Filamente cosmiceAstronomii cred că toate galaxiile din Univers sunt conectate printr-o vastă reţea cosmică de filamente, dar până în prezent nu s-a reuşit observarea acestei presupuse reţele cosmice. Cu toate acestea, lucrurile sunt pe cale să se schimbe datorită activităţii intense a unui quasar îndepărtat care luminează fundalul ceresc.

 

 

Aceste filamente cosmice sunt deja cunoscute, cel puţin conceptual, deoarece simulările computerizate ne indică că ele există. Pe măsură ce Universul s-a răcit după evenimentul Big Bang, majoritatea materiei sale (incluzând aici şi materia întunecată) s-a coagulat într-o reţea de filamente care s-a întins de-a lungul cosmosului. Anumite puncte din aceste filamente care conţineau mai multă materie decât altele, au condus în cele din urmă la formarea stelelor, galaxiilor şi a clusterelor galactice. În concluzie, chiar dacă Big Bang-ul s-a întâmplat cu mult timp în urmă şi galaxiile se află acum la mare distanţă unele de altele, practic tot ceea ce există este în continuare conectat prin intermediul acestei reţele de filamente formată din materie remanentă.

Dar aceste filamente, care există sub forma unui gaz rarefiat şi foarte ionizat, sunt invizibile şi ele nu au fost niciodată observate de către astronomi. S-a reuşit vizualizarea gazului intergalactic prin detectarea fenomenului prin care acesta absoarbe lumina provenită de la sursele luminoase din fundal, dar în acest mod nu s-a putut stabili cum este distribuit în spaţiu acest gaz.


Ca o lanternă

Cu ajutorul telescopului Keck din Hawaii astronomii au detectat recent o nebuloasă foarte mare şi foarte luminoasă de gaz care se întinde pe o distanţă de aproximativ două milioane de ani-lumină de-a lungul spaţiului intergalactic. Nebuloasa a fost aprinsă ca un pom de Crăciun datorită unui quasar din apropiere. Quasarii sunt nuclee galactice active care emit o radiaţie intensă datorită prezenţei unor găuri negre supermasive aflate în centrul galaxiilor care le conţin.

quasar



„Acesta este un obiect cosmic foarte special: este foarte mare, de cel puţin două ori mai mare ca orice nebuloasă detectată anterior şi el se extinde mult în afara mediului galactic al quasarului", remarcă într-o declaraţie cercetătorul Sebastiano Cantalupo.

Astronomii au beneficiat din plin de avantajele conferite de această descoperire. Ei au utilizat-o pentru a detecta strălucirea fluorescentă a gazului de hidrogen provocată de radiaţiile intense de la quasar.

Acest quasar a iluminat gazul difuz la o scară spaţială mai mare decât oricare alta observată anterior, oferindu-ne prima imagine a gazului care se extinde între galaxii", a spus astronomul J. Xavier Prochaska. „El oferă o imagine de ansamblu excepţională asupra structurii la scară mare a Universului”.

Retea cosmica

Este pentru prima dată când cineva a reuşit să obţină o imagine a reţelei cosmice în care se observă în mod clar structura sa compusă din filamente.

O nouă imagine a spaţiului

Quasarul UM 287 se află la o distanţă faţă de noi de aproximativ 10 miliarde ani-lumină. Filamentul pe care el îl luminează se întinde de-a lungul a două milioane ani-lumină, ceea ce înseamnă că acesta se extinde de la galaxia care găzduieşte quasarul până în spaţiul intergalactic.

Deşi noua descoperire confirmă concepţiile actuale cu privire la modul în care Universul s-a format şi a evoluat, ea indică, de asemenea, unele lacune în ceea ce priveşte cunoştinţele noastre. Filamentul este mult mai masiv decât o prezic simulările computerizate deoarece conţine gaze a căror masă reprezintă echivalentul a o mie de miliarde de sori.

„Noi credem că poate exista mai mult gaz în micile aglomerări de materie din reţeaua cosmică în comparaţie cu ceea ce se vede în modelele noastre", a spus Cantalupo. „Aceste observaţii reprezintă o provocare la adresa modului în care înţelegem gazul intergalactic şi ele constituie un nou laborator pentru a testa şi rafina modelele noastre teoretice".



Traducere de Cristian-George Podariu după our-first-glimpse-of-the-web-that-connects-all-galaxies.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.