Lichid plutindAceste picături de lichid într-adevăr plutesc în aer. Nu este vorba despre  un truc fotografic şi nici despre procesarea picăturilor în spaţiu în condiţii de microgravitaţie. Însă NASA are o implicaţie în acest fenomen ciudat... Vedeţi despre ce e vorba.

 

 

 

NASA a construit un levitator acustic care iniţial avea rostul de a simula condiţii de microgravitaţie. Levitatorul acustic este format din două difuzoare mici, una deasupra celeilalte, care generează unde sonore la frecvenţe de aproximativ 22 kHz, puţin mai înalte decât cele pe care oamenii le pot percepe în mod normal. În cazul în care undele de sunet de la difuzoarele de sus şi de jos sunt aliniate ele creează o undă staţionară. În anumite puncte ale acestor unde staţionare numite noduri, nu există nici un transfer net de energie şi presiunea provenită de la undele de sunet este suficientă pentru a anula efectul gravitaţiei asupra obiectelor uşoare cum ar fi aceste picături.

Această tehnică a fost dezvoltată a Argonne National Laboratory din Illinois ca parte a unui studiu pentru metodele de "procesare fără container" pentru perfecţionarea unui medicament. Atunci când sunt extrase produse farmaceutice dintr-o soluţie aflată într-un container, produsele chimice adesea suferă un proces de cristalizare. Pe de altă parte dacă îndepărtăm recipientul multe medicamente păstrează o structură amorfă, care permite organismului o absorbţie mai eficientă a acestora. Acest lucru la rândul său înseamnă că vor fi necesare doze mai mici pentru a fi eficient  medicamentul.

"Una dintre cele mai mari probleme atunci când vine vorba de producerea unui medicament este necesitatea reducerii dozei de medicament necesară pentru a atinge beneficiul terapeutic, oricare ar fi acesta", a declarat Chris Benmore care a condus studiul. Lichidele care levitează pot fi, de asemenea, cercetate in situ cu ajutorul razelor X cu energie înaltă. Deci echipa poate urmări  proceselor chimice în lichide care levitează.

Urmăriţi cum se petrec lucrurile în acest videoclip:






 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului floating-drugs, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.