co2Atunci când geologul Catherine Peters, de la Universitatea Princeton, a aflat despre planul de a realiza un laborator de ştiinţă, la cea mai mare adâncime din lume, într-o mină de aur în Dakota de Sud, a văzut şansa de a aborda o provocare urgentă...

 

 

 

 

Această abordare se referă la: cum să stocăm dioxid de carbon adânc în subteran, astfel încât acesta să nu scape în atmosferă şi să nu contribuie la încălzirea globală.

Peters şi colegii săi de la Princeton şi Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley speră să realizeze proiectul DUSEL CO2 la viitorul Laboratorul Subteran de Inginerie şi Ştiinţă (Deep Underground Science and Engineering Laboratory), care va găzdui cercetări în cadrul fizicii şi multe alte domenii.

Peters declară că „Nu geologia minei Homestake ne interesează, ci adâncimea ei”.

Liderul echipei de la Berkeley, Curtis Oldenburg, a afirmat faptul că în interiorul acestei mine vor fi construite modele asemănătoare structurilor geologice considerate a fi capabile să stocheze carbon. Aceste „coloane de flux” nu sunt miniaturi. Ele sunt mai înalte decât Empire State Building, formate din straturi de nisip şi argilă, umplute cu apă sărată sau alte fluide, ce vor permite cercetătorilor să observe ce se întâmplă cu dioxidul de carbon dens ce este injectat la diferite presiuni şi temperaturi. Ei doresc să afle dacă CO2 va rămâne îngropat adânc şi ce se întâmplă în cazul în care se scurge în atmosferă.

 



Compania „Houston-Based Schlumberger”, liderul tehnologiilor de monitorizare în adâncime a zăcămintelor de petrol şi gaz şi partenerul industrial DUSEL CO2, lucrează cu puţuri mult mai adânci în întreaga lume. Singura cale de acces într-un puţ este de sus. Puţurile şi galeriile Minei Hamestake vor permite accesul de sus în jos, dezvăluind la ce punct dioxidul de carbon se schimbă din lichid în gaz sau dacă drumul pe care îl face prin şisturile fracturate sau rosturile de ciment vor deveni mai mari sau se vor închide cu timpul. Un alt aspect ce prezintă interes este rolul microbilor în transformarea CO2 în gaze şi minerale.

Deschis tuturor oamenilor de ştiinţă din lume, proiectul DUSEL CO2 le va permite acestora să modeleze interiorul Pământului la o scară puţin mai mică decât Pământul însuşi.

 




Traducere după getting-down-with-co2 de Daniel Cosovanu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.