The bloopPe parcursul anului 1997, echipamentele submarine de monitorizare a Statelor Unite au înregistrat o serie de sunete mult mai puternice decât ar putea emite orice balenă. Apoi, sunetul, denumit "The Bloop", nu a mai fost auzit niciodată.

 

 

 

 

Inexplicabil: Boala Morgellons (6)

În vara anului 1997, o serie de microfoane subacvatice sau hidrofoane deţinute de guvernul SUA au înregistrat un sunet ciudat. Pentru un minut, el a crescut repede în frecvenţă, apoi a dispărut. Hidrofoanele, un vechi instrument de urmărire a submarinelor din timpul Războiului Rece, au înregistrat semnalul de mai multe ori pe timpul lunilor din acea vară, apoi acesta nu a mai fost auzit vreodată. Nimeni nu ştie ce anume a produs sunetul, acum cunoscut sub de numirea de „The Bloop”.

(Puteţi asculta sunetul "The Bloop" aici: www.thebloop.notlong.com).

Acesta nu este singurul sunet misterios auzit în ocean. În mai 1997, hidrofoanele au înregistrat sunetul „Slowdown”. Pe parcursul a aproximativ 7 minute, sunetul a scăzut în intensitate, aşa cum se aude sunetul unui avion care a trecut. Originea sa a fost doar vag bănuită: se pare că a provenit de undeva de lângă coasta Americii de Sud şi putea fi auzit de la 2.000 kilometri depărtare.

(Puteţi asculta sunetul "Slowdown" aici: www.theslowdown.notlong.com)

Deci ce se ascunde în spatele sunetelor ciudate? Sunetul „The Bloop” pare să fi fost creat de un animal, dar este mult mai puternic decât orice sunet produs de o balenă, deci creatura marină care ar fi putut crea sunetul ar trebui să fie  mult mai mare ca o balenă sau cel puţin să scoată sunete mai puternice. Cea mai populară bănuială cu privire la „Slowdown” este aceea că sunetul a fost produs de ruperea gheţii din Antarctica - ceea ce înseamnă că ar putea fi un indiciu cu privire la schimbările climatice.

Oricum, nu există încă niciun consens şi aceste două mistere sunt doar o picătură în ocean, conform lui Sharon Nieukirk de la Administraţia Naţională Americană de Supraveghere a Oceanelor şi a Atmosferei. „Acum avem hidrofoane în Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic, în largul coastelor Groenlandei, în Marea Bering şi în Antarctica şi sunt mereu uimită de varietatea de sunete venite din mare”, spune ea. „Există sute de sunete misterioase”.

Inexplicabil: dispariţia antimateriei (8)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului 13-more-things publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Duceac Irina Delia

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.