Craniu GaramantesOamenii au perforat craniile semenilor lor, cu scopuri medicinale sau pentru magie, încă de la mijlocul Epocii de Piatră. Cercetătorii e posibil să fi găsit prima dovadă că aceste operaţii chirurgicale au avut loc în cadrul civilizaţiilor pierdute din Sahara şi Nubia.

 

 

 

Procedura chirurgicală, cunoscută sub numele de trepanare, este probabil prima formă de operaţie medicală din istorie, cea mai veche dovadă descoperită până acum datând din jurul anilor 12.000 î.Hr., Maroc. O parte a craniului era eliminată pentru terapie sau pentru taumaturgie - mai exact, pentru reducerea presiunii din interiorul craniului sau pentru eliberarea spiritelor rele.

Oamenii de ştiinţă dezvăluie acum faptul că Garamantes - o civilizaţie pierdută ce locuia în sud-vestul Libiei de astăzi - a practicat trepanarea, fiind prima dată când operaţia a fost văzută în Sahara.

 

 

Garamantes
credit: wikipedia.org

 

Garamantes, numită după capitala lor, Garama, a înflorit în Sahara centrală pentru aproape 1500 de ani, între 1000 î.Hr. şi 700 d.Hr. Ei au introdus inovaţii-cheie în regiune, inclusiv oraşe, terenuri arabile irigate, comerţ între mai multe zone din Sahara şi o societatea ierarhizată, probabil sclavagistă.

Arheologii care au săpat lângă Garama au găsit 3 cranii de sex masculin cu semne de trepanare, datând din perioada 1-700 d.Hr. Forma regulată a acestor găuri sugerează că au fost făcute în mod intenţionat, la fel cum sugerează şi urmele de răzuire din anumite cazuri. Locul celor mai multe astfel de urme, adică în partea stângă, sugerează că ar fi fost cauzate ca urmare a violenţei unui oponent dreptaci.

Se pare că toţi aceşti pacienţi au supraviețuit intervenţiei chirurgicale, având în vedere prezenţa osului nou format în locul unde au fost făcute găurile. Acest lucru sugerează faptul că civilizaţia Garamantes a avut „cunoştinţe despre proceduri chirurgicale complexe”, spun cercetătorii de la Jurnalul Internaţional de Osteoarheologie.



De asemenea, arheologii au descoperit urme de trepanare în anticul Regat Nubian din Kerma. Nubienii antici au fost consideraţi pentru multă vreme rivalii egiptenilor, care erau stabiliţi la nord de frontierelor lor în continuă schimbare. Apropierea şi interacţiunea dintre aceste două civilizaţii au condus la ideea că nubienii au copiat tradiţia vechilor egipteni, dar acestă nouă descoperire sugerează că nubienii i-ar fi întrecut  pe egipteni în unele ramuri ale tehnologiei şi medicinei.

Civilizaţia Kerma, care a înflorit între anii 2500 şi 1500 î.Hr., era situată în ceea ce este considerată a fi cea mai fertilă zonă de-a lungul fluviului Nil de la sud de Teba. Nilul a servit ca un intermediar important între stabilirea graniţelor nubiene şi a graniţelor imperiului egiptean.

Un craniu din Kerma, datând probabil din perioada anilor 1750-1550 î.Hr., a avut o gaură circulară de forma unei monede, cu dovezi clare de vindecare de-a lungul marginii acesteia, fiind primul caz confirmat de trepanare întâlnit la nubieni. Găuri similare au fost observate la piramidele din Vechiul Regat Egiptean, fapt ce sugerează că o maşină de găurit a fost folosită pentru a le face, de genul celor ce erau folosite pentru sculptarea sarcofagelor de piatră.

„Dacă acest lucru este adevărat, asta înseamnă că nubienii au luat un instrument arhitectural, care a fost probabil introdus de egipteni cu mulţi ani înainte, şi l-au adaptat pentru un scop mult mai sofisticat. „Acest lucru ar implica capacităţi extrem de inovatoare şi un intelect remarcabil din partea nubienilor”, scriu cercetătorii în Jurnalul Internaţional de Osteoarheologie.





Traducere de pe http://io9.com/5905871/the-lost-civilizations-that-pioneered-skull-surgery.
Traducerea: Irina Duceac

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.