ExoplanetăCea mai ciudată clasă de exoplanete găsită până în prezent s-ar putea să fie chiar mai stranie decât astronomii au crezut. Un model nou sugerează că aceste exoplanete sunt parţial încălzite de curenţii electrici generaţi de stelele lor gazdă.

 

 

Astronomul Dr. Derek Buzasi de la Florida Gulf Coast University (FGCU) a propus un model în care curenţii electrici care rezultă din interacţiunea dintre câmpul magnetic al planetei cu vântul cald, încărcat electric, de la stea, circulă prin interiorul planetei, provocând încălzirea acesteia precum un prăjitor electric de pâine.

Multe dintre planetele descoperite de misiunea Kepler sunt cunoscute sub numele de „planete fierbinţi tip Jupiter”. Având aproximativ aceeaşi mărime precum planeta Jupiter, din propriul nostru sistem solar, aceste exoplanete sunt situate mult mai aproape de stelele lor gazdă, aflându-se la o distanţă chiar mai mică decât cea dintre planeta Mercur şi Soarele nostru, ceea ce înseamnă că atmosferele lor sunt încălzite la temperaturi de mii de grade.

Problema întâmpinată de oamenii de ştiinţă în ceea ce priveşte înţelegerea acestor planete de tip special este reprezentată de faptul că acestea sunt mult mai mari decât se aşteptau ei având în vedere apropierea de stelele lor. Explicaţiile pentru aceste dimensiuni mari ale exoplanetelor presupun, în general, un tip special de încălzire suplimentară pentru acestea.

„Acest tip de încălzire electrică nu se produce într-un mod foarte eficient pe planetele din sistemul nostru solar, deoarece atmosferele lor exterioare sunt reci şi nu conduc foarte bine electricitatea", spune Buzasi. „Încălzirea atmosferei, prin mutarea planetei mai aproape de stea, permite apariţia unor curenți importanţi care generează suplimentar căldură în interiorul adânc al planetei, doar în cazul în care avem nevoie de ea".

Curenţii încep în magnetosferă, zona în care vântul stelar întâlneşte câmpul magnetic planetar şi intră în planetă în apropierea polului nord şi polului sud. Acest aşa-numit „circuit electric global” există și pe Pământ, dar curenţii implicaţi sunt de doar câteva mii de amperi la 100.000 de volţi sau mai puţin. Pe exoplanetele de tip „Jupiter fierbinte”, curenţii pot ajunge la miliarde de amperi la tensiuni de milioane de volţi.

„Se crede că aceste planete fierbinţi tip Jupiter s-au format iniţial la distanţe mai mari de steaua gazdă şi au migrat spre interior mai târziu, dar noi încă nu înţelegem pe deplin detaliile privind modalitatea de migraţie. Cu cat înţelegem mai bine cum aceste planete s-au format, cu atât vom putea înţelege geneza sistemului nostru solar. Totodată aceasta i-ar ajuta pe astronomi să înțeleagă de ce sistemul nostru solar este diferit de cele mai multe sisteme stelare descoperite şi cum a ajuns sa fie aşa".

Acest studiu este prezentat astăzi la a 222-a întâlnire a American Astronomical Society din Indianapolis, Indiana.



Traducere de Cristian-George Podariu după stellar-electrify-exoplanets cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.