jo254_0223Cercetătorii de la Institutul pentru Astrofizică Leibniz din Germania au observat folosind datele satelitului WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), aparţinând NASA, că două obiecte cosmice apar diferit - ca o puternică strălucire în infraroşu.

 

 

 

Ceea ce i-a surprins a fost viteza cu care ambele obiecte se deplasau pe cer. Astfel, astronomii au mers mai departe, comparând culorile şi magnitudinile celor două cu celelalte obiecte din jur. Folosind telescopul din Arizona (Large Binocular Telescope), ei au putut determina că obiectele sunt pitice maro reci, de tipul-T, aflate la 15-18 ani-lumină de Soare. Le-au numit WISE J0254+0223 şi WISE J1741+2553.{jcomments on}

Piticele maro sunt des numite "stele eşuate", pentru că ele nu au masă şi nici temperatură suficientă pentru a susţine fuziunea şi astfel emit doar o lumină palidă, care descreşte odată cu timpul.  Epsilon Indi Ba şi Bb sunt cele mai apropiate pitice brune, aflate la 12 ani-lumină de Soare şi descoperite tot de cei de la Leibniz. Temperatura piticelor brune este de aproximativ de 225° Celsius, în unele cazuri chiar atingând temperatura Pământului.

 

jo254_0223_j1741_2553



Căutarea acestor obiecte cosmice este în plină desfăşurare. Se intuieşte că numărul lor este mult mai mare decât cel dat de descoperirile de până acum. Unii oameni de ştiinţă susţin că în curând vor descoperi că Proxima Centauri nu este cea mai apropiată stea de Soare (4 ani-lumină), ci mai degrabă acest rol îl deţine o pitică maro, celebra Nemesis.

 

 

 

Sursa: Astronomy.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.