Albert EinsteinÎn toamna anului 1922, când Premiul Nobel pentru Fizică i-a fost acordat fizicianului Albert Einstein, celebru deja la acea dată, acesta se afla la bordul unui vas care-l transporta către Japonia. Al 13-lea volum al unei colecţii de lucrări ale sale acoperă şi acest episod.

 





Jurnalul de călătorie cu pasaje poetice pe care le-a scris în drum spre Japonia, Palestina şi Spania este printre documentele incluse în acest ultim volum numit Proiectul "Lucrările lui Einstein" (Einstein Papers Project), Culegere de lucrări ale lui Albert Einstein: Volumul 13: Anii din perioada Berlinului: Scrieri & Corespondenţă, ianuarie 1922–Martie 1923 (Ediţie Documentară), care a fost publicat în 25 septembrie.

 

Einstein si sotia sa, Elsa
Einstein cu soţia lui Elsa la bordul vasului SS Kitano Maru în drum către Japonia, în octombrie 1922.
credit: Estate of Kenji Sugimoto

 

Volumul acoperă o perioadă turbulentă de 15 luni din viaţa lui Einstein şi cuprinde câteva sute de alte articole şi scrisori nepublicate sau neştiute anterior, unele din ele exprimând dorinţa acestuia pentru o “viaţă normală”. Scrierile omului de ştiinţă transmit un sentiment de nelinişte şi o dorinţă puternică de a scăpa de rigorile crescute ale faimei şi expunerii tot mai mari în mediul public.




După asasinarea prietenului său, Ministrul de Externe german Walter Rathenau, notele din jurnal descriu cu lux de amănunte un Einstein preocupat tot mai mult de siguranţa sa, decis să-şi părăsească locuinţa din Berlin şi contemplând chiar ideea părăsirii totale a vieţii academice, dar care se bucura din plin de peisajele şi oamenii pe care îi întâlnea pentru prima oară în acel voiaj lung de 6 luni.

“Acest ultim volum este extrem de bogat şi aruncă multă lumină asupra muncii ştiinţifice a lui Einstein, asupra schimburilor de idei sau colaborărilor cu mulţi alţi oameni de ştiinţă din Europa, Japonia şi USA”, afirmă Diana Kormos-Buchwald, directorul acestei ediţii, profesoară de istorie la Universitatea Caltech şi director al proiectului "Einstein Papers Project".

Cel mai uimitor este descoperirea unui Einstein angajat cu multă determinare în numeroase proiecte profesionale şi politice, în timp ce, în privat, îşi făcea griji în legătură cu siguranţa propriei persoane, dată fiind atmosfera de violenţă crescută în acel timp din Berlin.

Volumul conţine 36 de scrieri ştiinţifice ale lui Einstein, inclusiv un articol scris împreună cu fizicianul austriac Paul Ehrenfest, în care este anticipată problema măsurării în experimentele lumii cuantice.

În toată această perioadă, Einstein a început să investigheze posibilităţile şi restricţiile pe care teoria relativităţii le implică într-o eventuală teorie unificată a câmpului gravitaţional şi electromagnetic. Publicate începând cu anul 1987, cele 12 volume "The Collected Papers" (Culegere de lucrări) descriu viaţa lui Einstein, începând cu anii copilăriei şi până la vârsta de 44 de ani.

La finalul acestei serii de volume, "Culegerea de lucrări" va număra 30 de volume, ce vor conţine mai mult de 14.000 de documente. Sponsorizat de Universitatea Ebraică din Ierusalim şi de Editura Universităţii Princeton, proiectul este derulat şi susţinut de Universitatea Caltech din California.





Traducere realizată de Mihai Panoschi după thirteenth-volume-einstein-papers, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.