Alpii ElvetieniDatele arhivate provenite din misiunea Envisat joacă un rol important în cartografierea alunecărilor de teren în Elveţia. Vastele arhive cu date se dovedesc a fi foarte utile pentru reprezentarea deformărilor terenului.

 

 

 

 

Alunecările de teren sunt hazarde naturale de o importanţă deosebită pentru regiunea alpină. Această deplasare de rocă poate cauza daune severe infrastructurii şi vieţii omeneşti.

 


În imagine Alpii Grison din Estul Elveţiei. Culorile reprezintă ratele anuale ale deplasării stratului de pământ provenite din datele Envisat 2002-10. Petele roşii arată o subsidenţă de cel puţin 5 mm/an.
Credit: ESA/ Gamma Remote Sensing.



Sateliţii de observare a Pământului – în special cei dotaţi cu radar – pot ajuta oamenii de ştiinţă să cartografieze şi să monitorizeze deplasarea maselor de roci.

Pe urmă această informaţie poate fi utilizată de către autorităţile locale în planificare unei infrastructuri durabile şi sigure, cât şi pentru a evidenţia posibilele riscuri pentru infrastructura deja existentă.

 

Din orbită de la peste 800 de km altitudine radarele sateliţilor pot detecta chiar şi deformările de câţiva centimetri ale suprafeţei pământului.

Când două sau mai multe imagini ale aceluiaşi areal pot sunt combinate sunt evidenţiate mişcările de poziţie. Această tehnică, numită Interferometrie Diferenţială (DInSAR – Differential Interferometric Synthetic Aperture Radar) a devenit un instrument important în detectarea deformării terenului.



O arie din cadrul unei hărți a hazardelor regiunii din Vestul Elveţiei arată căderile de stânci colorate în roz, iar alunecările în portocaliu şi galben. Datele radarului Envisat sunt încă utilizate în  crearea de hărți cu hazardele regionale.
Credit: Cantonul Berna


Corporaţia elveţiană Gamma Remote Sensing a început să folosească DInSAR pentru alunecările de teren din Elveţia utilizând datele din misiunile ERS (Earth remote sensing satellite) ale ESA (Agenţia Spaţială Europeană)  din 2000.

După lansarea Envisat în 2002, au continuat detecţia şi monitorizarea deplasărilor/mișcărilor alpine pentru următorul deceniu.

“Utilizarea datelor Envisat în cadrul monitorizării alunecărilor de teren a avut un început greu”, spune Urs Wegmüller, CEO Gamma Remote Sensing. “La începutul misiunii, datele SAR erau culese în multe moduri astfel că nu s-au făcut arhive consistente. Atunci când satelitul a fost programat să culeagă informaţii legate de Alpii Elveţiei pe timpul verii, acest lucru a îmbunătăţit semnificativ situaţia, astfel că acum avem arhive foarte bogate la dispoziţie”.

Cu ajutorul datelor radar, Gamma Remote Sensing furnizează hărți cu deformarea terenului, care sunt folosite de cantoanele elveţiene pentru a crea hărți ale hazardelor naturale.



Satul elveţian Grindewald din Alpii Bernezi a avut parte de deplasarea versantului pe ambele părţi ale văii în perioada 1995-2000. Culorile reprezintă deplasări anuale ale terenului bazate pe date radar ERS.
Credit: ESA/ Gamma Remote Sensing


Acest proces este supravegheat de Biroul Federal Elveţian de Mediu, care este responsabil pentru minimizarea efectelor hazardelor naturale, cu protejarea mediului şi reducerea riscului pentru sănătatea oamenilor.

Misiunea Envisat a luat sfârșit în aprilie, anul acesta, dar datele radar sunt încă folosite. Gamma Remote Sensing va continua să folosească arhivele Envisat pentru munca de inventariere a alunecărilor de teren, iar acum alternativele TerraSAR-X, Cosmo-Skymed şi Radarsat-2 furnizează informaţii complementare monitorizării.

Din 2014, date din misiunea Sentinel-1vor fi adăugate alături de cele arhivate şi va ajuta la monitorizare. Familia de sateliţi Sentinel este dezvoltată pentru programul european de Monitorizare Globală a Mediului şi a Securităţii (GMES).



Traducere după landslide-swiss-alps-aid-safe.html de Florin-Daniel Cioloboc, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.