Internet ChinaNu este uşor să oferi acces la Internet la peste 1,3 miliarde de oameni, mai ales atunci când populaţia este răspândită pe o arie întinsă care se întinde din zonele rurale subdezvoltate până în  marile metropolele, aşa cum este cazul Chinei.

 

 

 

 

Cablurile de fibră optică care permit convertirea semnalului şi emiterea de semnale radio vor permite răspândirea în lung şi-n lat a unui tip de Internet wireless care are un preţ mic în China.

La nivelul lunii iunie a acestui an 538 de milioane de chinezi aveau acces la Internet. Însă în această situaţie majoritatea populaţiei rămâne fără posibilitate de a se conecta, o problemă pe care cercetătorii din ţară încearcă  să o remedieze prin intermediul unei tehnologii care ar putea revoluţiona modul în care este distribuit Internetul.

Infrastructura de Internet existentă utilizează în mod normal componente fizice diferite pentru servicii diferite: turnuri de elemente pentru liniile 3G și 4G, linii de cablu sau telefon pentru bandă largă la domiciliu. Însă un proiect de guvern sprijinit de China urmăreşte să grupeze toate aceste standarde de conectivitate împreună şi să le transmită prin intermediul unor reţele de fibră optică unice cu ajutorul unei tehnici numite radio-pe-fibră (radio-over-fiber, ROF).

"Construcţiile repetitive sunt o risipă imensă de bani, timp şi energie şi zona de acoperire este încă limitată", afirmă Kun Xu de la Beijing University of Posts and Telecommunications. "Scopul nostru este să construim o reţea de acces pe bandă largă folosind doar un singur sistem integrat inteligent de antene de radio-pe-fibră şi antene distribuite."

ROF acţionează prin codarea diferitelor tipuri de semnale wireless într-un fascicul de lumină şi prin transmiterea acestora cu ajutorul unui cablu de fibră optică.  La capătul fibrei aceste semnale sunt transmise folosind o antenă radio care poate oferi acces simultan 3G și Wi-Fi.

Întregul proces care permite traficului pe Internet să se transforme în semnale radio are loc la un post central, astfel încât ROF este mult mai ieftin de construit, manevrat şi menţinut, decât reţelele de distribuţie wireless tipice. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că noile modele wireless  cum ar fi Long Term Evolution, un model comun de codificare pentru wireless 4G şi cel mai recent protocol Wi-Fi, 802.11ac  poate înlocui modelele mai vechi pur şi simplu prin schimbarea echipamentelor într-un punct central.

ROF câştigă teren şi pe post de soluţie mobilă pe scară largă şi în Statele Unite. Începând din aprilie, gigantul în telecomunicaţii AT&T are 3.000 de sisteme implementate în Statele Unite, ducând la creşterea gradului de acoperire pe scară largă în zone cum ar fi stadioanele şi mallurile, acolo unde pilonii celulelor mari, scumpe, nu pot face faţă întotdeauna. "Vom continua să acţionăm foarte, foarte agresiv în ceea ce priveşte distribuirea de antene şi astfel vom pătrunde în interiorul clădirilor şi le vom «ilumina» din interior", a declarat directorul firmei Randall Stephenson la începutul acestui an.

Până în prezent autorităţile chineze au instalat ROF în principal în zone industriale, cum ar fi porturi, spitale şi supermarketuri. Scopul acestora este să extindă acoperirea în zonele rurale, de-a lungul liniilor de cale ferată de mare viteză, precum şi în construcţii de noi spaţii rezidenţiale şi comerciale care se află în plină expansiune, afirmă Xu.

Jeff Heynen, analist la Infonetics Research al cărei sediu se află în Campbell, California este de acord cu faptul că ROF este calea care trebuie urmată. "Am putea să sigurăm traficul unui oraş întreg cu ajutorul  unui singur cablu de fibră optică", afirmă el. Heynen, de asemenea, remarcă faptul că numărul imens de utilizatori ai Chinei vor duce la scăderea rapidă a preţurilor necesare achiziţiei echipamentelor necesare pentru a o implementa soluţia ROF. "Modul în care lucrurile se desfăşoară în China este cel în care se desfășoară pe întreaga piaţă, la nivel mondial", afirmă el.

"Oraşul viitorului nu va avea nevoie de turnuri de celule înalte de putere mare, cabluri coaxiale scumpe sau reţele de infrastructuri repetitive pentru diferite servicii wireless", afirmă Xu. "Toate serviciile, cu fir sau fără fir, vor fi furnizate de acest sistem şi controlate de către un singur birou central."



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului wired-is-the-new-wireless-spreading-the-web-in-china, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.