Senzori FunfUn grup de cercetători de la Media Lab, care a implementat un sistem inovator de estimare a interacţiunilor socio-umane folosind telefoane mobile, a hotărât să pună la dispoziţia publicului larg tehnologia respectivă, ca software open-source.

 

 

 

 

De mai mulţi ani un grup de cercetători aparţinând Media Lab utilizează senzori standard care, încorporaţi în smartphone-uri, pot colecta date referitoare la activităţile şi interacţiunile sociale ale oamenilor. Prin aceste studii ei ajung la concluzii surprinzătoare despre modul în care circulă şi se răspândesc în cadrul populaţiilor, printre altele, opiniile politice, obiceiurile alimentare şi bolile.

În prezent grupul oferă pentru download sistemul de colectare de date bazat pe telefonia mobilă ca software open-source, astfel încât acesta să poată fi utilizat de alţi cercetători, dar şi de cei interesaţi de fenomenul - care câştigă în ultima vreme din ce în ce mai mulţi adepţi - "auto-monitorizării" stării de sănătate. Astfel programul nu doar că poate fi utilizat ca atare, dar poate fi şi dezvoltat, încorporat în alte aplicaţii ori îmbunătăţit ca funcţionalitate şi opţiuni.

"Există o mulţime de alte grupuri de cercetare dornice să reinventeze roata", spune Naday Aharony, student la doctorat în cadrul grupului ce conduce dezvoltarea softului respectiv. “Am simţit că am avansat atât de mult în acest domeniu încât am dorit să împărtăşim şi altora experienţele noastre.”

Aharony, absolventul de facultate Wei Pan, Sandy Pentland - conducătorul grupului Human Dynamics şi Toshiba Professor de Ştiinţe şi Arte Media, asociatul MIT Cory Ip şi Inas Khayal, savant la Institutul Masdar din Dubai, au descris sistemul într-o lucrare prezentată în luna septembrie în cadrul unei conferinţe ce a avut loc la Beijing. Împreună cu Cody Sumter, student la master şi Alan Gardner, un dezvoltator software, a cărui participare la proiect a fost finanţată prin intermediul unei burse acordate de Google, au transformat sistemul într-un pachet software uşor de utilizat şi care a fost lansat oficial în data de 5 octombrie 2011.

Sistemul, numit Funf, are două componente principale: una este o aplicaţie numită Funf Jurnal, care rulează pe telefoanele ce folosesc sistemul de operare Android al Google şi care are rol de colectare şi export al datelor provenind de la senzori (pentru cunoscători, este echivalentul unui software pentru o placă de achiziţii de date - n.tr.). A doua componentă este constituită dintr-un set de instrumente al căror rol este acela de a gestiona şi vizualiza datele colectate. Acesta rulează pe un computer desktop sau pe un laptop.

Funf Jurnal oferă meniuri intuitive de tip casetă de selectare cu rol de a permite utilizatorilor, de pildă, să specifice cât de des şi pentru ce perioadă de timp să activeze colectarea de date pentru un anumit senzor al telefonului (de pildă un accelerometru sau un receptor GPS). Anumite seturi de configuraţii pot fi salvate şi încărcate în funcţie de situaţie. De exemplu, un dispozitiv de auto-monitorizare ar putea să efectueze măsurători frecvente doar pe perioada drumului spre serviciu, dimineaţa. Aplicaţiile desktop pot furniza, la rândul lor, actualizări de configuraţii participanţilor la studiu, în cazul în care aceştia au acordat aplicaţiilor respective acces la telefoanele lor.


 



 


Reacţie în lanţ

În cadrul platformei Funf, controlerul asociat fiecărui senzor este cunoscut sub numele de "sondă". Deoarece datele furnizate de senzorii telefonului sunt date brute şi dificil de interpretat de către începători, dar şi mari consumatoare de timp chiar şi pentru experţi, Funf Jurnal furnizează un număr foarte mare de sonde de nivel superior care pot căuta după tipare în datele furnizate de senzorul de date. De pildă, sonda de "monitorizare a activităţii" poate face diferenţa dintre datele furnizate de accelerometrul telefonului unui telefon al cărui posesor se află într-un vagon de metrou, în mers vioi pe jos sau care urcă scările blocului. Se poate astfel oferi un scor numeric unic pentru activitatea fizică a utilizatorului pentru orice interval de timp specificat. Fiecare dintre sondele de nivel superior este configurabilă prin acelaşi tip de meniu care reglementează funcţionarea senzorilor înşişi .

Funf Jurnal vine cu aproximativ 30 de sonde construite în interiorul telefonului. Dar echipa de la Media Lab este dornică să găsească în afara MIT dezvoltatori care să imagineze sonde suplimentare de nivel înalt, sonde care să utilizeze datele generate de acestea, ş.a.m.d. Utilizatorii mai puţin cunoscători ar putea face şi ei publice setările de configurare pe care le-au găsit utile pentru anumite sarcini. "Vă puteţi imagina o piaţă liberă a acestor configuraţii şi, de asemenea, marea varietate de domenii în care pot fi refolosite aceste sonde", spune Aharony.

Aharony şi colegii săi furnizează, de asemeni, dezvoltatorilor interesaţi şi o interfaţă pentru programare de aplicaţii (API), care le-ar permite acestora să includă sonde sau alte caracteristici Funf în programele proprii fără a utiliza în mod explicit Funf Jurnal.


Detalii tehnice

Multe dintre aceste caracteristici adresează probleme care s-au "cronicizat" pe perioada cercetărilor efectuate de grupul de la Human Dynamics. Una dintre ele este cea de gestionare a energiei; utilizarea frecventă a senzorilor unui telefon poate consuma rapid bateria, astfel încât Funf adoptă în mod automat strategii de economisire a energiei precum întârzierea executării sarcinilor mari consumatoare de energie până când telefonul este pus la încărcat sau amânarea citirii datelor de la senzorul GPS în cazul în care accelerometrele şi giroscopul indică faptul că telefonul a rămas staţionar de la citirea anterioară.

O altă problemă a fost aceea a confidenţialităţii, astfel că Funf criptează în mod implicit datele stocate pe telefon sau încărcate pe un server. Aplicaţia poate fi, de asemenea, configurată în asa fel încât datele încărcate pe un server să rămână anonime sau în aşa fel încât rapoartele generate de pe respectivul telefon să conţină numai concluziile trase din analiza datelor, nu şi datele brute furnizate de senzori.

"Este foarte reuşit din punct de vedere al arhitecturii software în ceea ce priveşte modularizarea şi transparenţa", spune Deborah Estrin, director al Centrului pentru Sisteme de Detecţie de Reţea şi profesor de informatică la Universitatea din Los Angeles a Statului California. "Este adevărat că în spate sunt mulţi ani de muncă şi experienţă a grupului, cu numeroase idei inovatoare în acest domeniu."

Grupul de cercetare al lui Esterin foloseşte mecanismele de colectare a datelor prin intermediul telefoanelor mobile pentru asistenţă în medicina preventivă, iar Esterin spune că în mod sigur îşi vede echipa folosind pe viitor sistemul Funf. "Avem câteva capabilităţi suplimentare care nu sunt încă implementate în această platformă", spune ea, "iar datorită arhitecturii bazate pe sonde, putem atât să contribuim la Funf cu ceea ce avem şi se pretează la sistemul Funf, dar putem şi încorpora fragmente din Funf în programele noastre, chiar dacă nu îl vom folosi în ansamblu".

Pentland a discutat cu Hal Abelson, profesor în Informatică şi Inginerie, unul dintre dezvoltatorii principali ai Google App Inventor, despre posibilitatea creării unui sistem cu o interfaţă grafică intuitivă ce va permite utilizatorilor cu putină experienţă în programare să dezvolte noi sonde pentru sistemul Funf. "Avem speranţa că vom ajuta la construirea unei comunităţi în jurul acestei platforme", spune Aharony.


 


Textul reprezintă traducerea articolului Take control of your phone’s sensors, publicat de web.mit.edu.
Traducerea: Liana Toma

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.