Wall-e şi EveO definiţie mai restrânsă a roboticii ar suna astfel: "ştiinţa care se ocupă cu tehnologia, designul şi fabricarea roboţilor", însă această ramură a tehnicii este foarte complexă, necesitând cunoştinţe de electronică, mecanică şi programare.

 

 


Visul de a crea fiinţe artificiale şi oameni artificiali este vechi de când umanitatea. Se spune despre Arhitas din Tarent (sec. V-VI î.e.n.) că ar fi construit un porumbel capabil să zboare. Phaleron (sec. IV-III î.e.n.) ar fi realizat un melc, iar Ptolemeu Filadelful (sec. III î.e.n.) ar fi construit un android (automat cu înfăţişare omenească). În secolul I î.e.n., Heron din Alexandria şi-ar fi pus automatele să joace într-o piesă de teatru despre întoarcerea în patrie a eroilor din războiul Troiei. Împăratul bizantin Leon Filosoful (sec. IX) ar fi construit pe laturile tronului său figuri de grifoni şi lei care răgeau.

Din secolul al XIII-lea se perfecţionează un pic aceste automate. Astfel că Roger Bacon şi Albert cel Mare au realizat un umanoid, care, la o atingere, putea deschidea uşa şi putea saluta prin înclinarea capului pe noul venit. În secolul al XV –lea, J.Müller a construit mai multe automate, printre care o muscă ce alerga în jurul mesei şi un vultur aşezat deasupra porţii cetăţii Nürberg care l-a salutat prin bătăi de aripi şi înclinarea capului pe împăratul Maximilian sosit în oraş. În secolul al XV- lea, Leonardo da Vinci a construit un automat în chip de leu care l-a întâmpinat pe Ludovic al XIII-lea la Milano, umblând prin sala tronului, oprindu-se la picioarele suveranului, după care şi-a desfăcut pieptul cu labele, lăsând să cadă de acolo crini albi, emblema regilor Franţei. Lista de astfel de automate ar putea continua, însă să facem o trecere în revistă a adevăraţilor roboţi.

Primii roboţi mobili au fost Elmer (1948) şi Elsie (1949), construiţi de Wiliam Grey Walter, roboţii fiind capabili să caute sursa de lumină şi să evite obstacole.

 

 

 


Robotul Elsie al dr. Grey Walter


În 1951 Grey Walter prezintă la un festival din Marea Britanie un robot ţestoasă, triciclu. Tot în 1951 Edmund Berkeley inventează un robot mic, “veveriţa”, capabil să adune nuci sau mingi de golf. Era primul robot cu un braţ aflat sub control automat, primul robot automat care putea efectua o sarcină, alta decât a se îndrepta spre lumină.

Odată cu războiul rece, progresul tehnologic atingea limite nemaiîntâlnite până atunci. Transpuse în lumea roboticii, noile descoperiri aveau să dea lumii roboţi ce foloseau ultrasunete pentru detecţia obiectelor (1980), roboţi cu mişcări mult mai precise (Zero-2, 1984) sau chiar roboţi cu 6 picioare, capabili să susţină un om şi având suspensii reglabile (Adaptive Suspension Vehicle, 1986).

În 1988 apare Shadow Walker, un robot humanoid, bazat pe mersul cu ajutorul unor motoare pneumatice.

În 1996 apare P2 de la Honda, primul robot cu autocontrol, humanoid. Putea merge pe cele două picioare, având 1,80 m şi 210 kg, folosea tehnologie wireless, putea chiar să urce şi să coboare scările, putând opera independent.

La ora actuală, ASIMO este cel mai inteligent robot din lume, având o inteligenţa artificială minimă, putând reţine feţe şi apoi recunoşte şi chiar poate purta o conversaţie.

 


Cele mai interesante secvenţe din evoluţia lui ASIMO la festivalul de film Sundance, ediţia din acest an.

 

 

Bibliografie:
"Calculatorul electronic şi gândirea umană", autor Dan D. Farcaş, editura "Albatros", 1979
http://www.davidbuckley.net/DB/HistoryMakers.htm
http://ro.wikipedia.org/wiki/Robot#Istorie

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.