Satelitul romanesc GoliatPrimul satelit românesc - Goliat - a intrat în linie dreaptă pentru lansare. Agenţia spaţială europeană ESA - cea care este sponsorul lansării - a anunţat recent dată oficială a evenimentului. La momentul acesta ea este stabilită pentru 9 februarie.

 

 

Este chiar sfârşitul ferestrei de zbor făcută publică iniţial (o fereastră de zbor care se deschidea pe 26 ianuarie şi se închidea undeva în prima săptămână a lui februarie). Reamintim pentru cei mai puţin familiarizaţi cu subiectul ca Goliat se va afla la bordul rachetei europene Vega, în zborul său inaugural.

Primul zbor al unei rachete este întotdeauna cel mai dificil, iar statistică a dovedit că sub 50% din ele sunt reuşite. Dificultatea constă în faptul că trebuie puse la punct toate aspectele organizatorice pentru nişte sisteme netestate în condiţii reale, iar ESA, după ce a amânat succesiv intrarea în operare a lui Vega, vrea că măcar acest debut tardiv să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să fie un succes.

De aceea trebuie să spunem de la început că data de lansare poate fi modificată oricând, în funcţie de condiţiile tehnice care trebuie îndeplinite/testele care se vor face în perioada următoare, divizia Arianespace, cea care se va ocupa de aceste aspect şi care este cunoscută pentru fiabilitatea foarte ridicată a lansatoarelor sale, fiind extrem de exigentă în privinţa acestor lucruri.

Goliat, construit pe o platformă Cubesat, va fi pentru statistică primul satelit integrat în România. Standardul Cubesat permite universităţilor sau entităţilor care nu au prea multă experienţă, dar care vor să realizeze aplicaţii spaţiale simple şi ieftine - să cumpere componente generale dezvoltate special pentru acest standard şi să le integreze, în configuraţia dorită, într-o platformă funcţională.

Pentru primul proiect de acest fel din România, Agenţia Spaţială Romană a apelat exact la această soluţie, atunci când în 2005 a pornit la drum, cu un buget iniţial de 1.500.000 RON. Proiectul Goliat nu înseamnă numai satelitul propriu-zis, ci întregul pachet de aplicaţii adiacente - staţii de sol, centru de comandă şi control, teste de compatibilitate cu racheta europeană Vega, aspecte legale etc.

ROSA s-a ocupat practic de managementul şi coordonarea consorţiului de firme private care au beneficiat de contracte în cadrul acestui proiect.
Goliat este un nanosatelit de 1kg şi 10x10x10 cm bazat pe standardul american Cubesat, având la bord o serie de experimente ştiinţifice: determinarea fluxului de meteoriţi (SAMIS), măsurarea dozei de radiaţii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) şi captarea de imagini cu suprafaţa Pământului folosind o cameră de observaţie de 3 megapixeli instalată la bord şi cu o rezoluţie la sol de aproximativ 21x28m.


 


Goliat va fi lansat într-o orbită eliptică cu înălţimea variind între 357 şi 1447 km şi înclinaţie de 71 de grade şi va fi operat cu ajutorul a două staţii de sol - una situată la Măgurele şi cealaltă la Mărişel, lângă Cluj.

Satelitul este gata de ceva timp, dar echipa romană a trebuit să aştepte până acum finalizarea lansatorului Vega, acolo unde i s-a oferit şansa să zboare gratis. Fără acest zbor gratuit, costul proiectului ar fi crescut probabil suplimentar cu aproximativ 50.000 de euro.

Vega este un proiect de mare anvergură, în care sunt implicate direct 7 ţări europene (Italia, Franţa, Spania, Belgia, Olanda, Elveţia şi Suedia), prim-contractor fiind compania italiană ELV SpA ale cărei acţiuni sunt deţinute de Avio SpA (70%) şi Agenţia Spaţială Italiană ASI (30%). ArianeSpace cea care va reprezenta concernul european, va oferi spre comercializare serviciile noii rachete şi va avea grijă de operaţiunile de lansare.

Vega intenţionează să se poziţioneze pe nişa lansatoarelor mici - undeva sub Ariane5 (lansatorul de clasă mare al lui ArianeSpace) şi noul venit în Guiana Franceza, versiunea modernizată Soyuz (care va opera în segmentul mediu) – o nişă pe care ArianeSpace nu avea un lansator, dar unde estimează că va deservi în medie 4 lansări pe an.

Racheta, care are o masă de 137 tone, o lungime de 30m şi un diametru de 3m, este una în patru trepte - un motor de tip P 80 folosind combustibil solid pentru prima treaptă - cu o forţă maximă dezvoltată de 3040kN şi un timp de ardere de 107s, un motor de tip Zefiro 23 alimentat tot de combustibil solid -cu o forţă maximă de 1200kN şi un timp de ardere de 71s, ca şi treaptă a treia unde acţionează un motor de tip Zefiro 9 - cu o forţă dezvoltată de 213kN şi un timp de ardere de 117s, şi o treaptă finală, a patra, alimentată de combustibil lichid şi propulsată de un motor de tip AVUM – Attitude and Vernier Upper Module - cu o forţă de 2.45kN şi un timp de ardere de până la 315s.

În ceea ce priveşte performanţele tehnice, lansatorul este capabil să înscrie pe o orbită circulară cu altitudinea de 700 km o masă de până la 1500 kg (de obicei segmentul sateliţilor ştiinţifici de observare a Pământului).

Vega va folosi în spaceportul din Guiana Franceza complexul ELA-1, care a deservit între 1979 şi 1989 rachetele Ariane1 şi Ariane3. Pentru a putea susţine operaţiunile noii rachete, acesta a fost modernizat, începând de la hangarul propriu-zis şi continuând cu sistemele de alimentare electrică, de protecţie, de control şi, nu în ultimul rând, cu sistemele mecanice de transport (lifturi, macarale etc.). În plus, este pusă la dispoziţie şi o nouă platformă mobilă care va transporta racheta şi care va avea o înălţime de 50 m şi o viteză de 5m/minut, fiind capabilă să acopere o distanţă de 80 m între poziţia operaţională şi locul de parcare.


Vizualizează baza spaţială din Kourou/Guiana Franceza:
http://www.spacealliance.ro/plugin/gei-gs.aspx


În exclusivitate pentru cititorii de limba romană, echipa Space Alliance va încerca să dedice o secţiune a site-ului lor lansării satelitului românesc Goliat. Veţi putea urmări acolo ultimele noutăţi pe acest subiect, prezentarea zborului inaugural Vega şi a pasagerilor săi, lansarea propriu-zisă din Guiana Franceză, cât şi analize tehnice şi comentarii. Vă invităm aşadar să verificaţi în următoarele 3 săptămâni pagina proiectului Goliat ce va fi actualizată periodic la această adresă.






Articolul original, "Trei saptamani ramase pana la lansarea primului satelit romanesc", a fost preluat de pe site-ul SpaceAlliance.ro, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.