Universuri multipleFoarte departe, într-o galaxie care seamănă uimitor cu galaxia noastră există o stea care seamănă remarcabil de bine cu Soarele nostru. Iar pe a treia planetă de la acea stea îndepărtată, care seamănă cu Pământul, locuieşte cineva care este... tu.

 

 

 

Nu doar că acest personaj de departe este identic cu tine sub aspectul înfăţişării, dar el duce o viaţă identică cu a ta, citind acelaşi articol în acest moment - în fapt citeşte chiar acest paragraf pe care-l citeşti tu acum.

Ciudat? Abia am început. În fapt, în Univers sunt o infinitate de galaxii care seamănă exact cu a noastră, care conţin infinite copii ale tale şi ale apropiaţilor tăi, care duc vieţi identice cu ale voastre.

Existenţa acestor lumi paralele nu este doar o speculaţie. Nu se bazează pe teorii exotice ca cea a multiversului ori pe interpretarea "lumilor multiple" a mecanicii cuantice, în care Universul se bifurcă în mod constant, ci este consecinţa inevitabilă a teoriei standard a Universului.



Universurile paralele reprezintă consecinţa inevitabilă a teoriei standard a Universului.



Toate aceste afirmaţii au nevoie de câteva explicaţii. Cea mai mare distanţă pe care o putem accesa nu poate depăşi distanţa pe care lumina a parcurs-o de când Universul s-a născut, adică acum 13,7 miliarde de ani. Lumina de la obiecte mai îndepărtate nu a ajuns încă la noi. Aceste obiecte sunt dincolo de linia orizontului cosmic.

 

 

 

În multivers

În multivers (concepţie artist)
credit: aponom.deviantart.com



Dar noi ştim că Universul este mai mare decât îl putem noi vedea. Radiaţia rămasă în urma Big Bang-ului confirmă faptul că Universul a trecut printr-o expansiune iniţială rapidă, denumită inflaţie. Luând în calcul acest fenomen al inflaţiei, putem afirma că Universul este virtualmente infinit.

Universul observabil este asemănător unei bule şi dincolo de el există un număr infinit de alte bule care au, de asemenea, o viziune redusă asupra a ceea ce există. Fiecare bulă a experimentat Big Bang-ul şi funcţionează după aceleaşi legi ale fizicii ca şi Universul nostru observabil. Dar condiţiile iniţiale au fost un pic diferite, galaxii şi stele coagulându-se din materia aflată în proces de răcire. Cu toate acestea, găsirea unui univers identic cu al nostru pare improbabilă. Dar mecanica cuantică ne spune o poveste diferită. La o scară foarte mică vom descoperi că Universul este granular, iar spaţiul seamănă cu o tablă de şah.

Imediat după Big Bang Universul observabil nouă, bula noastră, conţinea numai câteva "pătrăţele". Deci au existat numai câteva "spaţii" disponibile pentru materia ce urma să formeze galaxiile.

Bulele vecine conţineau o aranjare a materiei uşor diferită de cea a bulei noastre. La fel şi celelalte bule aflate în apropiere. Dar până la urmă posibilităţile de a aranja materia în aceste bule sunt limitate. Unele dintre bule vor avea aranjamente identice cu cele din Universul observabil. Deci există un număr finit de căi pe care lucrurile le pot urma. Cum Universul este infinit, trebuie să fie un număr infinit de "istorii" exact ca a noastră, plus un număr infinit de istorii diferite.

 

Multivers

Multivers (concepţie artist)
credit: deathoflight.deviantart.com



Dacă ai putea călători suficient de departe în orice direcţie în Univers, vei da peste un Univers identic cu Universul observabil nouă şi te vei descoperi şi pe tine, în copie fidelă. Max Tegmark, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a calculat cât trebuie să călătoreşti pentru a-ţi descoperi prima copie, numărul său fiind 10 la puterea 10, totul la puterea 28 de metri, adică 1 urmat de 10 miliarde de miliarde de miliarde de zerouri.

Asta înseamnă că, oricât de trist ar suna, nu vei putea să întâlneşti un alt "tu" în această viaţă. Cu fiecare clipă o parte din Universul de dincolo de orizontul cosmic devine observabil. Dar până când Universul observabil va fi suficient de mare pentru a include o copie de-a ta, toate stelele bulei noastre vor fi "arse" de multă vreme.

În mod uluitor, singura cale de a evita această concluzie, privind existenţa mai multor "tu" în Univers este să credem că tot ce ştim despre cosmologie şi mecanica cuantică este greşit. Eşti neliniştit? Nu eşti singurul. Cosmologul Alexander Vilenkin de la Universitatea Tufts din Medford, Massachusetts se ocupă de aceste idei de peste 25 de ani şi afirmă că deşi nu a fost niciodată fericit să ştie că există un număr infinit de Alexanderi Vilenkins în Univers, este foarte probabil să fie aşa.

Merită reiterat că aceasta este cea mai necontroversată teorie a universurilor multiple. Sunt multe alte teorii privind multiversul. De exemplu, teoria stringurilor, care susţine că elementele fundamentale ale materiei sunt extraordinar de mici şi foarte subţiri, de forma unor sfori, care vibrează - prezice existenţa altor universuri. Faptul că Universul nostru este "reglat" pentru ca noi să existăm ne poate sugera ideea că pot exista alte universuri cu alte legi ale fizicii.

Apoi este interpretarea lumilor multiple a mecanicii cuantice, în care toate istoriile şi viitorul - inclusiv al tău - se desfăşoară în universuri diferite. Lumile multiple reprezintă o concepţie aflată în minoritate, dar dacă este adevărată, într-una dintre aceste lumi eşti campion de tenis la Wimbledon.

Ideea universurilor multiple este una emergentă. Este necesar să treacă un timp pentru ca praful să se aşeze şi să ajungem la o concepţie clară şi consistentă privind această teorie.

 

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului Is the more than one me? de Marcus Chown, cu acordul editorului, publicat de New Scientist. Reed Business Information Ltd şi New Scientist nu îşi asumă nicio responsabilitate privind eventuale erori de traducere.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.