Titanicul si luna plina15 aprilie 1912. Aceasta este data la care vasul de linie Titanic s-a scufundat în Oceanul Atlantic, lovind un aisberg, în drumul său spre New York. Recent, oamenii de ştiinţă au identificat şi un alt posibil vinovat pentru această tragedie: Luna!

 

 

 

Dar este aceasta singura cauză care a reuşit să doboare cel mai mare vas al acelor vremuri? Ultimele cercetări răspund că nu, arătând spre un alt posibil vinovat - Luna, satelitul natural al Pământului.

Scufundarea Titanicului a rămas în istorie ca fiind cel mai mare dezastru maritim dintr-o perioadă fără războaie. Au fost ucişi 1517 din cei 2224 oameni îmbarcaţi la bordul vaporului în Southampton, Marea Britanie. Titanicul îl avea căpitan pe Edward John Smith - cel mai experimentat căpitan din acele timpuri. El navigase spre ţărmul american, trecând prin Atlantic, de foarte multe ori în strălucita sa carieră. Era cunoscut ca un navigator atent şi înţelept, luând cele mai bune decizii. De aceea, el a fost numit căpitanul celei mai mari şi mai rapide nave de la începutul secolului al XX-lea.

Totuşi, el a ales să treacă peste avertismentele celorlalţi navigatori, conform cărora, pe drumul vapoarelor spre America existau aisberguri. În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, în sudul peninsulei Newfoundland, Titanicul a fost lovit de un aisberg provenit din insula Groenlanda. Dar de obicei aceste aisberguri din Groenlanda rămân în apele mai puţin adânci din Labrador şi Newfoundland până ce se topesc suficient de mult pentru a înainta spre sud. După spusele unor oameni, este inexplicabil cum, în acea noapte, un aisberg s-a nimerit calea Titanicului, lovindu-l şi provocând o adevărată tragedie.

Oceanograful Fergus Wood a avut o teorie - el a presupus că în acea lună, ianuarie 1912, Luna s-a aflat foarte aproape de Pământ. Astfel, ea a provocat valuri foarte înalte care nu au mai lăsat aisbergurile să se topească la locul lor obişnuit şi le-a făcut să plutească, integral, pe alte trasee spre sud.

O echipă de cercetători au studiat această teorie. Ei au ajuns la concluzia că, în ianuarie 1912 Luna s-a aflat la cea mai mare apropiere de Pământ în 1400 de ani. Pe 4 ianuarie 1912 a fost lună plină. În timpul acestei nopţi, timp de 6 minute, Luna s-a apropiat cel mai mult de planeta noastră. În plus, cu o zi în urmă, pe 3 ianuarie 1912, Soarele se apropiase cel mai mult de Pământ în timpul unui an.

"Este remarcabil", au spus oamenii de ştiinţă. Ei cred că poziţia aisbergului ce avea să lovească Titanicul a fost schimbată de valurile puternice cauzate de Lună, aisbergul ajungând într-un altfel de loc.

 

 

Bibliografie:
http://www.reuters.com/ article/2012/03/06/us-titanic-research-moon-idUSTRE82519N20120306
http://en.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.