TetraneutronCu patru ani în urmă, un accelerator de particule din Franţa a detectat şase particule ce nu ar trebui să existe. Se numesc tetraneutroni: patru neutroni ce sunt legaţi unul de altul într-un mod ce contrazice legile fizicii. Detalii, în continuare.

 

 

 

Nu are sens! Metanul de pe Viking (6)

 

Francisco Miguel Marquès şi colegii săi de la acceleratorul Ganil din Caen se pregătesc să pună din nou în scenă experimentul. Dacă vor avea succes, aceste clustere de neutroni ne-ar putea obliga să regândim forţele de coeziune din interiorul nucleului.

Echipa a bombardat cu nuclee de beriliu o mică ţintă din carbon şi a analizat resturile ce au lovit în detectoarele de particule din jur. Se aşteptau să descopere dovada a patru neutroni separaţi lovindu-le detectoarele. În schimb, echipa de la Ganil a găsit doar un bliţ luminos într-unul dintre detectoare. Iar energia acestuia a sugerat faptul că cei patru neutroni au lovit în acelaşi timp detectorul. Desigur, descoperirea ar fi putut fi un accident: patru neutroni ar fi putut ajunge în acelaşi loc la acelaşi moment din pură coincidenţă. Dar acest lucru este ridicol de improbabil.

 

 

 

Nu la fel de improbabil precum tetraneutronii, ar putea spune unii, deoarece în Modelul Standard al particulelor elementare tetraneutronii pur şi simplu nu pot exista. Conform regulii lui Pauli, nici măcar doi protoni sau neutroni din acelaşi sistem nu pot avea proprietăţi cuantice identice. De fapt, forţa nucleară tare ce i-ar ţine împreună acţionează de o asemenea manieră încât nu ar putea să lege nici măcar doi neutroni împreună, cu atât mai puţin patru. Marquès şi echipa sa au fost atât de surprinşi de rezultatul lor încât au îngropat datele într-un articol care aparent vorbea doar despre posibilitatea descoperirii tetraneutronilor în viitor.

Şi există şi mai multe motive convingătoare pentru a ne îndoi de existenţa tetraneutronilor. Dacă modificăm legile fizicii într-un asemenea mod încât să fie posibil ca patru neutron să fie legaţi între ei, rezultatul este un haos complet. Ar însemna că amestecul elementelor format după Big Bang nu este în concordanţă cu ceea ce observăm în prezent, şi, chiar mai rău, elementele formate ar fi devenit rapid prea grele pentru a fi posibil ca Universul să reziste sub acea formă. “Poate că, în acel caz, Universul s-ar fi năruit înainte să aibă şansa de a se extinde,” declară Natalia Timofeyuk, un teoretician de la Universitatea Surrey din Guilemote, Anglia.

Există însă şi câteva breşe în această argumentaţie. Teoria acceptată în prezent permite existenţa tetraneutronilor – deşi ca nişte particule cu o viaţă extrem de scurtă. “Acesta ar putea fi motivul pentru care cei patru neutroni au lovit acel detector simultan,” spune Timofeyuk. Şi există şi alte dovezi ce susţin ideea materiei compuse din mai mulţi neutroni: stelele neutronice. Aceste corpuri, care conţin un număr enorm de neutron legaţi, sugerează faptul că există forţe neexplicate încă ce apar atunci când se formează aglomerări de neutroni.

 

Nu are sens! Anomalia Pioneer (8)

 

 

Notă: articolul original a fost publicat la data de 19 martie 2005.

Textul reprezintă traducerea articolului 13 things that do not make sense, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.