-approach

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.