Procesele industriale care necesită temperaturi înalte degajează, în general, orice surplus de căldură în mediul înconjurător. Chiar dacă fabricile reuşesc să utilizeze din surplus pe cât de mult posibil, o anumită cantitate de căldură va fi întotdeauna irosită. O gamă întreagă de tehnologii a fost creată pentru a ajuta fabricile să recicleze căldură, însă aceste tehnologii nu au fost niciodată evaluate pe deplin.

 

 

Într-un nou studiu publicat în Applied Energy, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bath au evaluat oportunităţile întreprinderilor de a recupera căldura şi au analizat ce tehnologii ar da un randament mai mare.

,,Un potenţial uriaş a fost observat în soluţia de reutilizare la faţa locului, ceea ce reprezintă o metodă simplă şi des utilizată în prezent. Dacă există o cantitate de căldură degajată în atmosferă şi există şi o cerere de căldură la temperaturi scăzute într-un proces industrial, acea cantitate se poate utiliza direct”, explică dr. Jonathan Norman de la Universitatea Bath, cercetătorul şef al acestui proiect.

 

 

,,De asemenea, am găsit un potenţial mare pentru a converti căldura în electricitate. Avantajul constă în faptul că nu e necesar să reutilizăm căldura din apropiere, deoarece electricitatea se transportă uşor şi poate fi folosită în mai multe scopuri”, adaugă dr. Norman.

Deşi tehnologia de a converti surplusul de căldură în electricitate există deja, instalarea echipamentului este costisitoare, iar cantitatea de electricitate generată este considerată ca fiind prea puţină pentru a merită investiţia.

,,Noi am identificat opţiunile de recuperare a căldurii cu potențial mare. Ne-am bazat pe câteva studii anterioare ale acelor industrii şi, în anumite situaţii, am discutat cu reprezentanţii din industrie. Căldura există, poate fi recuperată, dar piedica principală o reprezintă costul investiţiei”, spune dr. Norman.

Ca urmare a faptului că întreprinderile sunt sub presiune deoarece guvernele le cer să reducă emisiile de carbon, cercetătorii au evaluat impactul care ar exista dacă fabricile ar reduce din surplusul de energie eliberat în atmosferă.

,,Dacă am obţine electricitate din surplusul de energie, aceasta nu ar mai trebui să fie obţinută din combustibilii fosili. La nivel global, în mai multe domenii industriale, căldura obţinută din reciclare ar salva aproximativ 2,2 megatone de dioxid de carbon pe an. Făcând o comparaţie, energia eoliană din Regatul Unit a salvat aproximativ 3,5 megatone de dioxid de carbon în 2010”, ne explică dr. Norman.

Deşi surplusul de căldură ar putea fi utilizat mai bine, Jonathan Norman crede că îmbunătăţirea eficienţei proceselor industriale actuale este posibilă.

,,Este important să luăm în calcul atât potenţialul de recuperare a căldurii, cât şi potenţialul de îmbunătăţire a eficienţei la scară largă. Dacă aceste procese ar deveni mai eficiente, surplusul de căldură ar fi în scădere, ceea ce este de preferat. În anumite circumstanţe, pe lângă instalarea sistemelor de recuperare a căldurii, ar putea exista şi metode mai bune de a salva dioxidul de carbon, şi, nu de puţine ori, alte metode de implementare a eficienţei ar putea reduce numărul de emisii cu un cost mai scăzut.”

Traducere de Marian Curuescu după recycling-industry-carbon-emissions cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.