OperaUna dintre cele mai zguduitoare descoperiri din fizică – neutrinii care circulă cu o viteză mai mare decât cea a luminii – rezistă şi după alte 2 săptămâni de observaţii. Cercetătorii sunt acum atât de încrezători, încât le vor trimite către o revistă peer-reviewed spre publicare.

 

 

 

 

“Măsurătorile par robuste,” spune Luca Stanco de la Institutul Naţional de fizică nucleară din Padova, Italia. “Am primit multe critici, iar cele mai multe dintre ele au fost dezminţite”.

Stanco este un membru al proiectului OPERA, care a şocat lumea în septembrie a.c. cu anunţul descoperirii faptului că particule subatomice (neutrini) transmise de la acceleratorul de particule CERN de lângă Geneva, Elveţia, la o depărtare de 730 de kilometri, au ajuns la mina Gran Sasso din Italia, cu aproximativ 60 de nanosecunde mai repede decât viteza luminii.

 

 




Impulsuri mai scurte

Teoreticienii s-au luptat pentru a reconcilia rezultatul din septembrie cu legile fizicii. Teoria lui Einstein a relativităţii speciale menţionează faptul că nimic nu se poate deplasa cu o viteză mai mare decât cea a luminii şi mulţi fizicieni cred că rezultatul ar putea dispărea într-un "nor de particule".

Rezultatul i-a neliniştit, de asemenea, pe cei din proiectul OPERA. Stanco a fost unul dintre cei 15 membri ai echipei care nu a semnat anunţul original, deoarece aceştia au crezut că rezultatele au fost “preliminare”.

Una din grijile principale a fost dificultatea de a corela ciocnirile individuale ale neutrinilor de la Gran Sasso cu cele plecate de la CERN. Pentru a verifica de două ori, echipa de cercetători a derulat un al doilea set de măsurători cu impulsuri mai scurte de particule, din 21 octombrie până în 6 noiembrie.

O potenţială sursă de erori, pe care fizicienii care au efectuat şi primul experiment au înlăturat-o de această dată, era generată de faptul că impulsurile de neutrini trimişi de la Cern către Gran Sasso erau relativ lungi, durând circa 10 microsecunde fiecare, de data aceasta impulsurile au fost de doar 3 nanosecunde, cu un interval de 524 de nanosecunde între impulsuri. Acest fapt a permis o măsurare mult mai precisă. Nota noastră

În tot acel timp, ei au observat 20 de ciocniri ale neutrinilor – un număr neînsemnat, comparativ cu cele 16 000 de ciocniri din experimentul original. Dar Stanco spune că impulsurile mai scurte au făcut acele ciocniri mai uşor de urmărit şi de calculat: “Aşa că sunt foarte puternice, aceste 20 de evenimente.”


Mai multe verificări

Echipa a verificat din nou statisticile iniţiale, confirmând erorile de 10 nanosecunde din măsurători. Unii dintre membri echipei, incluzându-l pe Stanco, au fost îngrijoraţi, crezând că adevărata eroare a fost mai mare. Ceea ce au găsit fost “absolut compatibil” cu anunţul original, spune acesta.

Asta a fost îndeajuns ca Stanco să-şi pună numele pe lucrare, deşi acesta spune că şase sau şapte membri ai echipei încă se abţin. Echipa a plănuit să trimită lucrarea joi către Jurnalul European de fizică.

Echipa încă mai efectuează şi alte teste, incluzând măsurarea lungimii cablului de fibră optică ce transportă informaţia de la laboratorul subteran din Gran Sasso, până la centrul de colectare a datelor de la suprafaţă. Ei încearcă, de asemenea, să recreeze acelaşi test utilizând alt detector din laborator numit RPC. Acel test va dura alte luni bune de zile.

Chiar dacă el a acceptat să semneze lucrarea, Stanco spune: “Nu sunt atât de fericit. Din punct de vedere teoretic, implicaţiile nu sunt încântătoare. Încă mai cred că este nevoie de alt experiment care să efectueze măsurători înainte să spun că voi crede acest rezultat.”

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului New-results-show-neutrinos-still-faster-than-light, publicat de New Scientist.
Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducerea: Paul Pârvulescu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.