Robert Wilson şi Arno Penzias au descoperit accidental radiaţia Big Bangului în 1964. Antena lor, acum faimoasă, în forma unui cornet acustic, construită pentru Bell Labs în New Jersey, era destinată culegerii semnalelor radio emise de norii galactici şi resturile supernovelor. Dar ea a înregistrat o temperatură care era cu 3,5 grade Kelvin mai mare decât ar fi trebuit să fie, indiferent în ce direcţie era îndreptată.


În imagine: Robert Wilson, Arno Penzias şi marea lor antenă (Credit: Ted Thai/Time & Life Pictures/Getty Images)

 

 

Înregistrare a şuieratului radiaţiei Big Bang



Noi ştim acum că aceasta a fost cauzată de către primii fotoni creaţi după Big Bang, care încă traversează Universul ca unde radio. În zilele noastre, Wilson păstrează o înregistrare sonoră a acelor unde pe telefonul celular (vezi video de mai sus), după cum s-a descoperit în cadrul interviului luat la celebrarea unei jumătăţi de secol de la descoperire.

Cum vedeaţi istoria Universului înainte de descoperirea dumneavoastră?

Ca şi absolvent, unicul meu curs de cosmologie a fost predat de sir Fred Hoyle, un astronom britanic ce a propus cea mai mare teorie competitoare a Big Bangului, teoria stării staţionare a Universului. Filozofic vorbind, realmente îmi plăcea teoria stării staţionare, fără nici un început şi fără nici un sfârşit.

Cum a fost când aţi descoperit, pentru prima dată, ceea ce mai târziu s-a dovedit a fi radiaţia Big Bangului?

A fost o mare dezamăgire. Antena era cu 3,5 grade Kelvin mai fierbinte decât ar fi trebuit să fie. Am petrecut nouă luni îmbunătăţind, verificând, calibrând, dar diferenţa de 3,5 grade era întotdeauna aceeaşi, oriunde ne uitam.

Aţi convertit undele radio pe care antena dumneavoastră le-a detectat în unde sonore pentru a vă ajuta să analizaţi datele. Cum sună radiaţia Big Bang-ului?

Îşi scoate telefonul şi apasă pe "play" (vezi video de mai sus). Iată cum suna la vremea aceea, deşi înregistrarea a fost făcută mai târziu. Circa 10 la sută din acel zgomot este de la radiaţia cosmică de fond. Restul este, din păcate, zgomotul sistemului, dar asta este cel mai bine ce am putut obţine. Îl ascultam mai mult numai ca să vedem dacă a fost un radar sau altceva ce se petrecea - nu îl ascultam efectiv.

Există o poveste celebră despre porumbeii care şi-au făcut cuibul în antenă. V-aţi gândit că găinaţul lor putea să fie cauza zgomotului. Ce s-a întâmplat cu porumbeii?

Am prins porumbeii în cursă şi i-am expediat prin postă unui iubitor de porumbei în New Jersey, dar i-a eliberat şi după două zile erau înapoi. Astfel că, în interesul ştiinţei, tehnicianul nostru a venit cu o armă de vânătoare şi acesta a fost sfârşitul porumbeilor.

Este atât de trist.

Ei bine, sunt o mulţime de porumbei în lume. Nu sunt pe cale de dispariţie.

Şi cum a fost atunci când în sfârşit v-aţi dat seama ce aţi descoperit?

Arno şi cu mine eram fericiţi să avem o explicaţie, oricare ar fi fost aceasta, dar nu am luat în serios explicaţia cosmologică la început.

Când v-aţi dat seama cât de importantă a fost?

Nu a fost nici un moment "aha". Ce mare chestie era a devenit clar după mulţi ani. Nu cred că cineva a avut idee, la acea vreme, despre cât de multă informaţie avea să devină disponibilă ca urmare a acestei descoperiri. (Citiţi şi: Aniversare Big Bang: şase mistere cosmice)

La acea dată SUA era dornică să cheltuiască mai mulţi bani pentru cercetarea fundamentală datorită Sputnik-ului. S-au schimbat lucrurile?

Observ o mai mică tendinţă a naţiunii de a dori să sprijine ştiinţa fundamentală. şi cred că ţara ar trebui să înţeleagă că, într-o anumită măsură, ceva din poziţia deosebită în care suntem acum se datorează cercetării fundamentale care s-a făcut aici şi care nu-şi scoate banii în primele şase luni, în primul an, poate chiar nici în primul deceniu, dar în cele din urmă îşi scoate banii. şi mi-ar plăcea să văd că aceasta continuă.

Profil
Robert Wilson este acum la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics. În 1978, el şi Arno Penzias au împărţit premiul Nobel pentru fizică cu Piotr Kapiţa.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului father-of-big-bang-carries-its-hiss-on-his-cellphone, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Marian Stănică

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.