J1823 3021AUn flux de raze gama a scos la iveală ceea ce ar putea fi steaua cu cea mai rapidă viteză de rotaţie cunoscută până în prezent. Descoperirea unor alţi astfel de pulsari tineri ar putea dezvălui motivul pentru care aceste stele se rotesc atât de repede.

 

 

 

 

 

Pulsarii "milisecundă" sunt rămăşiţe stelare dense ale unor supernove care se rotesc extrem de rapid, realizând sute de rotaţii pe secundă. Nu se cunoaşte dacă acestea se nasc rotindu-se atât de repede sau dacă au nevoie de o anumită durată de timp pentru a accelera spre aceste viteze, în urma “furtului” de materie de la o stea din apropiere,  “rotindu-se” precum un patinator ce îşi apropie mâinile de corp.

Majoritatea acestor pulsari milisecundă observaţi până în prezent au o vârstă de aproximativ un miliard de ani, dar acum, telescopul spaţial Fermi de la NASA a confirmat faptul că pulsarul milisecundă identificat are doar 25 de milioane de ani – devenind astfel unul dintre cei mai tineri pulsari cunoscuţi.

 


 



Numit J1823−3021A, acesta se roteşte de 185 de ori pe secundă şi este localizat într-un cluster stelar aflat la o distanţă de 28 000 de ani lumină faţă de Pământ. Steaua se roteşte rapid, dar la fel de rapid şi decelerează, sugerând faptul că este foarte tânără, altfel rotaţiile sale ar fi încetinit deja foarte mult.


A pulsa sau a nu pulsa

Pulsarii încetinesc convertind energia rotaţională în radiaţie, iar razele gama abundente ale acestui pulsar descoperit de telescopul Fermi confirmă faptul că aceste pierde rapid energia rotaţională, consideră o echipă condusă de către Paulo Fiere de la Institutul Max Planck de Radio Astronomie din Bonn, Germania.

“Este uimitor cum toate razele gama văzute de la acest cluster provin de la un singur obiect”, spune Friere într-o declaraţie. “Trebuie să se fi format recent, bazându-ne pe cât de rapid emite energie”.

Doar un singur pulsar are vârstă şi nu este clar care este mai tânăr. “Este cu siguranţă unul dintre cei mai tineri, ceea ce face ca aceasta să fie un sistem de studiu foarte interesant”, spune Craig Heinke de la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada.

S-ar putea să ne conducă spre o mai bună înţelegere despre cum se formează aceşti pulsari milisecundă, spune acesta. Pulsarii sunt stele neutronice ce se comportă precum un far, emiţând fascicule de radiaţii ce ajung în mod regulat pe Pământ, noi văzându-le asemenea unor străluciri regulate. Stelele neutronice cu viteză de rotaţie mică nu emit radiaţii pulsative, iar detaliile privind când şi cum aceste pulsuri apar pe măsură ce o stea neutronică se roteşte nu sunt cunoscute încă.


 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Gamma-rays-reveal-youngest-stellar-dervish, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Paul Pârvulescu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.