FlutureUitaţi de mătasea de păianjen. Aripile de fluture reprezintă noul material „tehnologic” al regnului animal, fiind senzori de căldură ultrasensibili. Aripile de fluture din specia Morpho sunt irizate, mulţumită unei structuri interesante.

 

 

 

Aripile acestor fluturi au structuri micuţe, asemănătoare copacilor, pe toată suprafaţa lor. Lumina care se reflectă de pe fiecare ramură şi de pe fiecare trunchi interferează, producând culori scânteietoare.

 Acum, Andrew Pris de la Centrul General de Cercetare Electric Global din Niskayuna, New York şi colegii săi spun că acei copaci "de Crăciun" sunt nişte senzori de căldură excelenţi.

Când căldura - radiaţia infraroşie - loveşte "copacii", chitina din care sunt făcuţi se dilată. Acest lucru creşte distanţa dintre ramuri şi trunchiuri, schimbând lungimea de undă a luminii pe care o reflectă.

Pentru a stimula sensibilitatea aripilor, cercetătorii au acoperit nişte mostre cu un strat de nanotuburi de carbon care absorb căldura. Aripile acoperite cu stratul de nanotuburi au putut dezvălui diferenţe de temperatură de doar 0.018 ° C.


Frumuseţe în miniatură

"Frumuseţea sistemului descris în lucrare constă în remarcabila sa miniaturizare", spune Helmut Schmitz de la Universitatea din Bonn din Germania.

Distanţele dintre "trunchiurile" de copac stabilesc rezoluţia spaţială a senzorilor. La mai puţin de un micron, această rezoluţie este de mai mult de 20 de ori mai bună decât cea a detectoarelor existente. Mărimea minusculă a "copacilor", împreună cu proprietăţile chitinei, fac ca structurile amintite să se încălzească şi să se răcească foarte repede, permiţându-le să răspundă la schimbările mici de temperatură, spune liderul echipei, Radislav Potyrailo, de la General Electric.

Într-o zi,  senzorii inspiraţi de fluturii Morpho ar putea detecta zonele inflamate la oameni sau punctele de frecare la maşini, a spus echipa.

Crede Potyrailo că fizica a depăşit acum fluturele? Deloc, el spune: "Putem reproduce o parte din performanţele fluturelui, dar nu şi altele, realmente remarcabile".

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Bionic-butterfly-wings-are-ultimate-heat-sensors.html publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Anamaria Spătaru

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.