Un trio de cercetători de la Tohoku University din Japonia, condus de Masahiro Hotta, a propus un nou mod de a teleporta energia pe distanţe mari. În lucrarea lor care a fost publicată în Physical Review A, echipa descrie o teorie propusă de ei care se bazează pe proprietatea de squeezed light (n.t. Este vorba despre o stare a luminii caracterizată de un zgomot redus.

 

 

 

Puteţi citi mai multe lucruri despre această proprietate aici) sau pe stările de vid pentru a putea „teleporta" informaţia cu privire la o stare energetică, ceea ce înseamnă că, în esenţă, prin utilizarea acelei energii se poată realiza o teleportare a energiei pe distanţe mari.

 


O diagramă schematică pentru (a) protocolul de teleportarea a energiei cuantice într-o stare de vid (QET) ţi (b) transferul pe o distanţă mare a unei stări cuantice fără zgomot.
Credit: arxiv.org/abs/1305.3955



În serialele de televiziune precum Star Trek se arată cum oamenii sunt mutaţi dintr-un loc în altul prin intermediul teleportării, ceea ce înseamnă că persoanele sau obiectele respective nu sunt literalmente transferate, ci structura lor este refăcută într-un alt loc, creând în acest fel iluzia de deplasare. În viaţa reală nu există nimic asemănător cu acest procedeu, deşi oamenii de ştiinţă au început să folosească termenul de teleportare pentru a descrie rezultatele unor experimente în legătură cu fenomenul de inseparabilitate cuantică (în care stările cuantice a două particule sunt corelate într-un anume fel fără a exista o legătură aparentă între particulele respective). Modificarea stării cuantice a uneia dintre particule se transmite în mod automat la cealaltă particulă. Oamenii de ştiinţă au extins experimentele lor pentru a include lumina, materia şi, mai recent, energia.

Hotta împreună cu o altă echipă de cercetători a propus încă din anul 2008, pentru prima dată, o teorie pentru teleportarea energiei care se baza pe avantajele conferite de stările de vid, teoria sugerând că acestea nu descriu nişte regiuni în care nu există nimic. Din contră, acolo s-ar afla particule care în permanenţă apar şi dispar şi dintre care unele ar putea ajunge într-o stare de inseparabilitate cuantică. Deşi interesantă, teoria sugera că teleportarea energiei ar putea fi realizată numai pe distanţe foarte mici. În cadrul noii teorii, Hotta şi colaboratorii săi au găsit o modalitate de a mări distanţa de teleportare prin utilizarea unei proprietăţi cunoscute sub numele de „squeezed light" care este strâns legată de existenţa unei stări de vid fără zgomot (eng. squeezed vacuum state).

Legile mecanicii cuantice limitează modalităţile prin care valorile dintr-un sistem (cum ar fi unul vidat) pot fi măsurate. Cu toate acestea fizicienii au descoperit că prin creşterea gradului de incertitudine al unei singure valori se reduce gradul de incertitudine în ceea ce priveşte valoarea altora, acesta fiind aşa-numitul „squeezing effect". Atunci când acesta este aplicat în cazul luminii, teoria sugerează că vor exista mai multe perechi de particule care călătoresc împreună prin vid, ceea ce determină ca mai multe dintre aceste perechi de particule să devină inseparabile cuantic. Echipa de teoreticieni sugerează că acest lucru ar trebui să ne permită să putem teleporta energia practic pe orice distanţă.

Cercetătorii sugerează că teoria lor ar putea fi testată într-un laborator, iar Hotta a sugerat că el şi un alt colaborator sunt pe punctul de a începe verificarea teoriei lor în condiţii de laborator.

Traducere de Cristian-George Podariu după theory-teleport-energy-distancescu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.