Efect lentila imaginarDacă ne-am putea pune nişte ochelari speciali pentru observarea materiei întunecate şi ne-am uita la universul din jurul nostru, am reuşi să vedem mii de galaxii în miniatură roind în jurul spiralelor luminoase din care sunt compuse Calea Lactee şi Andromeda.

 



Tipul obiectului: galaxie pitică.
Masa obiectului: 190.000.000 mase solare.
Compoziţie: în mare parte materie întunecată.

Nu putem - însă avem ceva aproape la fel de bun. O tehnică cunoscută sub numele de lentilă gravitaţională a permis întrezărirea unei astfel de galaxii, arătându-ne Calea Lactee ca nefiind atât de singuratică precum o vedem noi, pământenii.

Astronomii sunt de părere că galaxiile cresc de obicei prin devorarea altor mici mănunchiuri de stele numite galaxii pitice, nu mai mari de 100 de milioane de mase solare. Conform acestei teorii, Calea Lactee şi toate celelalte galaxii de mărime normală ar trebui să fie acompaniate de mii de galaxii pitice. Totuşi, doar 30 de astfel de “tovarăşi” au fost văzute în vecinătatea noastră.

Unde se ascund celelalte pitice? O explicaţie ar fi aceea că ele sunt alcătuite în mare parte din materie întunecată, substanţa misterioasă şi îndepărtată crezută a alcătui 83% din masa Universului, dar care nu interacţionează cu materia normală.

“Sunt acolo, însă pur şi simplu nu le vedem,” a spus Simona Vegetti, de la Institutul de Tehnologie Massachusetts.



Lentile deformate

Unii dintre sateliţii cunoscuţi ai Căii Lactee, precum galaxia pitică Sagittarius, par a fi în mare parte materie întunecată, adăpostind doar 100 sau mai puţine stele vizibile. Însă este greu să ştii exact câte alte stele stau ascunse privirii. Şi este în special greu să ştii dacă galaxiile mai îndepărtate adăpostesc astfel de sateliţi întunecaţi.

“Când încerci să testezi teorii folosind Calea Lactee, la un moment dat trebuie să te întrebi, este Calea Lactee un loc special sau nu?” a spus Vegetti. “Este important să testezi şi alte galaxii.”

Acum, Vegetti şi colegii săi au dat de urma unei galaxii pitice întunecate care orbitează o galaxie eliptică masivă, la 10 miliarde de ani-lumină distanţă. Entitatea invizibilă, parte a unui sistem numit JVAS B1938+666, cântăreşte de aproape 190 de milioane de ori mai mult decât Soarele, fiind similară ca mărime cu galaxia pitică Sagittarius.

Echipa a descoperit galaxia întunecată uitându-se la cum gravitaţia a deformat spaţiu-timpul din jurul ei, o tehnică numită lentilă gravitaţională. Când companionul întins al piticii a trecut prin faţa unei galaxii chiar şi mai îndepărtate, gravitaţia a făcut ca galaxia de pe fundal să pară a fi întinsă într-un inel de lumină. În mod normal, aceste inele, numite inele Einstein, formează cercuri aproape perfecte. Dar prezenţa piticei care ar fi fost altfel invizibilă a introdus un mic defect, făcând ca galaxia îndepărtată să arate ca un vas chinezesc perfect, având o ciobitură pe el.

 

Citiţi şi articolul nostru despre Inelul Einstein.

 

Lentila gravitationala
Dacă în faţa cangurului din imaginea din stânga ar fi o galaxie din materie întunecată, am vedea în locul acestuia imaginea din dreapta.
Credit imagine: Nature şi Robert Schmidt

 


Pur şi simplu întunecat

“Cel mai important lucru despre această tehnică este faptul că o putem folosi pentru a detecta galaxii sateliţi care ar fi în totalitate materie întunecată,” a spus coautorul studiului, Chris Fassnacht de la Universitatea din California, Davis - chiar dacă este greu să îţi dai seama din acest loc dacă o galaxie conţine multe stele sau nu.

Aceasta este a două galaxie întunecată observată în afara sistemului nostru galactic, dar prima care este la fel de mică precum companionii cunoscuţi ai Căii Lactee. Cealaltă galaxie se afla la 2,6 miliarde de ani-lumină şi era de 18 ori mai masivă.

“Acestea două împreună ne spun că nu este ceva special să ai un satelit atât de mic,” a spus Vegetti. Universul este împânzit de galaxii mici, întunecate, spune ea, însă, împreună cu echipa ei, trebuie să continue căutarea pentru a fi sigură de asta.

“Am găsit două, deci totul arată promiţător,” a spus ea.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului How to spot a dark-matter galaxy, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Traducere: Gabriel Falcutescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.