Hexagon SaturnPentru cei care nu cunosc, misteriosul sistem noros aflat pe Saturn măsoară aproximativ 20.000 de mile (32.187 km) în diametru şi este absolut unic în sistemul nostru solar. Dimensiunile şi dinamica acestuia sunt neobişnuite. În centrul hexagonului se roteşte un uragan care este de aproximativ cincizeci de ori mai mare decât uraganele cu ochi central de mărime medie de pe Pământ.

 

În jurul acestuia se învârt un număr de vârtejuri mai mici care sunt prinse în interiorul hexagonului şi care se rotesc în sensul acelor de ceasornic, chiar dacă uraganul central şi hexagonul exterior se rotesc în direcţia opusă. Aceste furtuni mai mici sunt vizibile în imaginea de mai sus şi au o formă ovală roşcată. Cel mai mare vârtej observat în aceste furtuni mai mici apare în culoarea albă în colţul din dreapta jos al hexagonului şi măsoară aproximativ 2.200 mile (3.540 km) în diametru (de aproximativ două ori mai mare decât cel mai mare uragan format pe Pământ). Animaţia de rezoluţie mai mică cuprinde 19 imagini ale hexagonului de pe Saturn. Filmul este derulat cu o viteză mai mare şi acoperă 2 ore şi 45 de minute în timp real.

Animaţie conţinând noi imagini de înaltă rezoluţie ale misteriosului hexagon de pe Saturn:

Animatie 1


Puteţi vedea o animaţie de 8 cadre realizată recent ce prezintă enigmaticul „hexagon" aflat pe planeta Saturn. Acest film este realizat pe baza unor imagini ale imensului vârtej cu 6 laturi aflat deasupra polului nord al planetei Saturn şi care au cea mai mare rezoluţie obţinută până în prezent.

Animatie 2
O animaţie de rezoluţie joasă a misteriosului hexagon de pe Saturn

Animaţia de înaltă rezoluţie de la începutul articolului este formată din opt cadre care sunt, de fapt, o combinaţie de date de la 128 de imagini care au fost surprinse pe parcursul a zece ore în data de 10 decembrie 2012, fiecare cadru fiind format din 16 imagini: patru imagini pentru fiecare filtru de culoare, patru filtre la un cadru. Utilizarea acestor filtre şi detaliile furnizate de aceste imagini de înaltă rezoluţie le-au permis astronomilor să poată observa hexagonul de pe Saturn mult mai precis. Potrivit NASA, este vorba despre primul film de acest gen al acestei formaţiuni noroase neobişnuite şi este pentru prima dată când s-a obţinut o vedere de sus a planetei Saturn ce coboară până la o latitudine de aproximativ 70 de grade.



Cum s-a format acest sistem noros ce are această formă neobişnuită şi modul prin care acesta s-a menţinut (cel puţin trei decenii şi, probabil, mult mai mult decât atât), constituie două din cele mai mari mistere ale sistemul nostru solar. Pentru a fi clar: vârtejurile polare nu sunt foarte rare (chiar şi Pământul are unul!), dar vârtejul aflat pe Saturn este unic în felul său datorită mărimii sale, simetriei geometrice şi stabilităţii acestuia. Oamenii de ştiinţă au emis unele teorii promiţătoare cu privire la cauzele care au condus la forma neobişnuită a acestei furtuni de pe Saturn şi au reuşit să obţină în laborator un efect similar.


„Hexagonul este doar un curent de aer şi caracteristicile meteo de acolo prezintă similitudini cu cele corespunzătoare unui regim turbulent şi instabil", a spus Andrew Ingersoll, un membru al echipei Cassini care a descris noul film ce prezintă hexagonul de pe Saturn. „Un uragan pe Pământ durează de obicei o săptămână, dar uraganul de pe Saturn persistă de zeci de ani şi, cine ştie, poate că de secole".

„Ne apropiem de solstiţiul de vară de pe Saturn din anul 2017, atunci când polul nord al planetei va fi mai bine iluminat şi suntem încântaţi că vom putea urmări modificările care se vor produce atât în interiorul, cât şi în afara limitelor hexagonului", a adăugat Scott Edgington, din cadrul proiectului ştiinţific Cassini.



Traducere de Cristian-George Podariu după new-hi-res-footage-shows-saturns-mysterious-hexagon.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.