World Wide WebÎn urmă cu douăzeci şi cinci de ani, World Wide Web reprezenta doar o idee dintr-o lucrare tehnică a unui tânăr om de ştiinţă specialist în programarea calculatoarelor de la un institut de fizică european. Ideea lui Tim Berners-Lee de la CERN, cel care a prezentat o modalitate prin care se pot accesa mai uşor fişiere aflate pe mai multe calculatoare conectate într-o reţea, a deschis calea pentru apariţia unui adevărat fenomen global care a influenţat vieţile a miliarde de oameni.

 

 

El şi-a prezentat lucrarea în data de 12 martie 1989. Această zi marchează în istorie data de naştere a Web-ului. Cu toate acestea ideea sa a fost atât de îndrăzneaţă, încât a existat riscul ca ea să nu se aplice.

Calugari budisti
Doi călugări budişti cambodgieni stau în faţa unui Internet-Cafe din Phnom Penh în luna decembrie a anului 2000


„Această situaţie s-a datorat orgoliului de la începutul proiectului", a declarat Marc Weber, creatorul şi a curatorul programului de istorie a Internetului de la Computer History Museum din Silicon Valley. „Propunerea lui Tim Berners-Lee a venit din senin, nefiind cerută de nimeni". La început, a spus Weber, colegii de la CERN „au ignorat complet această propunere".

Web-ul a avut rivali

Armata SUA începuse să studieze ideea unor reţele de calculatoare interconectate încă din anii 1950 şi în anul 1969 a lansat Arpanet, predecesorul Internetului. World Wide Web a reprezentat doar una dintre ideile care au fost propuse pentru a se permite accesul publicului larg la informaţiile de pe calculatoarele dintr-o reţea.

Berners-Lee a convins CERN să adopte sistemul său, demonstrând utilitatea acestuia prin accesarea datelor unei cărţi de telefon cu ajutorul unui index online.

Un aspect important ce a fost prevăzut în cadrul soluţiei tehnice propusă de Berners-Lee a fost reprezentat de faptul că sistemul trebuia să funcţioneze pe mai multe sisteme de operare ce rulau pe diferite calculatoare. În acest fel exista posibilitatea ca printr-un simplu click să putem accesa fişiere aflate pe computere aflate în diferite locaţii.

Web-ul nu a câştigat de la început supremaţia în domeniu. Au existat servicii online rivale cum ar fi CompuServe din SUA şi Minitel din Franţa, dar utilizarea acestora presupunea plata unor taxe, în timp ce sistemul lui Berners-Lee era gratuit.

„A început ca o victimă sigură, nimeni nu ar fi prezis reuşita sistemului", a spus Weber.

Serviciul Gopher deţinut de University of Minnesotaa a reuşit să depăşească în preferinţe Web-ul la începutul anilor 1990.

Tim Berners-Lee

Inventatorul Internetului, Tim Berners-Lee, primeşte un grad onorific la St. Andrews University din St Andrews, Fife, Scoţia în data de 13 septembrie 2013.


Ajutorul primit din partea lui Al Gore de la Casa Albă


Weber consideră că fostul vicepreşedinte american Al Gore a ajutat serviciul Web să detroneze Gopher în rândul preferinţelor deoarece a permis agenţiilor guvernamentale de la Washington să utilizeze acest sistem.

Odată cu lansarea site-ului Whitehouse.gov s-a crezut că acesta reprezintă ştampila de aprobare a serviciului Web. În anul 1993 sistemul Web a fost lansat gratuit în rândul publicului larg, în timp ce cei aflaţi în spatele serviciului Gopher percepeau taxe de utilizare, declară Weber.

„Majoritatea oamenilor nu îşi dau seama că atât Web-ul, cât şi Internetul au avut concurenţi", a spus Weber.

„Datorită faptului că ei au pierdut lupta noi am putut continua să fim online, dar situaţia ar fi putut fi cu siguranţă diferită, cu un control de sus în jos mult mai strict, ca în cazul celor de la Facebook".

Concurenţii Web au fost mediile online controlate de către operatori.

În cadrul sistemului Berners-Lee oamenii erau liberi să publice ceea ce doreau pe calculatoarele conectate la Internet.

Titanii Internetului cum ar fi Google şi Yahoo au apărut cu scopul de a-i ajuta pe oameni să găsească paginile de interes din volumul uriaş de informaţii care este găzduit pe serverele de Internet.

Cafe Orbital

Imaginea arată clienţii aflaţi în „Café orbitale" din Paris în anul 1995, primul Internet Cafe din Franţa care a furnizat clienţilor săi calculatoare şi acces la Internet.


Revoluţia industriilor


„La naşterea sa mulţi dintre noi am dovedit o lipsă de imaginaţie prin faptul că nu am putut anticipa ceea ce Web-ul va deveni în viitor", a declarat Michael McGuire, analist Gartner, pentru AFP.

„Computerul personal a schimbat modul în care lucrăm, dar Web-ul a fost cel ce a schimbat o mare parte din industrii".

Posibilitatea de a accesa în mod liber fişiere de pe Web a transformat radical modul de desfăşurare a unor afaceri tradiţionale din muzică, film, ştiri şi altele.

„Internetul a dat multă putere utilizatorilor săi", a spus Jim Dempsey, vicepreşedinte pentru politici publice la Center for Democracy & Technology din SUA.

„Oricine are acum posibilitatea să citească sau să publice documente în aceeaşi reţea, niciodată nu a existat aşa ceva".

Principiile de bază ale Web-ului afirmă că acesta este deschis şi că oferă drepturi de egalitate tuturor, dar aceste principii sunt ameninţate, afirmă Dempsey.

Rămâne de văzut dacă funcţionarea Web-ului este afectată sau nu de reglementările impuse de guvernele unor ţări în care acesta este prezent.

Al Gore

Momentul în care vicepreşedintele american Al Gore adresează un mesaj video digital la Cyber Stop Cafe.com din Washington DC în decembrie 1999

Libertatea ameninţată

„Nu veţi putea opri niciodată un copil să admire nişte pisici simpatice", a spus Dempsey.

„Problema este că s-ar putea limita posibilitatea oamenilor de a critica guvernul sau s-ar putea face un Internet pe mai multe nivele, în care ar fi mai greu pentru inventatori, critici sau apărători ai drepturilor omului să poată beneficia de o audienţă globală".

Ameninţările la adresa egalităţii în drepturi a utilizatorilor Web-ului îi îngrijorează pe creatorii săi, afirmă Weber.

Deşi timp de decenii Web-ul a unit Internetul, trebuie să nu uităm că nimic nu este „scris în piatră" şi că acesta se poate fragmenta din nou, crede Weber.

În SUA, marii furnizori de servicii de Internet au posibilitatea de a acorda drepturi preferenţiale pentru un anumit trafic online, iar guvernele şi-au arătat deja intenţia de a încălca intimitatea online sau de a restrânge libertatea Web-ului.

Modul în care va arăta Web-ul în viitor ar putea fi determinat de miliardele de oameni care utilizează noile telefoane inteligente pentru a se conecta online precum şi de dezvoltarea Web-ului în diferitele ţări ale lumii.

„Web-ul este, într-adevăr, doar pe jumătate construit. El nu este încă prezent la nivel mondial", a spus Weber.

Hanoi
Un bărbat foloseşte un laptop într-o cafenea din centrul oraşului Hanoi în data de 28 noiembrie 2013


Cronologia World Wide Web


Deşi unele idei cu privire la Internet existau încă din anii 1950, reţeaua publică globală de Internet deservită de serviciul World Wide Web provine din urmă cu 25 de ani.

Iată în continuare cronologia sa:

12 martie 1989: Informaticianul britanic Tim Berners-Lee face cunoscută propunerea sa de reformă informatică în cadrul CERN, ceea ce a reprezentat baza pentru viitorul World Wide Web. Tim Berners-Lee a lansat în ziua de Crăciun a anului 1990 primul website din lume.

1993: Mosaic, browserul care a avut scopul de a populariza Web-ul prin intermediul unei interfeţe intuitive, este dezvoltat de o echipă condusă de Marc Andreessen de la University of Illinois. Mosaic a reprezentat în anul 1994 baza pentru browserul comercial Netscape.

1994: China se conectează pentru prima dată la Internet, dar filtrează conţinutul acestuia.

- Casa Albă lansează site-ul său de la adresa www.whitehouse.gov. Unii utilizatori care au folosit o adresă de .com au accesat site-uri porno.
- Se lansează „David and Jerry's Guide to the World Wide Web", un precursor al Yahoo şi Amazon.com.

1995: Microsoft lansează Internet Explorer într-un „război al browserelor", care în cele din urmă va elimina Netscape.

- Este lansat site-ul de licitaţii online eBay.

1996: Finlandezii de la Nokia lansează primul telefon mobil cu conexiune la Internet.

1998: Google îşi începe activitatea, devenind rapid cel mai căutat motor de căutare de pe Internet.

- Guvernul SUA predă controlul administrării domeniilor Web către Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, o instituţie privată.

2000: Virusul de Internet ILOVEYOU infectează milioane de calculatoare din întreaga lume şi cauzează daune în valoare de miliarde de dolari. Acest lucru a evidenţiat din nou necesitatea asigurării unei securităţi online a datelor.

2001: Napster, un serviciu online extrem de popular de muzică este închis de către instanţele judecătoreşti din SUA ca urmare a încălcării drepturilor de autor.

2005: Numărul de persoane conectate la Internet atinge un miliard.

2007: Estonia organizează primele alegeri parlamentare online.

2012: Comerţul online în anul 2012 a atins 1.000 miliarde dolari conform unor sondaje private.

- Reţeaua socială Facebook ajunge la un miliard de membri.
- Un tratat global este semnat de 89 state membre ale ONU în care unele ţări pretind că SUA deţine un control mult prea mare asupra Internetului. Statele Unite şi alte 55 de ţări resping documentul, afirmând că acesta ar putea duce la promovarea reglementărilor guvernamentale asupra Internetului.

2013: 2,7 miliarde de oameni din întreaga lume sunt conectaţi la Internet, ceea ce reprezintă aproximativ 40 la sută din populaţia lumii. Chineza depăşeşte engleza ca limbă dominantă pe Internet.



Traducere de Cristian-George Podariu după world-wide-web-years, cu acordul Phys.org.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.