Fizicienii de la University of Queensland şi Australian National University (ANU) au realizat un amplificator cuantic care se bazează pe o soluţie software care are potenţialul de a extinde utilizarea comunicaţiilor cuantice criptografice ultra-securizate. Noua realizare ar putea conduce la obţinerea de noi soluţii în vederea asigurării siguranţei comunicaţiilor de zi cu zi, inclusiv în ceea ce priveşte tranzacţiile financiare şi poşta electronică.

 



Doctorandul Helen Chranowsk de la ANU Research School of Physics and Engineering a spus că acest lucru are potenţialul de a garanta siguranţa oricărui tip de informaţie ce se doreşte a fi transmisă, de la informaţii deosebit de sensibile, cum ar fi datele bancare sau rezultatele electorale până la e-mail-uri personale.

Criptografia cuantică utilizează principiile mecanicii cuantice pentru a garanta o securitate de 100% a datelor transmise între un expeditor şi un receptor de informaţii.

Cele mai multe forme de comunicaţii cuantice folosesc, de asemenea, un fenomen cunoscut sub numele de inseparabilitate cuantică (quantum entanglement) pe care Albert Einstein l-a descris drept „o acţiune înfricoşătoare la distanţă".

Deşi puternic, acest fenomen este totuşi instabil şi de multe ori el este distrus înainte ca el să poate fi transmis pe distanţe mari.

Se încearcă stabilizarea acestui efect prin utilizarea unui amplificator cum ar fi cele folosite în cazul semnalelor de radio sau de televiziune, dar de multe ori această soluţie nu face decât să înrăutăţească situaţia.

Cercetătorii conduşi de profesorul Ping Koy Lam de la ANU Research School of Physics and Engineering au utilizat o soluţie complicată ce poate fi aplicată în cazul unui semnal amplificat.

Ei au dezvoltat un algoritm care le permite să verifice dacă un semnal caracteristic fenomenului de inseparabilitate cuantică a fost recepţionat cu succes.

Software-ul le permite fizicienilor să filtreze semnalele nedorite din linia de comunicaţie.

Acum este posibil să se utilizeze un amplificator care să distribuie semnalele cuantice pe distanţe mai mari şi care le permite atât expeditorului cât şi receptorului să cunoască dacă semnalul s-a transmis în condiţii de siguranţă.

Profesorul Lam a spus că rezultatele constituie un succes în ceea ce priveşte revitalizarea efectului cuantic care l-a tulburat pe Einstein.

Profesorul Timothy Ralph de la University of Queensland a declarat că rezultatele obţinute ar putea ajuta la utilizarea efectului de inseparabilitate cuantică în cadrul comunicaţiilor.

„Dacă vrem să folosim inseparabilitatea cuantică pe distanţe mai mari şi să valorificăm puterea sa pentru telecomunicaţii avem nevoie de amplificatoare cuantice care să ne permită să revitalizăm acest efect într-o linie de comunicaţie”, a spus el.

Rezultatele au fost publicate în ultimul număr on-line al Nature Photonics.

Traducere de Cristian-George Podariu după reviving-einstein-spooky-action-distance cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.