Gliese 163cO nouă exoplanetă superterană (super-pământ) a fost descoperită în regiunea locuibilă a piticei roşii Gliese 163 de echipa europeană HARPS. Planeta, denumită de astronomi Gliese 163c, are o masă minimă de 6.9 ori mai mare decât a Pământului.

 

 

 

Gliese 163c are nevoie de aproape 26 de zile să parcurgă orbita în jurul stelei. Planetele superterane sunt acele exoplanete care au masa cuprinsă între două şi zece mase terestre, cel mai probabil compuse din apă şi roci. Gliese 163 este o stea de tipul pitică roşie aflată în apropiere, la 50 de ani-lumină în constelaţia Dorado. O planetă mai masivă, Gliese 163b, a fost descoperită pe o orbită mult mai apropiată, de 9 zile. O a treia planetă, neconfirmată ar putea avea o orbită mult mai îndepărtată.

 

 

Gliese 163c
O reprezentare artistică a planetei Gliese 163c, ca o lume de roci şi gheaţă acoperită cu un strat dens de nori (stânga). Este roşiatică, nu albă, datorită luminii reflectate venită de la steaua-mamă, o pitică roşie. Fotografie în culoare falsă cu steaua Gliese 163 făcută de telescopul Wise Mission aparţinând NASA (centru). Localizarea pe hartă a stelei Gliese 163 în constelaţia Dorado (dreapta) CREDIT: PHL @ UPR Arecibo, NASA/IPAC IRSA, IAU, Sky & Telescope



Gliese 163c ar putea avea o dimensiune între 1.8 şi 2.4 raze terestre, depinzând de compoziţia majoritară de roci, respectiv apă. Primeşte în medie cu 40% mai multă lumină de la propria stea decât primeşte Pământul de la Soare, făcând-o mai fierbinte. Comparativ, Venus primeşte cu 90% mai multă lumină de la soare decât Pământul. Nu cunoaştem proprietăţile atmosferei lui Gliese 163c dar, dacă presupunem că este o versiune mărită a celei terestre, atunci temperatura la suprafaţă ar putea fi în jur de 60 ˚C. Cele mai complexe forme de viaţă de pe Pământ (plante, animale, chiar şi omul) nu pot supravieţui la temperaturi de peste 50 ˚C, însă, forme de viaţă extreme de tip microbi pot să abunde la aceste temperaturi sau peste.

 

Ritmul de detectare a potenţialelor exoplanete locuibile se intensifică. În prezent sunt 6 planete, incluzând-o şi pe controversata Gliese 581g, cele mai multe detectate anul abia anul trecut. Patru dintre aceste corpuri, Gliese 581d, Gliese 667Cc, Gliese 581g, şi mai nou Gliese 163c se află în jurul unor pitice roşii (stele de tip M). HD 85512 se află în jurul unei stele de tip K (o stea mijlocie aflată între pitice roşii de mici dimensiuni şi Soare). Doar Kepler-22b se află în jurul unei stele asemeni Soarelui (stea de tip G). Toate aceste planete sunt mai mari decât Pământul, însă considerate locuibile, fie doar pentru forme de viaţă simple. Oamenii de ştiinţă încearcă să construiască observatoare terestre şi spaţiale mai performanţe în viitoarele decade pentru a putea detecta lumi mai mici, asemănătoare Pământului. Catalogul Habitable Exoplanet al laboratorului Planetary Habitability @ UPR Arecibo (phl. Upr.edu), care nu a fost implicat în descoperire, include în prezent şi clasifică Gliese 163c pe locul cinci pe lista de obiective de interes pe viaţă.


Lista planetelor habitabile
În prezent şase planete locuibile sunt clasate după similaritatea cu Terra (Terra=1.00). Patru dintre aceste corpuri au fost descoperite în ultimul an, din Septembrie 2011 până în prezent. Gliese 163c este reprezentată ca o lume de rocă şi apă cu o rază de 2.4 ori cât cea a Pământului, însă ar putea fi de 1.8 raze terestre dacă ar fi compusă majoritar din rocă precum Terra.
CREDIT: PHL @ UPR Arecibo


Potenţialul existenţei exoplanetelor în jurul stelelor pitice roşii a fost o problemă aprins disputată. Efectele de maree asupra acestor planete ar putea cauza încălzirea suplimentară a suprafeţei sau chiar sincronizare mareică (păstrarea aceleiaşi feţe spre steaua mamă). Totodată, aceste stele sunt mai active, şi vânturile stelare ar putea eroda atmosferele planetelor mult mai rapid. Aceşti factori ar putea influenţa potenţialul existenţei vieţii pe planetele mai mici, nu însă şi pe cele cu atmosferă mai groasă, de aşteptat în cazul planetelor superterane. Sistemul nostru solar duce lipsă de un exemplu de planetă superterană. Cele opt planete care îl alcătuiesc sunt fie planete terane de dimensiuni mai reduse, cum ar fi Terra, sau giganţi gazoşi, precum Jupiter. Înţelegerea planetelor superterane din jurul piticelor roşii, o stea neasemănătoare Soarelui, complică aprecierea locuibilităţii acestora.

Misiunea Kepler lansată de NASA a detectat circa 27 de posibile candidate pentru exoplanete locuibile, din cele 2300 de exoplanete care aşteaptă confirmare. Câteva dintre aceste corpuri sunt foarte asemănătoare Terrei. Din nefericire ele sunt mult mai îndepărtate decât Gliese 163 şi va fi aproape imposibil de determinat în viitor dacă ele sunt într-adevăr locuibile. Totuşi, analiza statistică efectuată de misiunea Kepler sugerează că aceste planete sunt des întâlnite în galaxie. Prin urmare, multe alte planete asemănătoare Terrei aşteaptă să fie descoperite în vecinătatea stelei noastre, aşa cum este Gliese 163c.

Noile exoplanete din jurul stelei Gliese 163 au fost descoperite de către echipa europeană HARPS, condusă de Xavier Bonfils de la UJF-Grenoble/CNRS-INSU, Institut de Planetologie et d'Astrophysique of Grenoble, Franţa. Ceilalţi oameni de ştiinţă participanţi sunt din Franţa, Germania, Portugalia, Elveţia, şi Belgia. Gliese 163c a fost anunţată de membrul echipei, Thierry Forveille de la Observatoire de Grenoble pe parcursul întrunirii Internaţional Astronomical Union session Formation, Detection, and Characterization of Extrasolar Habitable Planets în perioada 27-31 August 2012 ţinută în Beijing, China. O lucrare a fost predată către revista ştiinţifică Astronomy & Astrophysics.




Traducere după hot-potential-habitable-exoplanet-gliese, de Răzvan Gavrilă, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.